Linecké cukroví s vanilkou

Linecké cukroví s vanilkou

Linecké cukroví je u nás naprostý základ Vánoc. Spolu s několika druhy je nutností na sváteční období a i když jsem ho jako malá holka moc nemusela, čím dál víc mu přicházím na chuť.

Nutností je samozřejmě kyselejší zavařenina na slepení a pro mě také domácí vanilkový moučkový cukr. Cukroví, které vypadá jako zasněžené, přímo vyvolává vánoční atmosféru…

Suroviny:

na těsto:

  • 21 dkg hladké mouky
  • 14 dkg změklého másla
  • 7 dkg moučkového cukru
  • lžička vanilkového extraktu
  • 1-2 žloutky (podle velikosti vajíčka)
  • nastrouhaná citronová kůra dle chuti

k podávání:

  • rybízový džem / želé nebo jiná kyselejší zavařenina
  • vanilkový moučkový cukr

Postup:

Suroviny dáme do mísy nebo na vál a vypracujeme hladké těsto.

Suroviny na linecké cukroví

Z těsta utvoříme váleček, který dáme alespoň na hodinu do lednice, nejlépe však přes noc.

Těsto na linecké cukrovíOdleželé těsto rozválíme a vykrajujeme z něj různé tvary, nejběžnější jsou kytičky, srdíčka, hvězdičky a podobné.

Vykrajování těsta

Pokud chceme mít otvor ve vrchní části cukroví a nemáme speciální dvojité vykrajovátko, vykrojíme ho nějakým menším tvarem až na plechu.

Vykrajování lineckého

Cukroví pečeme na plechu s pečícím papírem na 170-175°C asi 5-8 minut, podle trouby a síly těsta.

Upečené cukroví

Je důležité, aby těsto začalo jen růžovět, nemělo by začít zlátnout.

Spojování lineckého cukroví

Vychladlé linecké cukroví spojujeme marmeládou (tedy pardon, džemem). Nejlépe rybízovou, nebo rybízovým želé.Linecké cukroví s vanilkou

Můžeme ho nechat jen takto, nebo ho můžeme pocukrovat moučkovým cukrem, nejlépe domácím vanilkovým. A snažíme se mu odolat až do Vánoc :)

Linecké cukroví s vanilkou

One comment on “Linecké cukroví s vanilkou

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít