Saláty jím hodně často. Proto je každé ozvláštnění pouhé zeleniny s kápnutím olivového oleje tak trochu svátkem. Ne, dobře, to bych kecala, ale člověk by se divil, jak jedna nebo dvě ne tak často používané ingredience dovedou jídlo ozvláštnit. Nedávno jsem například koupila cukrový meloun Galia a hned k němu parmskou šunku. Tahle kombinace je osvědčená, meloun zamotaný do šunky je přeci už celkem profláknutý předkrm.
Já se do toho pustila trochu jinak. Mix listových salátů, lehce sladkokyselá zálivka a naprosto blažený pocit. Měla jsem dojem, že nebudu moct přestat jíst, a hned po dojezení talíře jsem měla chuť běžet do lednice a udělat si ještě druhý.
Suroviny:
- mix listových salátů
- půlka cukrového melounu (Galia, Cantaloupe, Honeydew…)
- sušená šunka (parmská, Schwarzwald)
- lžička tekutého medu
- lžička balsamica
- dvě lžičky olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
Vzala jsem asi půl balíčku mixu listových salátů (salát, rukola, polníček, špenát).
Rozpůlila jsem meloun, vydlabala z něj semínka, odkrojila slupku i s tvrdou částí dužiny.
V misce jsem vyšlehala ingredience na zálivku, až se spojily do hladka.
Nakrájený meloun jsem smíchala se salátem a zálivkou, dozdobila parmskou šunkou.
Do horkého počasí ideální, ne? Jako svačina postačí samotný a pro lehkou večeři ho doplním ještě celozrnným pečivem. Když nad tím tak přemýšlím, asi si půjdu koupit další meloun…
12 comments
sušenou šunku s melounem zbožňuji, zkusím zakomponovat do salátu podle tebe :-)
Je to vynikající kombinace, doporučuji :)
Jojo, to je salát přesně podle mého gusta! A navíc tak sexy nafocený!
Díky :D
Mně dost baví experimentovat i s různými oleji. Teď o nich napsala pěkný článek Věruška (http://blog.veruska.cz/?p=5811)
Jů, díky! Svou sbírku olejů bych rozhodně měla rozšířit :))
Robila som nieco podobne , ale s cervenym melonom….velmi sa mi paci tato kombinacia podla teba…urcite niekedy vyskusam
Doporučuju, červený meloun bych taky mohla zkusit :)
Hmm tak tohle je ideální letní jídlo :)
Zcela souhlasím :)
Skvělá kombinace! Použil jsem mix polníček , rukola a čekanka – mňam!
Super, to mě těší!