Langoše z (pomalu) kynutého těsta se zakysanou smetanou a bramborami

by Meg

Každé léto si někde dávám langoš. Na pouti, festivalu nebo výletu – nechce se mi totiž s nimi většinou dělat doma. Jenže letos jsem si dala langoš na jednom z výletů a pěkně dlouho jsem toho litovala. Tvrdé a přesmažené nenadýchané cosi, co pak letělo do koše. Tak mi bylo jasné, že jakmile mě přejde pachuť z tohohle zážitku, budu je přece jenom muset udělat doma.

Receptů na langoše najdete nespočet. Jednou je to úplně obyčejné těsto z mouky, vody a soli, jindy přidáváte vejce, jinde zase místo vody mléko a někdy zase třeba uvidíte recept se zakysanou smetanou nebo jogurtem anebo třeba bramborou. Já jsem už receptů na langoše vyzkoušela celkem dost a tak jsem se rozhodla je tak trochu zkombinovat. Výsledkem je nadýchané těsto plné chuti, které si můžete nechat v pohodě 2-3 dny odležet v lednici.

A to odležení v lednici, to teda velmi doporučuji! Pokud to dokážete naplánovat a vydržet, zadělejte si těsto den dopředu, druhý den je totiž daleko chutnější. Nebo si samozřejmě část můžete nechat vykynout a zbytek schovat do lednice – prostě podle vaší chuti :)

Langoše z (pomalu) kynutého těsta se zakysanou smetanou a bramborami

Course: Bezmasá, Hlavní jídla
Počet kusů

15

ks
Příprava

1

hour 
Smažení

1

hour 

30

minutes
Total time

2

hours 

30

minutes

Suroviny

  • Těsto:
  • 600 ml mléka

  • 20 g krupicového cukru

  • 30 g čerstvého droždí

  • 1000 g hladké mouky

  • 200 g zakysané smetany

  • 300 g brambor vařených ve slupce

  • 2 lžičky soli

  • Na dokončení
  • česnek

  • sůl

  • zakysaná smetana

  • tvrdý sýr (Eidam, Gouda)

  • pažitka

  • kečup

  • další dle vašich vlastních chutí

Postup

  • Těsto:
  • Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a 200 g hladké mouky. Rozmíchejte dohladka a nechte vzejít (napěnit) kvásek.Založení kvásku
  • Přidejte zbytek mouky, zakysanou smetanu, nastrouhané brambory a sůl.Suroviny na těsto
  • Vyhněťte měkké, hladké těsto, které přendejte do olejem vymazané uzavíratelné mísy a dejte ho kynout do druhého dne do lednice. Nebo ho nechte kynout 1-2 hodiny při pokojové teplotě.Hladké těsto
  • Vykynuté těsto musí minimálně zdvojnásobit svou velikost.Vykynuté těsto
  • Rozdělte ho na 12 – 15 kousků, nebo si je můžete odvážit po cca 130-150 gramech.Vážení kousků těsta
  • Z každého kousku udělejte kuličku, kterou dejte na olejem potřený tác. Lehce potřete olejem i každý kousek těsta a pak vše přikryjte potravinovou fólií a nechte nakynout. Kuličky těsta před kynutím
  • V případě těsta kynutého v teple to bude trvat půl hodiny až hodinu, v případě těsta z lednice klidně hodinu až dvě.Vykynuté kousky těsta
  • Rozehřejte si větší množství oleje (aby langoše mohly plavat) v hrnci nebo vysoké pánvi. Ideální je, aby teplota oleje byla kolem 170°C. Olejem si potřete i ruce a každý bochánek těsta opatrně v rukách roztáhněte tak, aby na okraji bylo těsto o něco silnější.
    Vytažený langoš
  • V oleji smažte z každé strany 2-3 minuty dozlatova.Smažení langoše
  • Každý langoš osušte z obou stran na papírových utěrkách a nechte lehce zchladnout, pak obložte dle chuti.Usmažené langoše
  • Dokončení
  • Pro klasický langoš s česnekem si česnek prolisujte, přidejte špetku soli a trošku vody a rozmíchejte. Touto česnekovou vodou pak langoše potřete.Česnek se solí a s vodou
  • Na česnek přidejte kečup nebo zakysanou smetanu a strouhaný sýr. K variantě se zakysanou smetanou já ještě ráda přidávám pažitku. Dobrou chuť!Langoše z (pomalu) kynutého těsta se zakysanou smetanou a bramborami

Poznámky

  • Těsta je z kila mouky hodně, pokud potřebujete menší porci, klidně ho radši udělejte jen z poloviční dávky.
  • Vyhnětené těsto můžete rozdělit, část nechat vykynout a část dát na druhý (třetí) den do lednice. Pokud ho necháte vykynout celé, odeberete si na smažení a zbytek dáte do lednice, vraťte se k němu za jednu až dvě hodiny a těsto v míse v lednici přeložte, abyste z něj neměli hrnečku vař.
  • Pamatujte, že aby byly langoše krásně nadýchané, je potřeba těstu dopřát dostatek času k nakynutí. Jinak byste z nich mohli mít tvrdé placky.

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc