Nebo taky bůnček, jak ho nazval Cuketka. Od chvíle, co jsem prvně tuhle přípravu masa viděla, jsem jen tiše slintala. No a konečně jsem se dočkala. Doma rybí omáčka, rýžový ocet a v obchodě celkem pěkný kousek bůčku – co víc si přát ke štěstí.
Protože se blíží čarodějnice a my v tomhle období většinou zahajujeme grilovací sezonu, a protože má být pěkné počasí, chtěla jsem to vyzkoušet předem na menším množství masa. Klasická vietnamská bun cha (Bún chả) jsou podle googlu zprudka grilované kousky vepřového masa (a mleté placičky z vepřového), podávané ve vývaru, s nudlemi, s listovou zeleninou, bylinkami…
Chtěla jsem to vzít jednoduše a jen tak na zkoušku, takže jsem se tedy vybavila receptem od pana Cuketky, kouskem bůčku a netrpělivě čekala jak to dopadne…
Suroviny:
- cca 0,5 kg vepřového prorostlého masa (bůček, krkovice)
- 3 lžíce cukru (uposlechla jsem rady a dala třtinový)
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce rýžového octa (lze prý nahradit 2 lžícemi limetkové šťávy, nezkoušela jsem)
- 1/2 lžíce sojové omáčky
- 1 cibule na půl/kolečka
- 1 pěkný stroužek česneku, posekaný
- 1 lžíce oleje
- pepř
Postup:
Bůček jsem zbavila kůže a dala na chvíli do mrazáku, aby ztuhnul a šel lépe nakrájet na tenké plátky. V míse jsem smíchala všechny ostatní suroviny a plátky masa do ní přidala. Nechala jsem ji odpočívat – měla by prý alespoň hodinu pobýt v lednici.
Mezitím jsem smíchala suroviny na omáčku – nuoc cham (Nước chấm), tahle uvedená kombinace by měla být přímo Nước mắm pha (mixed fish sauce).
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce rybí omáčky
- 2 a více lžic horké vody
- pár koleček mrkve, nasekaný stroužek česneku
Vše smícháme, až se cukr rozpustí, já nakonec přidala i kousek jarní cibulky a pár lístečků z klíčícího koriandru.
A už jsem mohla jít pomalu rozpalovat gril, teda ten v troubě, na první ochutnání stačil. Maso jsem zbavila cibule a rozložila na plech s pečícím papírem. Trouba s funkcí vrchního grilu byla rozpálená na cca 220°C – jde dát i na max, ale musí se to vážně hlídat.
Marináda na mase zkaramelizovala a celkově mělo úžasnou, sladkokyselou chuť.
Připravila jsem k němu jen rýžové nudle a trochu čerstvé zeleniny všeho druhu.
Maso se dá v pikantní omáčce namáčet a vše jíst zvlášť. Nebo taky nudle dát na talíř a doplnit masem, zakápnout omáčkou. ŇAM!
Maso bylo takhle naprosto fantastické. Za nejlepší považuji to, že moje maminka, která na maso poslední dobou moc není, si přidala. Takže pokud se chystáte v nejbližší době grilovat jako my, dejte tomuhle bůčku šanci. Rozhodně nebudete litovat.
34 comments
Mňam na asijskou kuchyni nejsem expert ani omylem, takže tohle bych si ráda nechala uvařit :)
To ani ja, navic nemam, kde bych poradne ochutnala :) ale tohle nebylo nijak tezky :)
hot rice pardubice třída míru….od machoňky směrem k zelené bráně
Teď už ano, naštěstí v poslední době je tu víc míst, kde ochutnat :)
No to vypadá úžasně. Určitě vyzkouším, jak koupím bůček.. díky za skvělé recepty a úžasné fotky.
Ja dekuju za pekny komentar :) Ja uz se tesim, az si to zopakujeme venku na grilu :)
Myslíš, že to bude dobré i se středně nebo méně prorostlou krkovicí? Manžel je proti bůčku zaujatej, bohužel… Pro mě to vypadá jako jídlo snů!
Jde to, v receptu, na který me odkazuje, to pan Cuketka dokonce píše – bůček nebo krkovička:)
Jo a i Meg to píše:) Bůnček se ti jinak ffakt povedl, připmíná mi, že jsme už dlouho žádný neměla a fotky mě lákají:)
Diky, me to strasne dlouho lakalo, a konecne jsem se dockala :))
Jo jo, urcite to pujde, ale tuku bych se jen tak nevzdavala, no, kdyz se to da pekne naplno, tak se tuk vypece a zbude jen ta uzasna chut :))
Teda, to vypada fakt skvele! Ja jsem na tohle jidlo nejaka lina, takze na nej chodim do SAPy :-)
To zas zavidim, ja ho zatim jako mimoprazska nemela sanci ochutnat :) Diky :)
Ahoj Lucie a kam do Sapy , uz jsem tam párkrát byla ,ale našla jen fast food s polévkámi ,ale žádná nebyla s pečeným masem , jen s vařeným a vypadaly hodně chudě ?. R.
Tý jo, nádherně vypečené masíčko! Já teda na tučné maso vůbec nejsem, přiznám se, že bůček jsem ještě nezkoušela připravit, ale ty tu máš tolik lákavých bůčkoreceptů, že určitě něco brzy ukuchtím. A právě tenhle vypadá fakt skvěle!
No, ja bucek rada, ale musi byt pripraveny tak, aby tam ten tuk moc nevadil – a to je presne tenhle recept :) Diky :)
Meg, zaujal mě klíčící koriandr.. Pěstuješ si ho sama ze semínek? Jde to dobře?
Jo jo, ze seminek a jde to v pohode :) Uz jsem vysela ted i na zahonek, tak uvidime, jak se mu povede.
Tenhle recept jsem strašně dlouho hledala! Děkuju za něj, už se těším, až ho vyzkouším :)
Neni zac, doufam ze se povede a bude chutnat :)
Tak už jsem ho taky vyzkoušela. Je vynikající!
Jsem moc rada, diky za info :)
Dnes je den D :)
Tak jak se povedlo?
Teda, ted jsem zavítala na Váš blog úplně poprvé…..ALE rozhodně nééé naposled. Jste přímo moje krevní skupina co se týče vaření :) !!!!!! Zaškrtávám do oblíbených ;)
Díky moc, to mě těší :))
Je to bun cha tak si prosim k tomu jidlu fakt dejte bun a ne pho!! Proc menit neco co je uz super ?
Ahoj, taky jsem se nechala zlákat a musím napsat, že to bylo docela jednoduché a moc dobré. Dokonce ségra, která bůček nejí, si dala a říkala, že tohle můžu ještě někdy udělat :)
Takže díky za recept, jdu na druhou večeři……..tenhle recept mě zabije :)
:D je to pravda :D Já je teda ještě někdy na grilování takhle nakládám krkovici a je to super :)
Meg recept vypadá parádně, příští týden se na něj chystám :) Můžu se jen zeptat – jak asi dlouho je na těch 220 v troubě? :) Abych do ní nezírala od začátku :)) Děkuji :)
Asi píšu pozdě, že? Já to popravdě hlídám každou chvíli, tohle strašně závisí na troubě, jak která peče…
Opravdu skvělý recept, který nemá chybu!:) I přítel, který nepozře prorostlé či tlusté maso si na tomto pochutnal tak, že to tento týden peču už podruhé :)
Jé, to je jedno z nejlepších ocenění, díky!
Průměr, výsledná chuť fádní.