Pikantní kyselá polévka (Pekingská)

by Meg
36 komentářů

Chození do práce u mne vyústilo v jednu obrovskou nevýhodu – díky kolegům občas posedlým čínou jsem tak trochu podlehla i já. Dobře, taková nevýhoda to zase není, protože si nic nemůžu nalhávat – prostě mi to chutná. No a protože prý od roku 2000 máme potvrzené receptory pro pátou chuť, umami, tak se není čemu divit. Glutaman sodný účinkuje skoro kouzlem ;)

Kyselá pálivá polévka tak patří k nejčastěji objednávaným jídlům U bílého koníčka. Oceněná dvěmi papričkami, opravdu pikantní, opravdu kyselá. S houbami, tofu a vajíčkem, skoro až želatinová. Rozhodla jsem se, že ji musím vyzkoušet uvařit doma a tak jsem se pustila do hledání receptu. Nakonec jsem ji uvařila víceméně podle dvou receptů:

Pro představu je tu pár fotografií originálních jídel z restaurace, prosím, omluvte kvalitu – vše focené narychlo mobilem.

Suroviny:

Přidání všech ingrediencí je čistě na osobních preferencích, a to hlavně jejich množství. Pokud se rozhodnete přidat i maso, tak je nejlepší polévku sníst hned po uvaření, protože když se rozleží, tak ztrácí to typické kouzlo a stává se z ní polévka více podobná našim vývarovým. Taky se může stát, že po vychladnutí zeřídne.

  • kuřecí vývar (1 litr)
  • houby (shiitake, nebo směs asijských hub)
  • kuřecí nebo vepřové maso (50-60g)
  • tofu (cca 80-90g)
  • malá plechovka bambusových plátků
  • 2-3 jarní cibulky
  • sezamový olej (lžíce)
  • sojová omáčka (6 lžic)
  • lžička soli, cukru
  • rýžový ocet (2 lžíce)
  • kousek zázvoru
  • vejce
  • 2 lžíce škrobové moučky
  • chilli dle chuti

Postup:

Houby jsem namočila na hodinu do studené vody.

Maso jsem nakrájela na tenoučké plátky a promíchala se lžíčkou sezamového oleje a lžičkou sojové omáčky. Dala jsem odležet do lednice.

Mezitím jsem si připravila ostatní potřebné suroviny – tofu jsem nakrájela na kostičky, na kolečka jarní cibulku, bambus a namočené houby.

Poté jsem dala vařit vývar a vhodila do něj vše nakrájené (příště bych asi vynechala cibulku a posypala s ní polévku až na závěr) a maso. Přidala jsem lžičku soli a cukru, 2 lžíce rýžového octa, zbytek sezamového oleje a sojové omáčky. Polévku jsem nechala lehce probublávat asi 5 minut.

Zázvor jsem najemno nastrouhala a vyždímala z něj šťávu do polévky.

Škrob jsem promíchala se dvěma lžícemi vody a nalila za stálého míchání do polévky, aby se zahustila.

Pak už jen stačilo rozkvedlat vajíčko a pomalu ho za současného míchání vlít do polévky, ochutnat ji, doladit solí, sojovou omáčkou, chilli.

Na první ochutnání typická, neobvyklá kyselá, pikantní chuť. Pokud ji ale chcete připravovat dopředu, je potřeba vynechat maso, protože rozležením o svou unikátnost díky masu přijde velmi rychle. A také lepší ji zahušťovat chvíli před podáváním.

36 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

36 komentářů

Jana 05. 09. 2012 - 17.05

Hmm polévky to je moje, akorát tyhle a minestrone jím jen já :((( Takže je dělám až moooc málo …a ta tvoje vypadá dokonale

Reply
Meg 10. 09. 2012 - 19.46

Díky, nebyla špatná, ale ještě ji musím vychytat :)

Reply
gurmankalenulka 09. 09. 2012 - 18.03

tak tenhle článek mi fakt udělal radost… tuto polévku miluju, ale neměla jsem odvahu zkoušet vařit podle internetových receptů, protože žádný neodpovídal zcela tomu, co v polévce mám ráda právě u číňanů… toto musím vyzkoušet… opravdu jsi mi udělala radost, děkuji

Reply
Meg 10. 09. 2012 - 19.47

Díky, myslím, že si to každý musí přizpůsobit k obrazu svému a k tomu, na co je zvyklý :) Já jsem minulý týden tuhle polévku ochutnala i jinde a málem jsem ji nesnědla, jak byla pálivá, navíc v ní bylo i zelí a to jsem fakt nečekala…

Reply
HaF 25. 09. 2012 - 21.22

Vypadá to velmi chutně! U nás, na malém městě, nemám moc odvahu ochutnat v restauraci “čínu”, protože už od pohledu je to česká napodobenina . A tu pravou, na tu tady nenarazím. Ale tímto receptíkem nepohrdnu a pokusím se taktéž uvařit!

