Odmalička jsem měla ráda polévky. Děda, který býval většinou jejich autorem, je totiž prostě umí. Ať už šlo o vývary se spoustou zeleniny i kousků masa, nudlovou kuřecí polévku s pórkem, klasickou pórkovou nebo houbovou polévku, vždycky byly úžasné. Nejinak tomu bylo i s touto.
Smetanová polévka, s kostičkami mrkve, brambor a hlavně sójou. Jednoduché, prosté, ale mnou zbožňované jídlo. Vždycky jsem si přidávala a neodolala jsem ani dnes. Přijde mi, že tuhle polévku zná poměrně málo lidí, ale budu ráda, když mě vyvedete z omylu.
Procházela jsem nedávno regály v supermarketu, když jsem si všimla konzervované sóji, kterou jsem už dlouho neviděla. Hned mi naskočila v hlavě tato polévka a nechtěla mi dát pokoj. Samozřejmě jsem si koupila dvě plechovky a byla jsem moc ráda, když jsem našla svůj starý zápisník s recepty.
Suroviny:
- 2 střední brambory
- 1 větší mrkev
- 1 plechovka sóji
- 1 kelímek/krabička smetany
- 2-3 lžíce hladké mouky
- 1-2 lžíce octa
- (vývar)
- sůl, pepř (, kmín)
Postup:
Mrkev a brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do litru vody nebo slabého vývaru. Slabě osolíme, pro případ, že by sója byla slaná dost. Můžeme přidat i trochu kmínu (hlasuju pro mletý).
Pokud polévku vaříme jen ve vodě, tak můžeme přidat i vývar v kostce – nejlépe ovšem domácí.
A otevřeme plechovku sóji.
Když se brambory s mrkví uvaří doměkka, přidáme sóju. Ve smetaně rozmícháme dvě lžíce hladké mouky a tuto směs vlijeme za stálého míchání do polévky.
Povaříme asi 15 minut, aby se mouka v polévce dostatečně provařila. Stáhneme z ohně a přidáme lžíci až dvě octa dle chuti. Také můžeme nakonec dosolit a opepřit.
A podáváme.
Na první pohled na této polévce prostě není nic zvláštního. Možná i na první ochutnání… ale pak si dáte další lžíci, a další… a najednou už je prázdný talíř. Tedy alespoň ten můj.
Tahle polévka mi asi připomíná bílou králičí, kterou jsme dělávali, když jsem byla malá. V sójové variantě ale nejsou žádné vnitřnosti, které bych vybírala.
Děláváte někdo doma tuhle polévku?