Tefal Multicooker v mé kuchyni

by Meg
12 komentářů

Před nějakou dobou mi přistál na otestování na kuchyňské lince Tefal Multicooker 12 v 1. Plastová, bílo-červená nádoba, která v sobě ukrývá keramickou vnitřní nádobu s nepřilnavým povrchem a kterou si s sebou můžete vzít třeba i na chatu. Díky tomu, že není těžký a ani nezabere tolik místa, si právě toto jeho využití umím velmi snadno představit. Ale teď už k tomu, co předvedl v mé kuchyni.

Tefal Multicooker 12 v 1

Jako první věc jsem v něm vyzkoušela guláš. Takže jsem osmažila cibuli v režimu Fry.

Cibulka na guláš

Potom jsem zapnula režim Stew na 2 hodiny. Musím se přiznat, že jsem hrnec stejně párkrát otevřela, abych guláš lehce promíchala a zjistila, jak se mu daří. Ale nebylo to ani potřeba.

Dušení guláše

Po dvou hodinách jsme měli výborný guláš s rozpadajícím se masem.

Guláš z multicookeru

A vnitřní nádoba vypadala po použití takto – stačilo ji jen lehce omýt.

Hrnec po guláši

Poté jsem vyzkoušela režim Risotto. Šafránové, s parmazánem.

Příprava rizota

Bylo krásně krémové a rozhodně ho budu brzy opakovat (taky jsem si na to doplnila zásoby šafránu :) ).

Krémové rizoto se špízy

Po rizotu jsem vyzkoušila připravit i rýži na sushi – taky se povedla, jen jsem to bohužel nevyfotila.

Následovalo vaření zeleniny v páře – do košíku k tomu určenému jsem dala brokolici, tenké plátky řepy a zmrzlou baby karotku a kapustičky.

Zelenina do páry

Po dvaceti minutách byla zelenina hotová tak akorát. (Pokud se vám z fotky zdá, že je už má to nejlepší za sebou, tak je to zčásti večerním focením a taky tím, že jsem to v hrnci musela nechat dalších asi deset minut, než jsem se k němu znovu dostala :D )

Zelenina v páře

A pak jsem v kuchařce dodané k hrnci objevila cheesecake. Tak jsem si řekla, že to musím taky zkusit.

Bohužel zrovna u něj bylo snad nejvíc nesrovnalostí v receptu, co se týče vyjmenovaných surovin a postupu:

Suroviny:

200 g sušenek (vhodné jsou například vločkové sušenky), 75 g másla (o pokojové teplotě), 750 g smetanového sýru, 3 vejce, 220 g cukru, 180 g kysané smetany, 2 polévkové lžíce najemno nastrouhané citronové kůry, 60 ml šťávy z citronu.

Postup:

1 Sušenky rozdrťte a důkladně promíchejte se změklým máslem. Za stálého míchání postupně přidejte 120 g bílého cukru. 2 Směs vložte do multifunkčního hrnce. Rovnoměrně ji rozprostřete po celé šířce až po rysku 4. 3 Smícháním šťávy z citronu, smetanového sýru a 100 g cukru vytvořte náplň. Nalijte náplň na těsto. 4 Na 1 hodinu zapněte režim STEW. 5 Poté nechejte cheesecake vychladit v ledničce alespoň 2 hodiny.

Někam se prostě ztratila vajíčka i smetana. Ale to nevadí, cheesecake jsem stejně udělala tak nějak podle sebe a při vyndání z hrnce vypadal nádherně. Nechala jsem ho trochu zchladnout a pak dala vychladit do lednice. Bohužel po těch dvou hodinách následoval velký problém – jak ho dostat z nádoby ven. Krémová vrstva se od stran v pohodě odtáhla, horší to bylo se sušenkami. Ty prostě zůstaly držet na dně formy a ven se jim nechtělo. Takže jsem musela zapracovat špachtlí a po nějaké chvíli už jsem ho mohla na talířek překlopit a pak znovu na větší talíř.

Cheesecake co nešel z formy

Takže příště bych asi dno formy přeci jen vyložila pečícím papírem, abych mohla koláč snadněji vyklopit. Protože jinak neměl chuťově chybu :)

Cheesecake s jahodami

Zatím jsem s multicookerem spokojená – až na ten cheesecake. Ale tam jsem měla uposlechnout ten vnitřní hlásek, co říkal: dej tam ten pečící papír. Takže můžu být naštvaná akorát tak na sebe :D Jinak mě ještě čeká program na dělání jogurtu, a ovesná kaše – na ty jsem hodně zvědavá. A taky ještě nějaké klasické pečení – jak masa, tak nějaké buchty.

Multicooker má i možnost odloženého startu, takže si do něj nachystáte suroviny, nastavíte kdy se může zapnout a můžete tak mít jídlo hotové, zrovna když přijdete domů. Pokud se zdržíte, po dokončení programu bude udržovat teplotu.

Rozhodně s ním budu ještě v kuchyni pokračovat, protože mi umožní odejít od vaření – narozdíl od klasického vaření v hrnci na sporáku. Rýže i rizoto z něj jsou skoro bezpracné a vaření v páře budu využívat rozhodně častěji. Co vy? Máte s nějakými podobnými spotřebiči zkušenosti?

12 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

12 komentářů

Silvie 26. 03. 2015 - 11.14

A v porovnání s Thermomixem? :)

Reply
Meg 16. 04. 2015 - 8.19

Porovnávat Thermomix s Multicookerem dost dobře nejde, protože to první je v první řadě mixér, což Multicooker není :)

Reply
Eva Sedlářová 08. 06. 2015 - 14.53

Ahoj,
mám tenhle multicooker doma taky, a jsem s ním spokojená. Zrovna se chystám na cheesecake, a opravdu mě zarazila chybička s vejci – prosímtě, nejsem extra velký kuchtík, tak se zeptám – kam přijdou?:-) smetana předpokládám nepřijde do těsta, ale ta vejce?
Děkuji moc za radu!

Reply
Meg 01. 07. 2015 - 6.28

Zakysaná smetana i vajíčka by měla přijít normálně do toho krémového těsta :)

Reply
Vaclav 18. 11. 2017 - 13.07

Dobrý den co smažení hranolky, řízek, květák, a podobně diky

Reply
Meg 12. 02. 2018 - 15.04

Dobrý den, na takovéto smažení to určitě není, resp. já ho tak rozhodně nepoužívám.

Reply
Miskulka 14. 12. 2017 - 20.03

Me prisel dnes, a hned jsem ho vyzkoušela, fazolovou polévku a hovězí pilaf.. jen z veproveho, nemam ted hovezi.. a muzu rict super

Reply
Meg 12. 02. 2018 - 15.23

To jsem ráda! :) Já ho používám stále, a rýži jinak než v něm nevařím :)

Reply
Michal 15. 04. 2018 - 12.27

Dobrý den,

shodou okolností tento víkend máme na návštěvě maminku od mé nastávající ženy a dorazila spolu s tímto novým multicookerem.
Kupovala ho přímo v prodejně Tefal a právě kvůli smažení. Prodavačka ji jej doporučila, že ho má odzkoušený její kolega a nemůže si ho vynachválit. Jak pro obyčejné vaření, ale i klasické smažení řízků atd.
Nu, po prostudování manuálu jsem byl dost skeptický, protože návod je dosti okrajový a přijde mi dost nedostačující. Nicméně po proserfování internetu, jsme se rozhodli, že to prubneme metodou pokus/omyl a zapojíme selský rozum. Do vnitřního hrnce jsme nalili 3L fritovacího oleje a vyzkoušeli jsme to na smaženém květáku (na menší kousky). Po prvním zapnutí to moc nevypadalo na úspěch, ale po puštění funkce FRY a rozehřátí po 15minutách, jsme to selsky rozběhli. Olej byl krásně rozehřátý a neprskal, nastavili jsme si delší časovou prodlevu a  květák začali koupat v oleji. Cca po 20-25 minutách je květák rovnoměrně osmažený, těsto je křupavé, uvnitř je dostatečně uvařený a není nasáklý olejem.
Závěrem….. po skeptickém začátku, mohu smažení čehokoli vřele doporučit.

Reply
Soňa 16. 12. 2018 - 14.56

Taky jsem nedávno vybírala multifunkční hrnec a rozhodovala se, zda Tefal nebo Philips. Ze srovnání https://www.equiplo.cz/multifunkcni-hrnce/ mě nakonec víc zaujal Philips, mimo jiné kvůli vyššímu příkonu. Přehlednost manuálu jak už tady zaznělo je docela špatná, ale jak si to podchytíte, tak se v tom vaří nádherně.

Reply
Senta 12. 01. 2019 - 12.48

No tak to já bych volila rozhodně raději Tefal. Přecejen francouzi jsou ověřená kvalita. Philips z vlastní zkušenosti vyrábí produkty spí nižší střední :).

Reply
Pavel J. 04. 02. 2019 - 20.33

Díky této stránce a také této https://www.testado.cz/nejlepsi-multifunkcni-hrnce/ jsem nakonec koupi do chalupy Tefal Multicooker 12v1. Naprostá pecka, umí toho tolik, že to nemáme šanci ani využít. Díky za rady.

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc