Naše oblíbené trhané vepřové maso z trouby (pulled pork)

by Meg
4 komentářů

Milujeme trhané maso, ale stejně jako s vepřovými žebry jsme opatrní, kde si ho dáváme. Už se nám v restauracích několikrát stalo, že jsme dostali na stůl suché cosi, co bylo utopené v kečupové omáčce, jen aby se to vůbec dalo žvýkat.

A tak jsme si vyzkoušeli upéct vlastní. Po několikátém pokusu jsme vyladili poměr koření a vyzkoušeli si, jak nám nejvíc chutná. Konečně se můžu o recept podělit!

Na trhané maso se obecně hodí vepřová plec nebo krkovice. Krkovici mám raději, protože je o něco šťavnatější, a nehrozí jí takové usušení. Ideální jsou větší kousky, třeba i 2-3 kila, my tentokrát pekli maso, které mělo cca 1600g. Maso může být i s kostí, musíte ale počítat, že ta vám prodlouží čas pečení. Dvoukilové kousky bez kosti většinou pečeme na 150°C 3-4 hodiny.

Trhané vepřové maso (pulled pork)
Maso natrhané hned po dopečení

Aby se maso příliš nevysušilo, podlévá se tekutinou, ideálně už nějakou ochucenou. Čili například pivem nebo ciderem. My v poslední době volíme spíš cider (jablečný nebo hruškový), jednak kvůli absenci hořkosti a lehké ovocné chuti, druhak kvůli tomu, že je pak recept i bezlepkový. Ideálně použijte to, co vám chutná. My tentokrát použili cider hruškový.

Protože je tohle maso pečené v troubě, lehkou uzenou příchuť, jako mívá americké ze smokeru, mu dodává uzená paprika. Pokud byste ji chtěli ještě o něco více podpořit, můžete použít uzenou sůl, nebo dokonce dochucovadlo liquid smoke (tekutý kouř). S tím ale opatrně. Můžete s ním maso lehce pokapat ke konci pečení, ale nepřežeňte to, aby pak maso neneslo zbytečnou umělou chuť.

Trhané vepřové maso z trouby (pulled pork)

Course: Bez lepku, Burgery a sendviče, Party, Z vepřového masa
Porce

8

porcí
Příprava

30

minutes
Pečení

4

hours 
Celkový čas

4

hours 

30

minutes

Suroviny

  • Trhané maso
  • 1,5 – 2 kg vepřové krkovice

  • 3 lžíce hnědého cukru

  • 1 lžíce soli

  • 2 lžičky uzené papriky

  • 1 lžička římského kmínu

  • 1 lžička sušené cibule

  • 1 lžička sušeného česneku

  • trocha mletého černého pepře

  • 2 lžíce oleje na opečení masa

  • 330 ml piva nebo cideru na podlití (my použili hruškový cider)

  • Na dokončení
  • BBQ omáčka dle chuti – my použili BBQ omáčku jako z KFC (recept)

Postup

  • Smíchejte cukr, sůl, uzenou papriku, římský kmín, cibuli, česnek a pepř. Troubu rozpalte na 200°C.Koření na trhané maso
  • Kořením důkladně potřete maso ze všech stran. Do pánve nalijte olej, rozpalte ji a maso na ní ze všech stran opečte.Osmažení masa
  • Opečené maso dejte do zapékací nádoby s víkem, ideálně takové, která dobře drží teplo. Já používám litinový hrnec z IKEA, ale určitě by šla použít i skleněná zapékací mísa s víkem.Opečené maso
  • Maso podlijte zhruba 330 ml tekutiny – můžete použít vodu, ale rozhodně je fajn mu tekutinou přidat další chuť. Můžete použít pivo nebo třeba i cider, nám v poslední době chutnalo maso podlité právě hruškovým ciderem. Každý můžete vyzkoušet, co vám bude chutnat, každopádně pokud použijete cider, bude recept bezlepkový.Podlití masa
  • Takto podlité maso zakryjte víkem a vložte do rozpálené trouby, teplotu stáhněte na 150°C. Maso před pečením
  • Maso nechte přikryté péci alespoň tři hodiny, po nich už můžete vyzkoušet, jestli je měkké, když se do něj píchne. Pokud ne, znovu ho zakryjte a pečte minimálně další půlhodinu, pak test znovu opakujte. Samozřejmě hodně záleží na velikosti masa, nám většinou dvoukilový kousek trvá 3-4 hodiny.Test upečení masa
  • Pokud je maso měkké, zkuste vidličkou maso odloupnout, pokud se rozpadá, je už hotové.Test rozpadání masa
  • Z hrnce odeberte většinu tekutiny a maso natrhejte.Trhání masa vidličkami
  • Ideální je si pomoci dvěma vidličkami, obzvlášť, pokud je maso ještě hodně horké.Trhané vepřové maso (pulled pork)
  • Do natrhaného masa přidejte po částech výpek, tak, aby ho maso mohlo vstřebat a bylo šťavnaté, ale aby v něm neplavalo. Nám se tentokrát vše vypeklo tak akorát, že jsem nakonec do masa zamíchala vše. Ale není to pravidlem.Podlití masa výpekem
  • K masu pak přidejte podle chuti i BBQ omáčku a promíchejte. Někdo jí dává hned větší množství, já mám radši, když se dá omáčky jen trochu a pak se případně přidá podle chuti do samotného jídla. Každopádně musíte ochutnat, abyste byli sami spokojení. Ideální je, pokud BBQ omáčka dodá chuť, ale nepřehluší samotné maso.Přidání BBQ omáčky
  • Maso pak podávejte podle chuti – můžete ho dát do baget, tortill, nebo třeba jednoduchých měkkých housek, jako jsme je měli my. Recept na ně přidám na blog co nejdříve.
    Housky jsme jen rozkrojili, položili na ně list salátu, přidali trhané maso, pokapali BBQ omáčkou a pro mírnou pikantnost přidali marinovanou červenou cibuli. Paráda :)Trhané vepřové maso (pulled pork)

Mohlo by se vám líbit

4 komentářů

Anna 22. 04. 2021 - 12.22

Zkoušela jsem trhané vepřové asi dvakrát.. na potřetí jsem se nechala zlákat tímto receptem.. a jinak už ho dělat nebudu! Rozpadá se, je šťavnatý, ta chuť je naprosto dokonalá, mňam!

Reply
Meg 28. 04. 2021 - 12.31

Jé, to jsem moc ráda, že vám náš recept chutná!

Reply
Zdenini 23. 05. 2021 - 8.01

Ahoj Meg.
Tak jsem také dal na tvůj recept. Masko je v solarku zatím první hodinu, tak jsem moc zvědavý jak bude ve finále vypadat. Při opékání masa na pánvi se mi “trochu” přichytnul ten cukr, tak byl všude smrad ale věřím, že jsem to zvládl na pána :)
Jak bude hotovo, dám vědět ;)

Reply
Zdenini 23. 05. 2021 - 11.34

Edit: ta uzená paprika tam dělá velkou show! Moc dobrý je to!!! :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc