Toto vánoční cukroví by asi většina lidí nazvala jako “marokánky”. Nicméně tradičně vychází spíše ze sušenek, zvaných Biscotti Fiorentini, pocházejících z italské Florencie, proto florentýnky. Ty vždy obsahovaly oříšky (hlavně lískové a mandle) a kandované ovoce jako citrusovou kůru nebo třešně. V mém podání je toto cukroví tenké a křupavé, ale konzistenci výsledku můžete sami ovlivnit množstvím přidané mouky.
Suroviny:
- 50 g másla
- 75 ml smetany ke šlehání
- 100 g krupicového cukru
- 50 g medu
- 120 g nasekaných ořechů dle chuti (já použila kešu a pistácie)
- 120 g nasekaného kandovaného ovoce (např. citrusová kůra, sušené třešně)
- 30 – 60 g hladké mouky
- cca 250 g dobré hořké čokolády
Postup:
Máslo, smetanu, cukr a med dáme do kastrůlku a za občasného promíchávání zahřejeme.
Jakmile se směs začne vařit, ztlumíme plamen a při promíchávání vaříme cca 5 minut. Důležité je, aby se nám hmota nepřipálila ke dnu kastrůlku. Odstavíme z tepla.
Do směsi přidáme nasekané oříšky – výborné jsou plátkové mandle, ale ty já moc doma nepoužívám kvůli alergii. Takže jsem tentokrát použila sekané kešu oříšky a pistácie.
Do směsi zamícháme také kandované ovoce – já měla citrusovou kůru a sušené kandované třešně.
Přisypeme i mouku. Mouká má velký vliv na výslednou konzistenci. Pokud dáme všechnu mouku (60 g), bude výsledná hmota hustší a lépe držet tvar. Florentýnky budou o maličko víc “těstovější”. Já jsem dala mouky méně, aby byly více karamelové a křupavé. Mouku do hmoty dobře zapracujeme.
Malou lžičkou ukrajujeme kousky hmoty a klademe je na plech s pečícím papírem, oblou stranou lžičky je ještě zploštíme. Mezi jednotlivými kousky necháváme hodně místa, hmota se bude v troubě dost roztékat.
Pokud si hmotu necháme zchladnout, můžeme z ní pak v rukách tvarovat malé kuličky a ty zploštit a dát na plech (mně se tak pracuje lépe). V obou případech dávám na plech maximálně 12-16 kousků a jsou opravdu malé, aby mezi sebou měly dost místa.
Troubu rozpálíme na cca 160°C (horkovzduch) a florentýnky pečeme cca 5 minut – to už by se měly roztéct a na krajích začít zlátnout. Pak ztlumíme na 130°C a dopečeme dalších cca 5 minut do zlatova. Teploty a časy jsou tu spíše orientační, jak jsem pekla já – každá trouba peče jinak a obzvlášť u tohoto cukroví je to silně znát. Nejlepší je si to na jednom plechu s malým množstvím vyzkoušet u sebe a pak se tím řídit. Florentýnky necháme na plechu úplně vychladnout.
Rozpustíme si hořkou čokoládu a spodní stranu florentýntek do ní namáčíme.
Necháme je pak zaschnout na plechu s pečícím papírem – můžeme je tam klidně dávat i čokoládou dolů, pokud už s nimi nechceme nic dělat.
Pokud ale chceme, můžeme ještě do tuhnoucí čokolády (po pár minutách) udělat vlnky vidličkou.
Necháme je v chladu zcela zatuhnout a pak skládáme do krabice.
Kvůli čokoládě jim bude ke skladování spíše vyhovovat chladnější místnost, ale není potřeba je dávat do lednice ani na balkon :)
14 comments
Děkuji za další skvělý recept :-) Florentýnky jsem minulý rok dělala podle jiného receptu, podle tohoto mi přijdou chutnější, těsto mělo lepší konzistenci.. Stále častěji se obracím na tenhle web, je pro mě zárukou kvality a toho, že se vše vydaří a nevyjde z toho nějaká žbleptanina :D
Díky moc, Meg! a přeji krásné a pohodové svátky :-)
Jé, děkuju vám mockrát! Tohle se čte skvěle :)
Tak tohle… Tohle… Uaaa! Bezkonkurenčně nejlepší marokanky, jaké jsem kdy jedla, neskutečně křupavá, maslova a karamelova dobrota.
Marokanky jsem měla vždy ráda, ale jen ty křupavé z obchodu. Různé domácí zpravidla naplnily pusu rozblemcanou moukou bez výraznější chuti a rozhodně nepatrily k něčemu, co by člověk musel mít. Brrr.
Tak jsem hledala přímo křupavé a vida – trefa hned napoprvé.
Děkuji za fantastický recept a nedekuji za novou závislost, která mě bude držet asi ještě dlouho. :-)
Jé, děkuju mockrát! Já to měla podobně a proto jsem si tenhle recept potřebovala takhle vytvořit :))
Ještě bych se zeptala na tip – klidně bych je snesla o dost min sladké, kde by bylo nejlepší ubrat?
Když uberu med, nepokazim konzistenci, že by to třeba pak hůř drželo pohromadě? A když cukr, nebude to zase málo karamelove? Nebo by fungovalo i min?
Rozhodně příště zařadím spíš kyselé než sladké ovoce, nesehnala jsem třešně a sladké prevazovalo. Uvidíme, jestli půjde trochu hnout i s množstvím cukru.
Právě kvůli té konzistenci jsem nic neubírala, bojím se toho :D
Opravdu za mě zatím nejlepší recept…. připomínají mi právě ty marokánky,které mi babička kupovala v dětství…. konečně!
Dobrý den. Dělala jsem poprvé podle vašeho receptu florentýnky a jsou výborné, i rodina je nadšená, určitě se stanou stálicí u nás doma. Děkuji za skvělý recept. Lenka
Miluji Vás, Meg…
Výborný recept. Chutia ako z cukrárne.. robila som pre návštevu na pohostenie a všetkym moc chutili..
Mam otázku, dalo by sa nahradiť sladenie stéviou pre našho cukrovkára?
Za mě také velký dík za tento recept. Ubrala jsem 30 gramů na cukru, dala o fous vic mouky a i tak perfektně vykřupané placičky. Jà ještě skoro do všech receptů ořechy a semena pražím předem a tak je křupavost vždy zaručena.
Super tip, děkuju!
Kolik je prosím cca kusů z tohoto množství? Děkuji za odpověď
Záleží na hustotě těsta a jak velké kousky děláte, ale dalo by se říct, že se dá udělat něco kolem 50-60 ks :)