Když jsem se letos rozhodovala, jaké netradiční cukroví upeču, padly mi do oka pistáciové rohlíčky, které jsem viděla u Chez Lucie. Pistácie přímo zbožňuju a Lucie mi navíc ukázala, kde je mám koupit (od té doby se mi hlavě stále rojí myšlenky na ty zástupy dóz s všelijakými oříšky a já přemýšlím, co všechno bych si tam mohla koupit…).
Rozhodnutí bylo správné. Pistáciové rohlíčky stojí vážně za to, a já bych Lucii chtěla tímto moc poděkovat.
Suroviny:
- 190 g změklého másla
- 60 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 200 g nesolených vyloupaných pistáciových oříšků
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- moučkový (vanilkový) cukr na obalení
- případně čokoláda a mleté pistácie na obalení
Postup:
Změklé máslo s cukrem utřeme do pěny.
Pistácie umeleme nebo rozsekáme najemno v nástavci na tyčový mixér.
Přidáme je spolu s moukou a solí k máslové směsi.
Vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu odležet v lednici.
Rohlíčky dáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 200°C cca 8 minut.
Mezitím máme čas připravit si moučkový cukr (já použila domácí vanilkový).
A případně do něj zamíchat pistácie.
Ještě horké rohlíčky obalujeme v cukru, bacha, jsou křehké.
Anebo pokud je nechceme tolik sladké, potřeme je z části čokoládou a posypeme mletými pistáciemi.
Jsou křehké, pistáciové a vonící i po vanilce.
Nebo chutnají i čokoládově – pistácie a čokoláda jdou vážně dobře dohromady.
Myslím, že je budu péct i příští rok, jen kdyby se ty pistácie daly sehnat levněji, hned bych jich pekla víc :D
32 comments
Tie su nadherne Meg! tiez som si na pistáciové robila chutky, ale nemám silu nahánať za nesolenými pistáciami :( Nechám si doviezt z Turecka zamrazim a budúci rok to dám :)
Jojo, doporučuju :) A tak nějak mám pocit, že z Turecka budou levnější… ;)
TAk ty jsou funny!
A jak jsou dobrý! :)
Hmm tak tyhle by mi určitě chutnaly!!:)
Rozhodně je doporučuju! :)
Meg, jsou úžasné, škoda, tento rok mám již napečeno, ale příští rok je určitě udělám! :-) Můžu se zeptat, kde se dají dobře sehnat nesolené pistácie? Píšete, že Vám Lucie poradila… :-) Moc děkuji. Hanka
No, dají se většinou sehnat ve zdravých výživách (ozkoušeno v Pardubicích), jen před Vánocemi měli vyprodáno. Takže to zachránila Praha a Diana Svět oříšků :)
jojo, to jsou ony ;) už je 10 dní zkouším schovat na balkóně, zatím se v rámci možností daří – aby jich pár zbylo i ke stromečku ;) Jinak s tou čokoládou je to dobrý nápad: ani ne proto, že by mi rohlíčky přišly moc sladké, ale takhle to vypadá mnohem efektivněji a vynikne krásná přirozeně zelená barva . Mám dotaz k pistáciím: kupovala jsi neloupané a pak je vyloupala, nebo jsi koupila rovnou vyloupané? A za kolik kupuješ 100g? Já našla v bioobchodě loupané: 100g/50,- ale barva byla o něco méně intenzivní, i když jsem se je snažila zbavit slupky. Tyhle jsou prostě…jak umělé, nemůžu si pomoct, jsou fakt nádherné. Škoda mlýt :-)
Kupovala jsem vyloupané, byly krásně zelené, ale… Nějak nevím, jestli mám tu cenu tady vůbec psát :D Jinak díky moc za recepty, letos jsem už to nějak nestíhala, ale příští rok se na ně vrhnu :))
Vypadají úžasně! Zvlášť varianta s čokoládou… hmm, hned bych si dala!
Díky :))
Prosim kde dobre kupujes ty pistacie? Protoze jinak obchode jsou fakt drahy
Jsou drahý všude :(
Super recept, daleko lepší než klasické vanilkové rohlíčky. A geniální nápad se zdobením – s čokoládou posypanou kousky pistácií musí každého zaujmout! :)
Díky! :)
Jak dlouho před Vánoci bys je doporučila dělat? prospěje jim dlouhé odležení nebo budou lepší “čerstvější”?
Jé, omlouvám se, že jsem nestihla při přípravách stěhování odpovědět včas :( já jsem je dělala asi necelé dva týdny před Vánocemi a přišly mi super :)
Toto množství rohlíčků mě přišlo na 300 kč.U nás jsou pistácie moc drahé k tomu ostatní ingredience,čas a elektrika na pečení.Čerstvě upečené mi nechutnaly měly zvláštní vůni.Jsou dobré po 14 dnech,ale píct je už nebudu.Myslím,že je lepší cukroví,ale každému chutná něco jiného.
Mrzí mě, že nechutnaly. Já jsem se jich nemohla ujíst :)
Dobrý den, kde jste prosím sehnala extra zelené pistácie? Na webu je mají v Makru, ale fyzicky nejsou :( Děkuji. Zdenka
Dobrý den, pistácie se mi povedlo koupit v Praze v Diana Svět oříšků . Toho Makra je škoda, chtěla jsem se tam vydat.
Neslané, avšak neloupané pistácie mají nově v Lidlu, také nic levného, ale aspoň jsou dostupnější… Jen nejsou tak pěkně zelené a zbavovat je těch tenkých slupiček, kterou mají pod skořápkou, je taky náramná věc… :-)
Tak jsem je také vyzkoušela a opravdu mě to nebavilo loupat :)) Když to pak člověk zváží, co vyloupe, zas až tolik se to nevyplatí…
Ahoj, dekuji za tip )
Ja pouzila normalne solene (vyloupala jsem si je) v kombinaci s polevou z kakaa a masla a orechoveho likeru sladkeho.
Do testa jsem davala mene cukru, jelikoz i tam jsem dala trochu sladkeho likeru.
Nicmene, kdo ma rad zajimave chute, doporucuji zkusit ty slane v kombinaci s horkou cokoladou.
Zajímavá kombinace! Hned bych je ochutnala :)
Trošku patlací těsto. Asi jsem měl přidat ještě trochu mouky. Těsto na stole rychle měklo a začalo po chvíli lepit – při modelování rohlíčků nejsem zvyklý podsypávat – s naším těstem to není potřeba.
Dělal jsem z poloviční dávky, pistácie jsem sehnal v Makru. Že by mě rohlíčky uchvátili se říct nedá. Pistácie mám rád, ale tady radši zůstanu u klasiky s vlašáky.
Letos jsem dělal prakticky samé nevyzkoušené nové recepty. Něco zachutnalo, něco ne.
Jé, tak to mě mrzí – já jsem se těch rohlíčků nemohla ujíst :) Ale ono to tak je vždycky, s novými recepty – každému přeci jen chutná něco jiného :) Snad bude příště chutnat víc!
Dobrý den, ráda bych vyzkoušela recept. Vypadá to výborně. Poraďte mi prosím ohledně těch oříšků. Že nesolené je jasné, ale koupit pražené nebo přírodní? V obchodě jsem se zarazila :). většinou mají pražené, ale napadlo mě, zda to nebude potom hořké. Moc děkuji za radu.
Můžete použít oboje :)
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda by šli udělat z pistáciového másla. Mám nedoslazovane, nesolene…
Dobrý den, to by se určitě musel upravit recept.