Kdo by nemiloval řízky? A ještě lépe, řízečky? Když jsme na jakékoliv oslavě a párty, řízečky jsou jedna z věcí, která zaručeně zmizí nejdřív. Když se objeví, slyšíte jásot a pak vidíte, jak si pro ně lidé spěchají. A jako přílohu si k nim nejlépe dávají další řízečky. Je to prostě osvědčená a milovaná klasika.
Já mám ale ráda změnu, takže jsme ty řízečky připravili doma tentokrát jinak. Strouhanka z čerstvého pečiva, která se ochutí parmazánem, s petrželí a citronem, je příjemná změna. Řízečky byly hezky křupavé a s okurkovým salátem jim to ladilo. Použila jsem na ně vepřový váleček, což je maso z kýty. Jeho předností je křehkost, která je skoro srovnatelná s vepřovou panenkou, a také cena, oproti panence je výrazně levnější. Dá se poptat u vašeho řezníka, ale bacha, bývá to podpultovka. Občas se dá sehnat např. i v Globusu.
Suroviny:
Na řízečky:
- 300 – 400 g libového vepřového masa (panenka, váleček z kýty, …)
- sůl a pepř
- hladká mouka na obalení
- 1 vejce
- čerstvé nebo až dva dny staré pečivo (ne vyloženě tvrdé), já použila dva rohlíky
- cca 50 g parmazánu
- kůra z jednoho citronu
- 3 lžičky sušené nebo nasekané čerstvé petrželky
- sádlo na smažení
Na salát:
- 2 salátové okurky
- 6-8 lžic horké vody
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce rýžového octa
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička sojové omáčky
- sezamová semínka
Postup:
Nejprve si připravíme zálivku na salát – do cca 6-8 lžic horké vody dáme dvě lžíce hnědého cukru a rozmícháme je. Přidáme rýžový ocet, sůl a sojovou omáčku, promícháme a dáme stranou.
Okurku dobře omyjeme a příčně rozkrojíme na poloviny. Nakrájíme je nebo naškrabeme na tenké plátky.
Plátky okurky dáme do mísy a přidáme k nim zálivku. Promícháme a necháme odležet v lednici.
Připravíme si ochucenou strouhanku – rohlíky nebo jiné světlé pečivo natrháme na kousky a ty potom v robotu / mixéru nasekáme nadrobno. Tato strouhanka bude o maličko hrubší než běžná ze suchého pečiva.
Strouhanku nasypeme do mísy a přidáme k ní najemno nastrouhaný parmazán, kůru z jednoho citronu a petržel.
Maso očistíme od případných blan a nakrájíme na malé řízečky. Osolíme a opepříme je z obou stran.
Každý kousek masa potom z obou stran obalíme v hladké mouce a ve vajíčku.
Nakonec ho obalíme v parmazánové strouhance.
Smažíme na rozpáleném sádle z obou stran dozlatova a pak každý kousek osušíme na papírových utěrkách.
Salát rozdělíme do misek a podle chuti ho posypeme sezamovými semínky.
Podáváme s řízečky :)