Velikonoční jidášky

by Meg
9 komentářů

Zvu Vás na snídani :) Tradiční jidáše pečené na Zelený čvrtek, které jsem letos dělala poprvé. Mají prý strávníkům zaručit zdraví, takže o důvod víc, proč si je vyzkoušet.

Zapátrala jsem v kuchařkách a nakonec přináším lehce adaptovaný recept na toto nasládlé pečivo.

Suroviny:

  • 14 dkg másla
  • 7 dkg cukru
  • 1 vejce
  • balíček vanilkového cukru
  • 55 dkg polohrubé mouky
  • 1/3 l mléka
  • 4 dkg droždí
  • sůl
  • vejce na potření
  • volitelně rozinky, brusinky
  • máslo
  • med

Postup:

Z droždí, šálku mléka, kostky cukru a lžíce mouky zaděláme kvásek. V míse utřeme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a vejcem. Přidáme prosátou mouku, špetku soli, vykynutý kvásek a zbylé vlažné mléko.

Zpracujeme krásné hladké těsto, do kterého podle chuti můžeme přidat rozinky nebo brusinky (a nejlépe obojí). Necháme vykynout na teplém místě, přikryté utěrkou.

Po vykynutí si z těsta kousek odkrojíme a vytvarujeme váleček, který dle nálady stočíme na vymazaný a vysypaný plech. (Pokud vám zrovna došel pečící papír jako mně.) Před pečením potřeme jidášky rozšlehaným vejcem.

Pečeme je v troubě na cca 175°C, asi 20 minut, prostě dozlatova…

Upečené jidášky potřeme směsí rozehřátého másla s medem.

Pro slunečné ráno je to snídaně jedna báseň :)

Mohlo by se vám líbit

9 komentářů

HaF 25. 04. 2011 - 15.54

Jidášky jsem zkoušela loni, podle Anuše Kejřové, ale moc se nepovedly. Tyto jsou ovšem ukázkové, hned bych ochutnala! Veselé Velikonoce přeje HaF

Reply
Meg 28. 04. 2011 - 0.05

Velikonce se u nás povedly, snad i u vás, díky za přání :) Byla jsem až překvapená, jak to s nimi na první pokus dopadlo :)

Reply
Kitty 27. 02. 2012 - 22.07

Ahoj Meg začínám s pečením a tohle se mi zdá jako lehký recept (obzvlášť pro nešiku jako já) akorát si hrozně ulítávám na přesném počtu surovin tak se prosímtě nediv když se tě zeptám kolik je asi 7dkg cukru? Asi lžíce? (nevedeme kostky)

Reply
Meg 29. 02. 2012 - 15.01

Ahojda, tak držím palce – co se týče toho množství, já to všechno normálně vážím na váze, takže ze své zkušenosti opravdu neřeknu :)) Zkus mrknout tu – http://clanky.vareni.cz/odmerujeme-a-vazime-bez-vahy/

Reply
Pavlína 24. 04. 2012 - 9.34

Tyhle Jidášky jsem pekla na Velikonoční neděli ráno a odpoledne již nebyly. Pár jsem jich uchránila a večer vzala na návštěvu a měly nebývalý úspěch. Velmi jednoduché, těsto mělo skvělou konzistenci a moc dobře se s ním pracovalo. Dobrota.

Reply
Meg 25. 04. 2012 - 20.27

Za tohle jsem moc ráda :)) Díky!

Reply
Radana 10. 04. 2014 - 18.21

Jidášky jsem pekla naposledy před 13 lety, neboť vše dobré spláchnul rozvod:-)
Letos jsem si na ně vzpomněla a jala se recept vyčmuchat na netu. Nyní doma čmucháme všechny 3, včetně psa:-)
Těsto krásně kynulo z mísy, hladké vláčné, voňavé.
Perfektní recept, přidávám i skořici.
Upečené Jidášky chutnají a vypadají krásně.
Všem hospodyňkám doporučuji.
A jako variaci na slano lze přidat více soli a třeba kousky uzeného. A máme další velikonoční i celoroční dobrotu.
:-) :-) :-)
Mějte prima svátky.
Radana

Reply
Meg 17. 04. 2014 - 19.41

Tak tohle mi udělalo radost, díky moc! :)

Reply
Heda 28. 03. 2018 - 9.30

vypadá ji nádherně zítra (čtvrtek) upeču pak se podělím o chuti. Hledala jsem na netu recept tak doufám že to vyjde. Zatím vše vždy OK

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc