Pesto z medvědího česneku a pistácií

by Meg

Už minimálně tři roky jsem marně toužila po medvědím česneku. Nemohla jsem ho najít, nebo jsem prošvihla jeho sezónu… A pak jsem jen koukala na fotky na Facebooku a Instagramu, jak si ho ostatní užívají. Letos jsem si řekla, že ho prostě najdu. A díky Soně (obrovské díky!) jsem se dozvěděla, kam na něj jít. Přišla jsem na místo a byla jsem úplně ohromená, jak se tam rozprostíraly jeho lány… Nemohla jsem tomu uvěřit, tak jsem rozemnula jeden list a ucítila tu nádhernou, česnekovou vůni. Vytáhla jsem plátěnou tašku a hned jsem si medvědí česnek nařezala.Listy medvědího česneku

Bylo mi jasné, že si ho nasekám třeba i jen do tvarohu nebo nějakého sýra a namažu ho na chleba, ale taky mi v hlavě už dlouho strašilo pesto… Protože mám doma ještě na testování Thermomix, nalistovala jsem v něm recept na pesto a inspirovala se v něm. Místo bazalky jsem dala medvědí česnek a místo piniových oříšků pistácie. A dochucení podle mě samotné :)

Suroviny:

  • medvědí česnek (1-2 hrsti)
  • solené pistácie (70-80 g pytlíček před vyloupáním)
  • sýr Grana Padano (80-100 g)
  • citronová kůra (z 1 citronu)
  • med (1 lžička)
  • sůl, pepř
  • olivový olej (až 150 g)
  • chleba nebo těstoviny k podávání

Postup:

Medvědí česnek dobře omyjeme a osušíme.

Osušení medvědího česneku

Dáme ho do mixéru (Thermomixu) a přidáme nastrouhaný sýr, pistácie, citronovou kůru, pepř a několik lžic olivového oleje.

Suroviny na pesto

Promixujeme – v Thermomixu 20 vteřin na rychlost 7.

Mixování pesta

Po nich vypadá směs takto, pokud dáme málo oleje. Takže přidáme olej a směs ochutnáme.

Pesto

Výrazně česneková, možná až maličkato nahořklá, proto jsem přidala ještě lžičku medu.

Přidání medu

Na závěr pesto dochutíme solí a pepřem.

Pesto z medvědího česneku a pistácií

K pestu jsem si opekla domácí bílý chléb – nakrájela jsem ho na tyčinky a nejdříve z jedné strany opekla na sucho.

Chléb

Poté jsem ho pokapala olivovým olejem a opekla i z druhé strany.

Opečený chléb

A podávala chlebové tyčinky s pestem.

Pesto z medvědího česneku a pistácií

Nebo také s těstovinami, posypanými sýrem…

Těstoviny s pestem z medvědího česnekuA přesně toto jídlo budu mít letos na zelený čtvrtek. Jsem šťastná, že jsem medvědí česnek konečně objevila a mám tak o jeden nesplněný sen méně :)

Poradíte mi, co doma děláváte z medvědího česneku? A co třeba běžně jíte na zelený čtvrtek?

You may also like

6 comments

Pavel 31. 03. 2015 - 17.27

A můžu se zeptat, kde se da najit? Chtěl bych jej vyzkoušet a nikdy jsem žádný nenašel. Díky předem :)

Reply
Meg 16. 04. 2015 - 8.20

Dá se momentálně koupit i v supermarketech, pokud nevíte, kam na něj do přírody :)

Reply
Bohunka 31. 03. 2015 - 18.32

Zelený čtvrtek má název podle barvy olejů, které se světí v katedrálách, není povinné jíst něco zeleného. Ale bylinky a zeleninu mám moc ráda, až tak, že jsem to doma dotáhla na přesdívku kytkožrout, zelené máme doma často.
Medvědí česnek mám na zahrádce, abych nemusela daleko. Dnes jsem ho sekala do těstovinového salátu, do polévky ho dávám skoro denně, dokud nebude na zahrádce trochu lepší pažitka, chodila jsem ji vytahovat očima, zatímco jsem aspoň sbírala první kopřivy a další jarní zelené lístečky plné síly a energie, ale po dnešku nevím, napadlo během dopoledne 10cm sněhu, do toho prší a já se bojím o ředkvičková miminka v pařeništi a ve skleníku, která už pomalu vystrkují lístečky na svět.
Zajímám se o jedlé rostliny, nejen ty pěstované na záhonech. Špenát si naši předkové připravili tak, že na jaře posbírali na zahradě lístky pampelišek, jitrocele, kopřivy a další bylinky, neměli dnes známý špenát.
Pesto jsem zatím nezkoušela, dá se uchovat v ledničce nebo je ihned na spotřebu?
Pavle, poptat se po známých nebo zajít do lesa, mokřin, stačí přivonět a určitě se nespletete, jeho chrakteristická vůně a chuť česneku vám prozradí, že jste na pravém místě. Varují před záměnou s konvalinkami, ale ty nyní ještě nerostou.

Reply
Meg 16. 04. 2015 - 8.24

U nás (a ve spoustě dalších rodin, které znám) se prostě ta zelená tradice drží, na zelený čtvrtek něco zeleného na talíř :) Medvědí česnek bych taky chtěla mít doma, ale jestli mi přezimuje v truhlíkách na terase, to ještě netuším :)

Pesto by mělo vydržet nějakou chvíli v lednici, doba se prodlouží, když se vršek zalije olejem. Ale vím, že ho někdo i mrazil, aby si tu dobu prodloužil.

Reply
Barča Š. 07. 04. 2015 - 8.21

My jsme mívali plnou zahrádku medvědího česneku už co sem byla capart. Ale nikdy jsme z něj nevařili. Až letos jsem udělala pomazánku z tvarohu s červenou paprikou a medvědím česnekem. A snědla se pomalu dřív než jsem ji namzala na chleba. :-)
Jinak česnek jsem byla sbírat na procházce s pejskem v lese. A jak jí to vonělo :D U nás je podél Labe na okraji lužních lesů všude… :)

Reply
Meg 16. 04. 2015 - 8.43

Jéé, to chápu, taky mi moc chutná :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc