… a myslím, že nejenom u nás jsou na řadě jako první perníčky. Začínám zvolna a upekla jsem jich jen pár na ozdobu, ale postupně budu přidávat další fotky, jak budou přibývat. Nikdy mě totiž nebaví nazdobit jich hodně naráz – bolí mě z toho záda, oči a ještě jsem naštvaná, že sníh při zdobení časem řídne a čáry už nejsou tak jemné. (Nemáte nějaké zaručené finty?)
Recept na perníčky linkuji z minulého roku. A pár rychlých fotek z letošní přípravy:
Příprava těsta:
Pečení je možné na plechu vymazaném tukem a vysypaném moukou, nebo pokud se jedná o perníčky větších rozměrů, tak klidně na pečícím papíru. (Menší se mohou lehce nadzvednout a zdeformovat.) Perníčky je lepší před potřením vajíčkem oprášit od mouky.
Poté jsem ušlehaným sněhem udělala na perníčkách kontury:
O něco řidší sníh obarvila:
A vyplnila perníčky:
A pár nazdobila:
A tady jsou přidané perníčky, které zdobila maminka:
A které jsem zdobila já:
Na závěr malé dekorace :)
6 comments
Neuvěřitelně nádherné. Zdobení mě nikdy nešlo :( Ráda bych se zeptala, polevu na plochy perníčku nanášíte štětečkem?
Dekuji moc :) Ne, vetsinou si ji dam do mikrotenoveho sacku, odstrihnu spicku a trochu ji pomoci neho vleju na ohraniceny pernicek. A pokud se nechce az tolik roztekat, tak si pomuzu paratkem nebo nozem, ale vetsinou uz se mi podari tak nejak odhadnout konzistence :)
Dobrý den, zajímalo by mě, jakou barvu používáte na obarvení polevy? Perníčky máte úžasné! Děkuji moc, Terka.
Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď… používám gelové barvy, někdy i ty práškové, vše viz: https://megvkuchyni.cz/zvlastni-prilezitosti/vanocni-cukrovi/pernicky-a-jak-na-ne/.
Dobrý den, již loni jsem obdivovala vaše stránky i video s perníčky ( jsou úžasné), trochu jsem opisovala postup :-)), ale ještě mi pár věcí vrtá. Dělám prostorové perníky někdy i z větších tvarů. Nevěděla jsem, jak udělat lesklé velké plochy s polevou. Zkusila jsem váš návod se zahřátím v troubě a výsledek byl fajn, jen po čase se odlouply celé vrstvy. Používám bílkovou polevu. A další neduh je, že na velkých tvarech se někdy při pečení udělají boule ( léta používám stejný recept) a navíc já mašluji až po upečení a tady bude kámen úrazu prohnutí větších dílů. Zkusím mazat před pečením.
Tak zatím děkuji a přeji mnoho úspěchů při tvůrčí práci.
Dada
Dobrý den, díky :) Popravdě mně se snad nikdy poleva neodloupla, ale vždy mašluji už před pečením, nikdy jsem to nezkoušela až po něm.