BBQ žebírka s pestrobarevným zelným salátem

by Meg

Máte vepřová žebírka zapsaná jako klasické hospodské jídlo k pivu? Nebo je máte spíše spojená s letním grilováním? A děláváte je doma, nebo si myslíte, že je jejich příprava příliš pracná? Udělat doma báječná vepřová žebírka není vůbec těžké a řekla bych, že výsledek může být daleko lepší, než v lecjaké restauraci. Doma pečená nebo grilovaná žebírka totiž i při minimální péči sama odpadávají od kosti a mají tak skvělou chuť, že už se skoro budete bát dávat si je jinde, protože by se těm domácím jen stěží vyrovnala…

Potřebujete jen několik plátů krátkých vepřových žebírek, pár hodin času a suroviny na marinádu. S ní se nevyplatí šetřit, je potřeba, aby žebírkům dodala onu správnou chuť i lepkavou konzistenci. Já jsem do ní použila javorový sirup, ale s medem bude taky fungovat skvěle. K takhle výrazným a dobrým žebírkům jsme si doma dali odlehčený coleslaw – zelný salát. Tentokrát možná trochu netradičně připravený z červeného zelí a růžičkové kapusty, s minimem zálivky. Nakonec stejně nechyběl kousek pečiva, domácího chleba, protože na vytírání marinády z talíře je přeci jen to pečivo nejlepší…

Teď v zimě jsem je připravila jen v troubě (s grilem), ale už se těším na léto a nějakou pořádnou grilovačku. V troubě je totiž předpečeme a pak je hodíme na gril a budeme doufat, že na nás vůbec nějaká vyzbydou, až ta vůně začne lákat všechny okolo :)

Suroviny:

Na žebírka:

  • cca 1,5 kg vepřových žebírek
  • sůl a pepř
  • 200 g dobrého kečupu
  • 6 lžic javorového sirupu nebo medu
  • 5 lžic worcesterové omáčky
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce mleté uzené papriky
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • chilli dle chuti
  • 400 ml vody

Na salát:

  • 1/2 hlávky červeného zelí
  • cca 500 g růžičkové kapusty
  • svazek ředkviček
  • 2 mrkve
  • 2 jarní cibulky
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 3 lžíce majonézy
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce worcesteru
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce hořčice
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

Do kastrůlku dáme kečup, javorový sirup, worcester, cukr, uzenou papriku, balzamikový ocet a chilli. Přidáme 400 ml vody a dáme spolu svařit, aby byly všechny suroviny na marinádu dobře promíchané. Hotovou směs ochutnáme a doladíme její pálivost podle vlastní chuti.

Příprava marinády

Žebírka omyjeme, abychom je zbavili případných úlomků kostí. Z jejich spodní strany pak sloupneme tenkou blanku.

Troubu rozehřejeme na 150°C.

Očištění žeber

Naskládáme je do pekáče nebo hlubokého plechu a z obou stran osolíme a opepříme.

Nasolená žebra

Žebra na plechu přelijeme marinádou a celý plech překryjeme alobalem. Pečeme při 150°C dvě hodiny.

Žebra s marinádou

Mezitím můžeme připravit salát. Na zálivku smícháme majonézu, jogurt, javorový sirup, worcester, vinný ocet, hořčici a sůl a pepř. Ochutnáme a přidáme, co je potřeba, dle vlastní chuti.

Zálivka na salátČervené zelí, růžičkovou kapustu a ředkvičky očistíme a nakrouháme na jemné plátky.

Nakrouhaná zelenina

Mrkev nastrouháme na hrubo a jarní cibulku nasekáme na plátky. Zeleninu v míse přelijeme zálivkou a dobře promícháme. Necháme chvíli v chladu uležet.

Zelenina na salát

Po dvou hodinách jsou žebírka měkká a skoro se rozpadají. Plech s nimi vytáhneme z trouby a teplotu zvýšíme na 200°C, případně v troubě zapneme vrchní gril.Upečená žebra

Pokud už tak nejsou, otočíme je masitější částí nahoru a ještě je potřeme marinádou. Jestli je už na plechu málo marinády, přilijeme do něj trochu vody, aby se tam zbytečně nepálila.

Žebra zapečeme ještě cca 10 minut v troubě (ideálně pod grilem), až začne jejich povrch lehce karamelizovat. 

Žebra s marinádou

Žebírka opatrně rozkrájíme na jednotlivé porce a podáváme je se zelným salátem.BBQ žebírka s pestrobarevným zelným salátem

Můžeme samozřejmě přidat i nějaké pečivo, my jsme si k nim dali domácí chleba.

BBQ žebírka s pestrobarevným zelným salátem

A pokud máte rádi žebírka hodně lepkavá, pokapejte je při podávání ještě zbylou marinádou z plechu.

BBQ žebírka s pestrobarevným zelným salátem

You may also like

4 comments

Kristýna 27. 11. 2018 - 20.42

Dostala jsem od taťky vepřové žebra, a vůbec jsem nevěděla, jak bych je zpracovala. Až jsem narazila na tento super recept. A musím říct, že to bylo opravdu vynikající. Moc jsme si všichni pochutnali.

Reply
Kačka 11. 04. 2020 - 18.57

Tak musím říct, že takhle famózní marinádu na barbecue jsem ještě nejedla! Strávila jsem dost času u táty v USA a barbecue jak v restauracích nebo u kamáradů( Američanů) jsme se nabaštili až až , takže fakt můžu říct, že Tvoje je nejlepší! Srovnávala jsem recepty a rozhodla se skusit ten Tvůj a výsledek předčil očekávání. Nedělala jsem teda žebírka, protože nebyly k sehnaní ale měla jsem kotletky a pár plátků krkovice a bylo to mňamózní. Kam se na Tebe hrabe Pohlreich, mám v plánu vyzkoušet ješte Tvoje další recepty, tak už se těším. A Kloubouk dolů kolik práce a času jsi musela věnovat Koňakovým špičkám, miluju je , ale to co se prodává v cukrárnách uz rozmlsaný člověk jako já nemůže pozřít , tak snad někdy najdu odvahu abych si je udělala, ale chtěla bych ještě někdy mít na jazyku tu božskou chuť, kdy se snoubí čokoláda s vajecným koňakem .Tak ať Ti pod rukama vše jen vzkvétá a se daří.

Reply
Lenka 30. 08. 2021 - 9.55

Dobrý den, u nás bohužel seženu žebra jen dost obraná. Můžu použít bůček s kostí.

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.43

Určitě to můžete vyzkoušet s bůčkem, občas jsme ho k nim také přihodili :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc