Medová hnízda

Medová hnízda
Další novinkou letošních Vánoc jsou medová hnízda – křehké těsto s medovo-ořechovou náplní, které  rozhodně ještě zopakujeme.

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • na špičku nože prášku do pečiva
  • 1 žloutek
  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru

náplň:

  • 100 g medu
  • 100 g jader vlašských ořechů (lískových ořechů, mandlí…)

Postup:

Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které můžeme nechat odležet v lednici (tak hodinu). Těsto rozdělíme na poloviny, z každé vyválíme váleček a nakrájíme na kolečka. Ty dáme na plech s pečícím papírem a vytlačíme do nich důlky, které naplníme směsí medu a nasekaných ořechů (já jsem použila směs vlašských ořechů a mandlí).

Pečeme zhruba při 180°C dozlatova a lehce poprášíme moučkovým cukrem. Po vychladnutí už můžeme narovnat do krabic :)

09 comments on “Medová hnízda

  • lili , Direct link to comment

    Dobrý den, rada bych vyzkoušela recept na medova hnízda. Chci se zeptat, jak dlouho před svátky je ideální je upéct a nejsou tvrdá? Ten med v náplni…
    A jinak gratuluji k povedenemu a inspirativnimu blogu :-)

  • Dominima , Direct link to comment

    Dnes jsem pekla a cele se mi roztekly a spojily :( skoda ořechy a med miluji , v čem se stala chyba? Tekutý med nebo nevim, ale mam NiO od včelaře.

    • Meg , Direct link to comment

      Jako že se rozteklo i samotné těsto? Bylo před tím v lednici? Poměry jste dodržela přesně nebo něco přidávala?

  • Adalim , Direct link to comment

    Milé dámy, medové koláčky vážně nesmí na Vánoce u nás chybět. A protože je peču už od pravěku, mám je opravdu dobře vychytané. Já je nedělala moc ráda, protože při děláni jamek mi vždy okraje popraskaly, tak, jako autorce receptu. Dlouho jsem premýšlela o nějaké vychytávce a byla jsem úspěšná. Při vykrajování koleček plechovým tvořítkem jsem hned udělala jamku a teprve jsem tvořítko oddělala. Teď už mívám okraje nepopraskané. Dále jsem si ušetřila práci s těstem, tak, že udělám více těsta na vanilkové rohlíčky a použiju toto i na koláčky. Jsou ještě lepší! A pro začátečnice: vyválený plát musí být dobře podsypán moukou, aby se nám při přenášení koláčků na plech neudělaly vícehrany.

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít