Pórkový krém s javorovou slaninou za tepla i za studena

by Meg

Léto už se asi definitivně převaluje v podzim a pro toto období mám v zásobě skvělou polévku. V letních parnech se člověku chce jíst nejlépe lehká a studená jídla. Protože miluju polévky všeho druhu, tak takové gazpacho je moje jasná volba, ale to není jediná polévka, která se dá jíst studená. Výborný je třeba tento pórkový krém, kterému se říká také Vichyssoise. Ať už tuto polévku servírujete teplou v sychravém počasí nebo ve vedru studenou, dozajista si na ní pochutnáte. A mnohem víc, pokud k ní podáte javorovou slaninu, která jí dodá parádní šmrnc. V podzimním počasí miska této horké polévky se slaninou bezvadně zahřeje.

Suroviny:

  • 2 velké pórky
  • 4 střední brambory
  • 1 bílá (nebo žlutá) cibule
  • máslo
  • kuřecí nebo zeleninový vývar (cca 1 litr)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 150 g Snídaňové slaniny (v kostkách) Schneider Selection
  • 1-2 lžíce javorového sirupu
  • sůl, (bílý) pepř

Postup:

Brambory očistíme a nakrájíme na kostičky, dáme do vody, aby nezhnědly.

Nakrájené brambory

Pórky očistíme a dobře omyjeme od hlíny. Nakrájíme je na kolečka.

Nakrájený pórek

Trochu zelené části pórku si schováme na ozdobu a dokončení polévky.

Zelený pórek

Do hrnce dáme kousek másla.

Máslo

Cibuli nakrájíme a máslo dáme rozpustit. Jakmile bude většina másla rozpuštěná, přidáme k němu cibuli. Stáhneme plamen na střední, hrnec přiklopíme pokličkou a cibuli necháme napůl smažit a napůl dusit cca 3 minuty.

Restování cibule

Do hrnce přisypeme pórek, lehce ho osolíme a promícháme s cibulí. Přiklopíme pokličkou a necháme asi 5 minut dusit za občasného promíchání.

Restování pórku

Jakmile pórek s cibulí změkne, přidáme kostičky brambor a také je lehce opečeme.

Přidání brambor

Zalijeme vývarem – anebo přidáme třeba domácí kostky vývaru, jaké já mám nachystané v mrazáku.

Domácí vývar

Poté případně dolijeme vodou a lehce opepříme. Necháme vařit, dokud brambory nezměknou.

Vaření polévky

Přichystáme si kostičky slaniny. Na pánvi je opečeme, až pustí tuk.

Snídaňová slanina

Ten pak přecedíme a uschováme.

Scezení slaninySlaninu vrátíme na pánev, přidáme lžíci až dvě javorového sirupu a necháme lehce zkaramelizovat, až bude slanina zlato-červená.

Přidání javorového sirupu

Hotovou slaninu dáme na papírové utěrky, aby odsály přebytečný tuk. Pak ji dáme stranou, do misky – po delší době by se díky sirupu mohla na papír přilepit.

Osušení slaniny

Na lžíci tuku ze slaniny rychle opečeme uschovanou část pórku, až začne zlátnout a uschováme ho.

Opražení pórku

Když jsou pórek i brambory měkké, rozmixujeme polévku ponorným mixérem dohladka. Přilijeme smetanu a dosolíme a dopepříme dle chuti.

Umixování polévky

Polévku buď podáváme horkou, nebo ji dáme vychladit a v parném počasí podáváme za studena.

Pórkový krém s javorovou slaninou

Dochutíme a dozdobíme ji přímo na talíři – javorovou slaninou a opečeným pórkem.

Pórkový krém s javorovou slaninou

You may also like

1 comment

Pórkový krém s javorovou slaninou za tepla i za studena | Gold Digest 11. 12. 2017 - 13.40

[…] Léto už se asi definitivně převaluje v podzim a pro toto období mám v zásobě skvělou polévku. V letních parnech se člověku chce jíst nejlépe lehká a studená jídla. Protože miluju polévky všeho druhu, tak takové gazpacho je moje jasná volba, ale to není jediná polévka, která se dá jíst studená. Výborný je třeba tento pórkový krém, kterému se říká také Vichyssoise. Ať už tuto polévku servírujete teplou v sychravém počasí nebo ve vedru studenou, dozajista si na ní pochutnáte. A mnohem víc, pokud k ní podáte javorovou slaninu, která jí dodá parádní šmrnc. V podzimním počasí miska této horké polévky se slaninou bezvadně zahřeje. (Pokračování textu…) Source: Pórkový krém s javorovou slaninou za tepla i za studena […]

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc