Klasické cukroví, které se v naší rodině peče snad odjakživa :). Nazvané je podle původního tvaru, nicméně nic Vám (a hlavně mně) nezabrání, abyste použili ty nejhezčí vykrajovátka, co máte.
Suroviny:
Těsto:
- 40 dkg hladké mouky
- 28 dkg másla
- 14 dkg moučkového cukru
- 14 dkg pomletých ořechů
- 1 žloutek
Máslový krém (nebo jiný dle výběru):
- máslo
- moučkový cukr
- žloutek
Poleva:
- 10 dkg moučkového cukru
- 1 žloutek
- šťáva z poloviny citronu
Postup:
Vypracujeme těsto a necháme do druhého dne odpočinout (když se nenechá, tak se mu nic závažného nestane…). Vyválíme a vykrojíme z něj oválky, či jiné tvary. Pečeme při 150°C.
Oválky slepujeme máslovým krémem, nebo jakýmkoliv naším oblíbeným – hodí se k nim i např. krém ze Salka.
Nakonec je potřeme polevou a posypeme čokoládovou nebo pestrobarevnou rýží.