Reply
Meg 01. 10. 2012 - 10.12

Ze zacatku clovek nemusi pridavat tolik octa a tolik sojove omacky a aspon vyzkousi, jak by mu ta netradicni chut sedla – ale rozhodne doporucuju :))

Reply
Kriss 26. 09. 2012 - 18.08

Dnes jsem si jí podle tohoto receptu uvařila a byla výborná. Jen jsem vynechala tofu a zázvor a rýžový ocet jsem zaměnila vinným a vůbec to nevadilo…

Reply
Meg 01. 10. 2012 - 10.34

Bezva, jsem rada, ze chutnalo :)

Reply
Marťas 04. 01. 2013 - 18.26

Asijskou kuchyni doslova miluju, zitra zkusim polevku, tak jsem zvedav, jak dopadne :-) diky moc za recept!

Reply
Meg 06. 01. 2013 - 13.44

Doufam, ze se povede a ze bude chutnat :)

Reply
Terka 18. 01. 2013 - 23.07

Super, vyzkouším. akorát na obrázku i v restauracích mají polévku vždy více červenou – je to způsobené jen větším množstvím chilli?

Reply
Meg 27. 01. 2013 - 17.44

Je to mozne diky chilli a podle te, co jsem naposledy ochutnala zase mensim mnozstvim (nebo uplnou absenci) sojove omacky :)

Reply
happy.lenulka 27. 05. 2013 - 16.07

ahoj, prosím je recept správný? Když jsem teď polévku dělala, tak po přidání udaného množství sojovky mi polévka zčernala a stala se naprosto nepoživatelnou…. nemá tam být spíše 6 lžiček?

Reply
Meg 28. 05. 2013 - 6.15

Ahojda, ještě jsem to kontrolovala, i v tom linkovaném receptu je tablespoons – jakou používáš sojovku? A kolik jsi měla té polévky celkem?

Reply
happy.lenulka 28. 05. 2013 - 20.29

no přes litr, podle receptu… Asi to bude tou sojovkou, ale byl to fakt humus :D jak to bylo slané… :D

Reply
Meg 31. 05. 2013 - 9.23

Achjo, to mě fakt mrzí. Asi to napíšu do receptu, že podle sojovky, radši přidávat postupně :(

Reply
Pepa 16. 07. 2016 - 21.33

já jsem použil sójovku kikoman, měřil jsem to jen od oka, ale padlo tam minimálně půl flašky :) Chce to přidávat postupně a ochutnávat. Každá sójovka je trochu jiná …

Reply
Small 03. 08. 2013 - 14.50

Ahoj :)

jen bych měla otázku, kde se dá sehnat rýžový ocet a sezamový olej ? Jestli v marketu, nebo v  nějaké specializované prodejně ?

Reply
Meg 07. 08. 2013 - 8.46

Ahoj, kupuju je normálně v supermarketech v koutku s “exotickými” potravinami, anebo ve zdravé výživě :)

Reply
Mirek67 30. 09. 2013 - 7.14

Dobry den, jsem v cine na jidlo casto, mame vybornou restauraci kde odkoukavam recepty.
Suroviny jako sokovku je treba pridavat, ocet je treba pridavat a zkouset. Jestli je nekde polevka cervena, muze to byt pekingska pikantni , kde pridavaji rajcatovy protlak a nekdy vmichaji i vajicko.

Reply
Meg 03. 10. 2013 - 9.21

Dobrý den, díky za info :) Zatím pokaždé, co jsem měla červenější variantu, tak na mě byla i moc sladká.

Reply
jegor 28. 01. 2014 - 16.21

Že je polévka červená, žádný kečup to znamená že byl přidan šafrán.V Asii ho dávají do všech jídel.

