Letošní Vánoce nestíhám ještě víc jak ty minulé, kdy jsme se stěhovali. Bohužel toho bylo v práci tolik, že jsem cukroví dělala po nocích a ne všechno se mi podařilo stihnout tak, jak jsem chtěla. A tak jsem poslední druhy cukroví dodělávala dnes, 23.12. dopoledne. Naštěstí ten jeden z nejoblíbenějších, světlé včelí úly, nebo, chcete-li, vosí hnízda, nezabere moc času a tak jsem ho zvládla hodně rychle. Tyto úly se u nás moc často nedělaly, zato je dělala vždy mamčina teta Evička, u které jsem je vždycky vyjídala, až jsem si musela říct o recept :)
V původním receptu se pečou pod úlky linecká kolečka, ale pokud je nemáte, dají se použít kulaté děské piškoty – to jsem dnes udělala i já.
Suroviny:
na úly (25 – 30 ks):
- 20 dkg vlašských ořechů
- 20 dkg moučkového cukru
- 1 bílek
na krém:
- 80 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 2 lžičky mleté kávy
na dokončení:
- linecká kolečka nebo kulaté piškoty
Postup:
Vlašské ořechy nameleme nebo nastrouháme najemno.
Přidáme k nim moučkový cukr a bílek a vytvoříme kompaktní těsto.
Formičky na včelí úly vysypeme moučkovým cukrem, z těsta uděláme kuličku a vmáčkneme ji dovnitř.
Varečkou nebo prstem (namočenými v cukru) uděláme dovnitř důlek a úly vyklepneme. Vše opakujeme, dokud máme těsto.
Na krém necháme změknout nakrájené máslo.
Kávu zalijeme trochou vody a necháme zchladnout.
K máslu přidáme cukr a dvě lžíce kávy a vyšleháme. Do krému přidáváme kávu i s lógrem, aby v krému byla “zrníčka”.
Krém přendáme do cukrářského sáčku a úly jím naplníme, přilepíme je na piškoty nebo linecká kolečka.
Hotové úly / hnízda uschováme v chladu, stejně jako ostatní nepečené cukroví nebo cukroví s krémem.
Tímto druhem pro mě letos skončila tvorba vánočního cukroví a doufám, že odteď už budu mít víc klidu :) I vám přeji krásné, a hlavně klidné svátky, ať si je užijete tak, jak to máte rádi. Veselé Vánoce!
2 comments
Úly jsou mě nejoblíbenější vánoční cukroví a nejspíš nejen moje, jsou totiž hned pryč.
NEPLECHA NA PLECHU
Souhlasím, úly jsou prostě skvělé :-)