Léto už se asi definitivně převaluje v podzim a pro toto období mám v zásobě skvělou polévku. V letních parnech se člověku chce jíst nejlépe lehká a studená jídla. Protože miluju polévky všeho druhu, tak takové gazpacho je moje jasná volba, ale to není jediná polévka, která se dá jíst studená. Výborný je třeba tento pórkový krém, kterému se říká také Vichyssoise. Ať už tuto polévku servírujete teplou v sychravém počasí nebo ve vedru studenou, dozajista si na ní pochutnáte. A mnohem víc, pokud k ní podáte javorovou slaninu, která jí dodá parádní šmrnc. V podzimním počasí miska této horké polévky se slaninou bezvadně zahřeje.
Suroviny:
- 2 velké pórky
- 4 střední brambory
- 1 bílá (nebo žlutá) cibule
- máslo
- kuřecí nebo zeleninový vývar (cca 1 litr)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 150 g Snídaňové slaniny (v kostkách) Schneider Selection
- 1-2 lžíce javorového sirupu
- sůl, (bílý) pepř
Postup:
Brambory očistíme a nakrájíme na kostičky, dáme do vody, aby nezhnědly.
Pórky očistíme a dobře omyjeme od hlíny. Nakrájíme je na kolečka.
Trochu zelené části pórku si schováme na ozdobu a dokončení polévky.
Do hrnce dáme kousek másla.
Cibuli nakrájíme a máslo dáme rozpustit. Jakmile bude většina másla rozpuštěná, přidáme k němu cibuli. Stáhneme plamen na střední, hrnec přiklopíme pokličkou a cibuli necháme napůl smažit a napůl dusit cca 3 minuty.
Do hrnce přisypeme pórek, lehce ho osolíme a promícháme s cibulí. Přiklopíme pokličkou a necháme asi 5 minut dusit za občasného promíchání.
Jakmile pórek s cibulí změkne, přidáme kostičky brambor a také je lehce opečeme.
Zalijeme vývarem – anebo přidáme třeba domácí kostky vývaru, jaké já mám nachystané v mrazáku.
Poté případně dolijeme vodou a lehce opepříme. Necháme vařit, dokud brambory nezměknou.
Přichystáme si kostičky slaniny. Na pánvi je opečeme, až pustí tuk.
Ten pak přecedíme a uschováme.
Slaninu vrátíme na pánev, přidáme lžíci až dvě javorového sirupu a necháme lehce zkaramelizovat, až bude slanina zlato-červená.
Hotovou slaninu dáme na papírové utěrky, aby odsály přebytečný tuk. Pak ji dáme stranou, do misky – po delší době by se díky sirupu mohla na papír přilepit.
Na lžíci tuku ze slaniny rychle opečeme uschovanou část pórku, až začne zlátnout a uschováme ho.
Když jsou pórek i brambory měkké, rozmixujeme polévku ponorným mixérem dohladka. Přilijeme smetanu a dosolíme a dopepříme dle chuti.
Polévku buď podáváme horkou, nebo ji dáme vychladit a v parném počasí podáváme za studena.
Dochutíme a dozdobíme ji přímo na talíři – javorovou slaninou a opečeným pórkem.
1 comment
[…] Léto už se asi definitivně převaluje v podzim a pro toto období mám v zásobě skvělou polévku. V letních parnech se člověku chce jíst nejlépe lehká a studená jídla. Protože miluju polévky všeho druhu, tak takové gazpacho je moje jasná volba, ale to není jediná polévka, která se dá jíst studená. Výborný je třeba tento pórkový krém, kterému se říká také Vichyssoise. Ať už tuto polévku servírujete teplou v sychravém počasí nebo ve vedru studenou, dozajista si na ní pochutnáte. A mnohem víc, pokud k ní podáte javorovou slaninu, která jí dodá parádní šmrnc. V podzimním počasí miska této horké polévky se slaninou bezvadně zahřeje. (Pokračování textu…) Source: Pórkový krém s javorovou slaninou za tepla i za studena […]