Reply
Meg 29. 01. 2014 - 7.19

To, s dovolením, neznamená – šafrán barví žlutě. V některých receptech na internetu se opravdu přidává tomato paste, purée a podobně. Nebo tam přidávají takovou tu chilli omáčku, která to taky lehce zbarví.

Reply
Morena 29. 01. 2014 - 20.24

Děkuji za výborný recept. Ze všech rad na internetu, je tato opravdu nejlepší. Polévka byla výborná, akorát jsem tam přidala rajčatový protlak a kousky kapie, tak jak to mají vietnamci u nás :-)

Reply
Meg 02. 02. 2014 - 10.03

Jsem moc ráda, že chutnalo :)

Reply
Miras 10. 07. 2014 - 13.31

No neni to moc spravny recept a chybi tam nejake suroviny. Trebab original zaklad je sparene krajene rajcata nakrajena na kostky rozvarit do kureciho vyvaru. Schitake nebo jidasovo ucho. Stribrne hribky se moc nepouzivaji a tofu je na volbe kuchare. Je to hmota bez chuti. Konec je jednoduchy. Chili papricka, ryzovy ocet, bambus klasika.

Reply
Meg 10. 07. 2014 - 13.46

Dobrý den, díky za reakci :) Z těch, které jste vyjmenoval, chybí jen ta rajčata. Co jsem zatím vypátrala, polévky se liší podle místa a také sezónní zeleniny či přísad. Nelze říct, že jediná je ta správná (stejně jako u nás na různých místech ČR se dělá koprovka s knedlíkem nebo s bramborami). Záleží pak na našich preferencích. Dočetla jsem se, že rajčata bývají spíše ve vietnamské verzi, oproti čínské verzi bez nich.

Reply
Miras 10. 07. 2014 - 13.37

Doporucuji ochutnat opravdu ve velmi dobrych restauraich napr. Liberec nad namestim nebo v tyne nad vltavou u reky. Projel jsem jiz cca pres sto asijskych restauraci. Cestovani po cr a laska k teto kuchyni. Ono alternativ je mnoho a hulvatu kur..ci polevku rajcatovym protlakem, pastou nebo chili omackou je bohuzel mnoho. Proto to rozvarovani rajcat na zacatku.nto tomu prida tu typickou kyselost, ktera se dochucuje ryzovym octem. Ale od thaicu vim, ze treba provincie od provincie se recepty lisi.

Reply
Meg 10. 07. 2014 - 13.47

Díky, až se tam octnu, vyzkouším :) Ale přesně jak jste napsal, podle místa se prostě liší :)

Reply
Lu 14. 09. 2015 - 12.13

A este lepsie je polievku nezahustovat, je tam toho uz dost a nakoniec este vajce. A nechutnat v cínskych restauráciach v Europe!

Reply
Meg 01. 10. 2015 - 9.12

Prosím? :) Toto byl recept na polévku, která nám chutná v restauraci, na žádnou autentickou ;)

Reply
Asazi 06. 04. 2016 - 14.08

Tak jsem polevku vcera zkusila uvarit a je vynikajici, jenom jsem zkratka musela pridavat vsechno postupne podle chuti. Ale tak by to melo byt a ne ze tam nekdo naflaka slepe vsechno a pak remca ;) Tak za me palec nahoru a ukladam si stranku do zalozek abych mohla polevku uvarit znovu

Reply
Meg 21. 04. 2016 - 11.32

Díky, díky! Přesně tak to cítím i já :)

Reply
Pepa 16. 07. 2016 - 21.28

Výborná polévka! Přidal jsem mrkev a vynechal maso, aby byla dobrá i druhý den. Zázvor jsem dal celý nakrájený na kousíčky :) Sezamový olej jsem neměl, dal jsem nakonec trochu dýňového. Zahušťoval jsem jen jednou lžící škrobu, nemám rád moc husté polévky a měl jsem tam tolik ingrediencí, že už vlastně byla hustá sama o sobě :) Není úplně jako z bistra, ale to je asi hlavně tím, že tam dávají spoustu glutamátu…

Reply
Meg 19. 07. 2016 - 11.50

Jsem moc ráda, že vám chutnala! :)

Reply
Petr Chutný 24. 03. 2018 - 14.53

Dík za recept, chutnala!

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít