Chození do práce u mne vyústilo v jednu obrovskou nevýhodu – díky kolegům občas posedlým čínou jsem tak trochu podlehla i já. Dobře, taková nevýhoda to zase není, protože si nic nemůžu nalhávat – prostě mi to chutná. No a protože prý od roku 2000 máme potvrzené receptory pro pátou chuť, umami, tak se není čemu divit. Glutaman sodný účinkuje skoro kouzlem ;)
Kyselá pálivá polévka tak patří k nejčastěji objednávaným jídlům U bílého koníčka. Oceněná dvěmi papričkami, opravdu pikantní, opravdu kyselá. S houbami, tofu a vajíčkem, skoro až želatinová. Rozhodla jsem se, že ji musím vyzkoušet uvařit doma a tak jsem se pustila do hledání receptu. Nakonec jsem ji uvařila víceméně podle dvou receptů:
- http://www.marthastewart.com/341775/hot-and-sour-soup
- http://video.about.com/chinesefood/Hot-and-Sour-Soup.htm.
Pro představu je tu pár fotografií originálních jídel z restaurace, prosím, omluvte kvalitu – vše focené narychlo mobilem.
Suroviny:
Přidání všech ingrediencí je čistě na osobních preferencích, a to hlavně jejich množství. Pokud se rozhodnete přidat i maso, tak je nejlepší polévku sníst hned po uvaření, protože když se rozleží, tak ztrácí to typické kouzlo a stává se z ní polévka více podobná našim vývarovým. Taky se může stát, že po vychladnutí zeřídne.
- kuřecí vývar (1 litr)
- houby (shiitake, nebo směs asijských hub)
- kuřecí nebo vepřové maso (50-60g)
- tofu (cca 80-90g)
- malá plechovka bambusových plátků
- 2-3 jarní cibulky
- sezamový olej (lžíce)
- sojová omáčka (6 lžic)
- lžička soli, cukru
- rýžový ocet (2 lžíce)
- kousek zázvoru
- vejce
- 2 lžíce škrobové moučky
- chilli dle chuti
Postup:
Houby jsem namočila na hodinu do studené vody.
Maso jsem nakrájela na tenoučké plátky a promíchala se lžíčkou sezamového oleje a lžičkou sojové omáčky. Dala jsem odležet do lednice.
Mezitím jsem si připravila ostatní potřebné suroviny – tofu jsem nakrájela na kostičky, na kolečka jarní cibulku, bambus a namočené houby.
Poté jsem dala vařit vývar a vhodila do něj vše nakrájené (příště bych asi vynechala cibulku a posypala s ní polévku až na závěr) a maso. Přidala jsem lžičku soli a cukru, 2 lžíce rýžového octa, zbytek sezamového oleje a sojové omáčky. Polévku jsem nechala lehce probublávat asi 5 minut.
Zázvor jsem najemno nastrouhala a vyždímala z něj šťávu do polévky.
Škrob jsem promíchala se dvěma lžícemi vody a nalila za stálého míchání do polévky, aby se zahustila.
Pak už jen stačilo rozkvedlat vajíčko a pomalu ho za současného míchání vlít do polévky, ochutnat ji, doladit solí, sojovou omáčkou, chilli.
Na první ochutnání typická, neobvyklá kyselá, pikantní chuť. Pokud ji ale chcete připravovat dopředu, je potřeba vynechat maso, protože rozležením o svou unikátnost díky masu přijde velmi rychle. A také lepší ji zahušťovat chvíli před podáváním.
37 comments
Hmm polévky to je moje, akorát tyhle a minestrone jím jen já :((( Takže je dělám až moooc málo …a ta tvoje vypadá dokonale
Díky, nebyla špatná, ale ještě ji musím vychytat :)
tak tenhle článek mi fakt udělal radost… tuto polévku miluju, ale neměla jsem odvahu zkoušet vařit podle internetových receptů, protože žádný neodpovídal zcela tomu, co v polévce mám ráda právě u číňanů… toto musím vyzkoušet… opravdu jsi mi udělala radost, děkuji
Díky, myslím, že si to každý musí přizpůsobit k obrazu svému a k tomu, na co je zvyklý :) Já jsem minulý týden tuhle polévku ochutnala i jinde a málem jsem ji nesnědla, jak byla pálivá, navíc v ní bylo i zelí a to jsem fakt nečekala…
Vypadá to velmi chutně! U nás, na malém městě, nemám moc odvahu ochutnat v restauraci “čínu”, protože už od pohledu je to česká napodobenina . A tu pravou, na tu tady nenarazím. Ale tímto receptíkem nepohrdnu a pokusím se taktéž uvařit!
Ze zacatku clovek nemusi pridavat tolik octa a tolik sojove omacky a aspon vyzkousi, jak by mu ta netradicni chut sedla – ale rozhodne doporucuju :))
Dnes jsem si jí podle tohoto receptu uvařila a byla výborná. Jen jsem vynechala tofu a zázvor a rýžový ocet jsem zaměnila vinným a vůbec to nevadilo…
Bezva, jsem rada, ze chutnalo :)
Asijskou kuchyni doslova miluju, zitra zkusim polevku, tak jsem zvedav, jak dopadne :-) diky moc za recept!
Doufam, ze se povede a ze bude chutnat :)
Super, vyzkouším. akorát na obrázku i v restauracích mají polévku vždy více červenou – je to způsobené jen větším množstvím chilli?
Je to mozne diky chilli a podle te, co jsem naposledy ochutnala zase mensim mnozstvim (nebo uplnou absenci) sojove omacky :)
ahoj, prosím je recept správný? Když jsem teď polévku dělala, tak po přidání udaného množství sojovky mi polévka zčernala a stala se naprosto nepoživatelnou…. nemá tam být spíše 6 lžiček?
Ahojda, ještě jsem to kontrolovala, i v tom linkovaném receptu je tablespoons – jakou používáš sojovku? A kolik jsi měla té polévky celkem?
no přes litr, podle receptu… Asi to bude tou sojovkou, ale byl to fakt humus :D jak to bylo slané… :D
Achjo, to mě fakt mrzí. Asi to napíšu do receptu, že podle sojovky, radši přidávat postupně :(
Dobrý den, přijde mi že stačí přidat trochu mleté papriky sladké či chili a polévka se taky obarvi do červená a neni tak sladká jak při použití protlaku 😉
já jsem použil sójovku kikoman, měřil jsem to jen od oka, ale padlo tam minimálně půl flašky :) Chce to přidávat postupně a ochutnávat. Každá sójovka je trochu jiná …
Ahoj :)
jen bych měla otázku, kde se dá sehnat rýžový ocet a sezamový olej ? Jestli v marketu, nebo v nějaké specializované prodejně ?
Ahoj, kupuju je normálně v supermarketech v koutku s “exotickými” potravinami, anebo ve zdravé výživě :)
Dobry den, jsem v cine na jidlo casto, mame vybornou restauraci kde odkoukavam recepty.
Suroviny jako sokovku je treba pridavat, ocet je treba pridavat a zkouset. Jestli je nekde polevka cervena, muze to byt pekingska pikantni , kde pridavaji rajcatovy protlak a nekdy vmichaji i vajicko.
Dobrý den, díky za info :) Zatím pokaždé, co jsem měla červenější variantu, tak na mě byla i moc sladká.
Že je polévka červená, žádný kečup to znamená že byl přidan šafrán.V Asii ho dávají do všech jídel.
To, s dovolením, neznamená – šafrán barví žlutě. V některých receptech na internetu se opravdu přidává tomato paste, purée a podobně. Nebo tam přidávají takovou tu chilli omáčku, která to taky lehce zbarví.
Děkuji za výborný recept. Ze všech rad na internetu, je tato opravdu nejlepší. Polévka byla výborná, akorát jsem tam přidala rajčatový protlak a kousky kapie, tak jak to mají vietnamci u nás :-)
Jsem moc ráda, že chutnalo :)
No neni to moc spravny recept a chybi tam nejake suroviny. Trebab original zaklad je sparene krajene rajcata nakrajena na kostky rozvarit do kureciho vyvaru. Schitake nebo jidasovo ucho. Stribrne hribky se moc nepouzivaji a tofu je na volbe kuchare. Je to hmota bez chuti. Konec je jednoduchy. Chili papricka, ryzovy ocet, bambus klasika.
Dobrý den, díky za reakci :) Z těch, které jste vyjmenoval, chybí jen ta rajčata. Co jsem zatím vypátrala, polévky se liší podle místa a také sezónní zeleniny či přísad. Nelze říct, že jediná je ta správná (stejně jako u nás na různých místech ČR se dělá koprovka s knedlíkem nebo s bramborami). Záleží pak na našich preferencích. Dočetla jsem se, že rajčata bývají spíše ve vietnamské verzi, oproti čínské verzi bez nich.
Doporucuji ochutnat opravdu ve velmi dobrych restauraich napr. Liberec nad namestim nebo v tyne nad vltavou u reky. Projel jsem jiz cca pres sto asijskych restauraci. Cestovani po cr a laska k teto kuchyni. Ono alternativ je mnoho a hulvatu kur..ci polevku rajcatovym protlakem, pastou nebo chili omackou je bohuzel mnoho. Proto to rozvarovani rajcat na zacatku.nto tomu prida tu typickou kyselost, ktera se dochucuje ryzovym octem. Ale od thaicu vim, ze treba provincie od provincie se recepty lisi.
Díky, až se tam octnu, vyzkouším :) Ale přesně jak jste napsal, podle místa se prostě liší :)
A este lepsie je polievku nezahustovat, je tam toho uz dost a nakoniec este vajce. A nechutnat v cínskych restauráciach v Europe!
Prosím? :) Toto byl recept na polévku, která nám chutná v restauraci, na žádnou autentickou ;)
Tak jsem polevku vcera zkusila uvarit a je vynikajici, jenom jsem zkratka musela pridavat vsechno postupne podle chuti. Ale tak by to melo byt a ne ze tam nekdo naflaka slepe vsechno a pak remca ;) Tak za me palec nahoru a ukladam si stranku do zalozek abych mohla polevku uvarit znovu
Díky, díky! Přesně tak to cítím i já :)
Výborná polévka! Přidal jsem mrkev a vynechal maso, aby byla dobrá i druhý den. Zázvor jsem dal celý nakrájený na kousíčky :) Sezamový olej jsem neměl, dal jsem nakonec trochu dýňového. Zahušťoval jsem jen jednou lžící škrobu, nemám rád moc husté polévky a měl jsem tam tolik ingrediencí, že už vlastně byla hustá sama o sobě :) Není úplně jako z bistra, ale to je asi hlavně tím, že tam dávají spoustu glutamátu…
Jsem moc ráda, že vám chutnala! :)
Dík za recept, chutnala!