Velikonoční mrkvové sušenky

by Meg

Pokud si každý rok lámete hlavu, co chystat pro koledníky a jako mě vás zase napadají malovaná vajíčka a perníčky, nezoufejte. Mám tu tip na mrkvové sušenky, které můžete ozdobit podobně jako perníčky, ale přesto jednoduše a rychle. Sušenky jsou lehce kořeněné, ihned měkké a zdobení barevnou polevou s puntíky je zábavné a proveditelné během chvilky. Nápad jsem na něj vlastně dostala, když jsem kupovala puntíkované stužky pro koledníky :)

Suroviny:

Na sušenky:

  • 100 g hladké mouky
  • 80 g celozrnné pšeničné mouky
  • 115 g másla
  • 50 g hnědého cukru
  • 1 mrkev (50 – 70 g)
  • špetka soli
  • lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • případně další koření – špetka muškátového oříšku, mletého hřebíčku…

Na polevu:

  • 1 bílek z velkého vejce
  • 160 g moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup:

Do cutteru (sekací nástavec na ponorný mixér) dáme oba druhy mouky a máslo nakrájené na kostky.

První část těsta

Směs pomocí cutteru rozsekáme tak, až začne dělat drobenku. Půlku této hmoty vysypeme na vál.

Drobenka

Ke zbylé polovině hmoty přidáme mrkev nastrouhanou na jemno, hnědý cukr, vanilku, sůl a koření dle chuti. Já použila skořici, muškátový oříšek a hřebíček. Společně všechno rozmixujeme.

Druhá část surovin na těsto

Tuto rozmixovanou směs taky vyklopíme na vál.

Drobenka z cutteru

Vypracujeme hladké těsto, které dáme na hodinu až dvě do ledničky vychladit.

Těsto

Troubu předehřejeme na 180°C. Na mírně pomoučněném vále z těsta rozválíme placku, ze které vykrajujeme sušenky. Já se pustila do různě velkých vajíček.

Vykrajování těsta

Budoucí sušenky naskládáme na plech s pečícím papírem.

Sušenky před pečením

Při 180°C je pečeme asi 10-12 minut, až jim začnou zlatavět okraje. Vyndáme je z trouby a necháme zchladnout. Měla jsem z tohoto množství dva takovéto plechy.

Upečené mrkvové sušenky

Zatímco sušenky chladnou, můžeme připravit polevu. Do mísy dáme moučkový cukr, bílek a citronovou šťávu. Vše spolu začneme pomalu míchat na nižší otáčky, aby se hmota dobře spojila.

Základ polevy

Pak přejdeme na vyšší rychlost – např. já robota zapnula na nejvyšší výkon na cca 2 minuty. Výsledkem by měla být poleva, která už krásně zbělala a zhoustla, ale ještě trochu teče. Ideálně tak, aby se na sušenkách lehce roztékala, ale dokázala i trochu držet tvar.

Vymíchaná poleva

Polevu rozdělíme na několik částí – dle požadavku na barvy. Část neobarvené polevy jsem dala rovnou do sáčku, abych s ní mohla dělat bílé puntíky. Zbytek jsem rozdělila do třech misek a obarvila gelovými potravinářskými barvami.

Polevy před barvením

Barvy si připravíme ideálně do jednorázových cukrářských sáčků.

Obarvená poleva

Vezmeme sáček s barevnou polevou, ustřihneme mu špičku a na sušenku si polevou namalujeme přibližný okraj barvy. Pak s ní nahrubo vyplníme i střed sušenky.

Polévání sušenek

Pomocí špejle nebo párátka polevu zahladíme, jak uprostřed sušenky, tak na krajích. Nejlépe se to dělá pomocí krouživých pohybů špičkou.

Opravení polevy na sušenkách

A do ještě nezaschlé barevné polevy nakapeme bílé tečky.

Přidání puntíků

Takhle opakujeme se všemi barvami, které máme k dispozici. Pokud zajedeme s barevnou polevou příliš ke kraji, mohlo by se stát, že poleva ze sušenky steče. Ideální je nechat si pár milimetrů na okraji volných.

Barvičky s puntíky

Nazdobené sušenky necháme zaschnout několik hodin. Nebo je dáme do trouby s horkovzduchem na 50°C, aby zaschly rychleji.

Velikonoční mrkvové sušenky

Výhodou těchto sušenek je, že se nemusí rozležet tak, jako perníčky a i když je necháte do druhého dne kvůli polevě zaschnout na vzduchu, jsou stále měkké.

Velikonoční mrkvové sušenky

A tak je můžete pro koledníky chystat skoro na poslední chvíli :)

Velikonoční mrkvové sušenky

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc