Doba dovolené už bohužel skončila a já se zase vracím do kuchyně, kde na mě celou tu dobu čekal úžasný robot Major Titanium od Kenwoodu. Už jsem se zmiňovala, že těsto uhněte jak nic (viz Moravské vdolky), třená těsta zvládá taky skvěle (to ještě určitě uvidíte) a tak jsem se podívala na zoubek jeho mixéru. Je skleněný a v názvu má ThermoResist – je odolný dokonce i teplotním šokům. Hravě tak zvládne hned po drcení ledu i mixování horké polévky.
Horké polévky a omáčky si ale nechávám na dobu, až v plné síle udeří podzim a pošmourné počasí. Teď ještě stále svítí sluníčko a já se tak pustila do svěžího jídla – lososového tataráku. K němu jsem připravovala zázvorovou zálivku a právě na ni jsem použila tento mixér. Stačila chvilka a vše bylo rozmixované do jemna, včetně zázvoru, se kterým mívá spousta mixérů problémy.
Suroviny:
na zázvorovou zálivku:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce sezamového oleje
- kousek zázvoru
- 1-3 lžíce chilli omáčky Sriracha
- 2-3 lžíce medu
- 1-2 lžíce rýžového octa
- 1/2 lžíce světlé sojové omáčky
- sůl a pepř
na mangovou vrstvu:
- 1 zralé, sladké mango
- 1/2 malé červené cibule
- cca 1 lžíce zálivky
na avokádovou vrstvu:
- 1 zralé avokádo
- šťáva z půlky limetky
- zelená chilli paprička (podle chuti)
- asi lžíce nasekaných lístků koriandru
- zelená část jarní cibulky
- sůl, pepř
na lososovou vrstvu:
- cca 250 g čerstvého lososa v nejlepší kvalitě (pokud není možné, dal by se použít i uzený losos, pak uberte na soli do zálivky)
- červená chilli paprička (podle chuti)
- 2-3 lžíce zálivky (nebo podle chuti)
na dokončení:
- čerstvý koriandr
- černý sezam
- zálivka
Postup:
Zázvor lehce nakrájíme a spolu s ostatními surovinami na zálivku dáme do nádoby mixéru a mixujeme cca 2 minuty. Můžeme použít menší množství uvedené u každé suroviny a po umixování ochutnáme.
Výsledkem by měla být hladká zálivka, kterou ochutnáme a doladíme dle chuti. Měla by být lehce sladkokyselá, pikantní po zázvoru a chilli omáčce a adekvátně slaná, aby zvládla ochutit lososa.
Omáčku dáme do uzavíratelné nádoby a uschováme v lednici. Vydrží tam nejen na tatarák, ale klidně na pár dalších dnů do salátu.
Mango zbavíme pecky a oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Přidáme k němu drobně nasekanou cibulku a trochu zálivky. Ochutnáme a případně přidáme zálivku.
Avokádo také zbavíme pecky, slupky a nakrájíme na kostičky. Přidáme k němu šťávu z půlky limetky.
Zelenou chilli papričku zbavíme semínek a nasekáme. Přidámeji samozřejmě jen podle chuti.
K avokádu přidáme chilli, nasekanou zelenou část jarní cibulky a koriandr. Lehce osolíme a opepříme. Doladíme dle chuti.
Filet z lososa také nakrájíme na drobné kostičky, přidáme trochu červené chilli papričky a zálivku. Tu přidáváme postupně podle chuti, případně celou směs lehce dosolíme.
Takto pak vypadají všechny nachystané vrstvy.
Je čas připravit si formičku. Bohužel jsem samozřejmě ve chvíli potřeby nemohla najít tu kovovou, na kterou jsem si celou dobu myslela, tak muselo přijít náhradní řešení. Protože můj manžel má lehkou závislost na sladkých kofeinových nápojích, našla jsem doma tuhle dvoulitrovku a trošku ji rozkuchala. Vznikl pak relativně rovný plastový kroužek ve velikosti vhodné k servírování.
Formičku dáme na talíř a všechny vrstvy do ní opatrně lžící narovnáme – nejdříve mangovou, pak avokádovou a nakonec lososovou.
Šťávu, která se objeví kolem formičky, opatrně otřeme papírovou utěrkou a formu pomalu vytáhneme nahoru. Navrch dáme lístky koriandru.
Posypeme lehce orestovaným černým sezamem a pokapeme zálivkou.
Tenhle tatarák si můžete dát ve dvou jako velký předkrm… anebo můžete být stejně jako já veliký hamoun a sníst ho celý sami na večeři. Stojí totiž za to. Nebo ho také můžete naservírovat po vrstvách do malých skleniček a mít tak skvělé a hezké jídlo na párty.
Můžete ho sníst samotný, ale klidně ho můžete podávat s jakýmkoliv lehce opečeným pečivem. Nejlépe by asi ale vynikl s dobrým bílým toastem.
1 comment
[…] mixér ocenila a náležitě si ho užívala. Mixovala jsem v něm rajskou polévku, různé zálivky do salátů a také polévky anebo např. vanilkové lusky s cukrem na vánoční […]