The Daring Cooks’ June 2011 Challenge – Bramborový salát

by Meg
10 komentářů

Zatímco minulá výzva Odvážných kuchařů (Gumbo) mě moc nepotěšila, ta červnová mi zase o trochu zvedla náladu. Její zadání totiž oproti Gumbu znělo velmi jednoduše – cílem bylo vytvořit bramborový salát. Jedno jakého ražení, teplý nebo studený, hlavně měl být lahodný a pokud možno aspoň trochu zdravější než běžný salát s tunou majonézy :D.

Původně jsem si hrála s myšlenkou udělat klasický salát, jak ho děláme doma, pouze s použitím bílého jogurtu nebo tak nějak, ale nakonec u mě vyhrál salát ve velmi netradičním podání – prostě jsem dostala chuť na pečené brambory.

Suroviny:

  • nové brambory
  • barevné papriky
  • červená cibule
  • jarní cibule
  • rukola
  • cuketa, kuřecí maso, slanina dle chuti
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • nakládaný zelený pepř
  • trocha medu a bílého jogurtu
  • balsamico ocet
  • čerstvé bylinky dle chuti (já měla šalvěj, oregano, citronovou mateřídoušku)

Postup:

Papriky jsem omyla, osušila a dala na sucho do trouby pod gril zapéct, než začala jejich slupka černat. Přendala jsem je na talíř a celé obalila mikrotenovým sáčkem, kde jsem je nechala asi 15 minut zapařit. Mezitím jsem omyla brambory, osušila, nakrájela je na kousky/plátky a v míse promíchala s kapkou olivového oleje a trochou soli. Vyskládala jsem je na plech vyložený pečícím papírem a v troubě upekla dozlatova.

Postup salátu není nijak těžký, takže je veškerá příprava shrnuta v jednom obrázku :)

Červené cibule jsem nakrájela na klínky, zakápla olivovým olejem a přidala k bramborám do trouby, aby trochu změkly. Nasekala jsem jarní cibulku. Zapařené papriky jsem zbavila slupky a nakrájela je na proužky. Cuketu jsem nakrájela na plátky a opekla na grilovací plátky, to samé jsem provedla s lehce okořeněným kuřecím masem zabaleným ve slanině.

Brambory jsem promíchala s rukolou, paprikami a oběma druhy cibule. Rozdělila jsem je na talíře a přidala k nim ogrilovanou cuketu a kuřecí maso. A posypala plátky sýru Gran Moravia.

Na zálivku jsem hodila do sekacího nástavce na ponorný mixér olivový olej, po lžíci hrubozrnné horčice, medu a jogurtu, asi dvě lžíce zeleného pepře a podle chuti octa, soli, pepře a čerstvých bylinek. Salát jsem směsí zakápla.

Výzva byla tedy (a řekla bych, že zdárně) dokončena :)

10 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

10 komentářů

Madla 15. 06. 2011 - 9.36

Nádherně barevný a letní talíř hýřící chutěmi. Hned bych si dala, vypadá to nesmírně lákavě. Už se těším, až budu dostávát mladičké cuketky od maminky, to tvůj salátek určitě brzy zrealizuji.

Reply
Meg 22. 06. 2011 - 17.59

Jsem ráda, že můžu být inspirací :) Miluju zeleninu, ať už čerstvou, nebo v opečené podobě a ty cukety k tomu sedly, i když byly v podstatě jen na ozdobu :)

Reply
Papaja 17. 06. 2011 - 9.22

Pecka! Já bych ho brala i bez masa – takový salát je prostě lahůdka. Je v něm všechno, co mám velmi ráda a zálivka se také přesně trefila do mého gusta :-) Brambory jsou báječné a možností, jak s nimi naložit, je nekonečně mnoho. Nádherný a určitě vynikající salátek :-)
P.

Reply
Meg 22. 06. 2011 - 18.02

Díky, ono to maso bylo stejně takové dva, tři maličkaté kousky jen na ozdobu :D Zálivku jsem pořád ochutnávala, až byla tak akorát :))

Reply
HaF 18. 06. 2011 - 22.36

Nádherná kombinace, pečené nové brambory teď kralují naší kuchyni! Takto pojatý bramborový salát vypadá excelentně!

Reply
Meg 22. 06. 2011 - 18.09

Pečené nové brambory jsou lahůdka :) I samotné, jen s česnekovým máslem, hned bych si dala :D Díky za komentář :)

Reply
Catalina 20. 06. 2011 - 14.11

No to je úžasný nápad na netradiční salát z brambor! Rozhodně jsi výzvu zvládla zdárně, přímo na výbornou :) A co teprv ta zálivka, kombinace medu, jogurtu a hořčice zní famózně!

Reply
Meg 22. 06. 2011 - 18.10

Díky, sama jsem byla ráda, že se to tak povedlo :)

Reply
Kejm 02. 12. 2012 - 20.36

úžasná směs

Reply
Meg 11. 12. 2012 - 19.30

Diky ;)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít