Světlé (ořechové) včelí úly

Ořechové včelí úly

Letošní Vánoce nestíhám ještě víc jak ty minulé, kdy jsme se stěhovali. Bohužel toho bylo v práci tolik, že jsem cukroví dělala po nocích a ne všechno se mi podařilo stihnout tak, jak jsem chtěla. A tak jsem poslední druhy cukroví dodělávala dnes, 23.12. dopoledne. Naštěstí ten jeden z nejoblíbenějších, světlé včelí úly, nebo, chcete-li, vosí hnízda, nezabere moc času a tak jsem ho zvládla hodně rychle. Tyto úly se u nás moc často nedělaly, zato je dělala vždy mamčina teta Evička, u které jsem je vždycky vyjídala, až jsem si musela říct o recept :)

V původním receptu se pečou pod úlky linecká kolečka, ale pokud je nemáte, dají se použít kulaté děské piškoty – to jsem dnes udělala i já.

Suroviny:

na úly (25 – 30 ks):

  • 20 dkg vlašských ořechů
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 1 bílek

na krém:

  • 80 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 lžičky mleté kávy

na dokončení:

  • linecká kolečka nebo kulaté piškoty

Postup:

Vlašské ořechy nameleme nebo nastrouháme najemno.

Vlašské ořechy

Přidáme k nim moučkový cukr a bílek a vytvoříme kompaktní těsto.

Základ těsta

Formičky na včelí úly vysypeme moučkovým cukrem, z těsta uděláme kuličku a vmáčkneme ji dovnitř.

Tvoření úlků

Varečkou nebo prstem (namočenými v cukru) uděláme dovnitř důlek a úly vyklepneme. Vše opakujeme, dokud máme těsto.

Tvoření úlků

Na krém necháme změknout nakrájené máslo.

Máslo na krém

Kávu zalijeme trochou vody a necháme zchladnout.

Káva na krém

K máslu přidáme cukr a dvě lžíce kávy a vyšleháme. Do krému přidáváme kávu i s lógrem, aby v krému byla “zrníčka”.

Suroviny na krém

Krém přendáme do cukrářského sáčku a úly jím naplníme, přilepíme je na piškoty nebo linecká kolečka.

Kávový krém

Hotové úly / hnízda uschováme v chladu, stejně jako ostatní nepečené cukroví nebo cukroví s krémem.

Ořechové včelí úly

Tímto druhem pro mě letos skončila tvorba vánočního cukroví a doufám, že odteď už budu mít víc klidu :) I vám přeji krásné, a hlavně klidné svátky, ať si je užijete tak, jak to máte rádi. Veselé Vánoce!

02 comments on “Světlé (ořechové) včelí úly

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít