Linecké cukroví je u nás naprostý základ Vánoc. Spolu s několika druhy je nutností na sváteční období a i když jsem ho jako malá holka moc nemusela, čím dál víc mu přicházím na chuť.
Nutností je samozřejmě kyselejší zavařenina na slepení a pro mě také domácí vanilkový moučkový cukr. Cukroví, které vypadá jako zasněžené, přímo vyvolává vánoční atmosféru…
Suroviny:
na těsto:
- 21 dkg hladké mouky
- 14 dkg změklého másla
- 7 dkg moučkového cukru
- lžička vanilkového extraktu
- 1-2 žloutky (podle velikosti vajíčka)
- nastrouhaná citronová kůra dle chuti
k podávání:
- rybízový džem / želé nebo jiná kyselejší zavařenina
- vanilkový moučkový cukr
Postup:
Suroviny dáme do mísy nebo na vál a vypracujeme hladké těsto.
Z těsta utvoříme váleček, který dáme alespoň na hodinu do lednice, nejlépe však přes noc.
Odleželé těsto rozválíme a vykrajujeme z něj různé tvary, nejběžnější jsou kytičky, srdíčka, hvězdičky a podobné.
Pokud chceme mít otvor ve vrchní části cukroví a nemáme speciální dvojité vykrajovátko, vykrojíme ho nějakým menším tvarem až na plechu.
Cukroví pečeme na plechu s pečícím papírem na 170-175°C asi 5-8 minut, podle trouby a síly těsta.
Je důležité, aby těsto začalo jen růžovět, nemělo by začít zlátnout.
Vychladlé linecké cukroví spojujeme marmeládou (tedy pardon, džemem). Nejlépe rybízovou, nebo rybízovým želé.
Můžeme ho nechat jen takto, nebo ho můžeme pocukrovat moučkovým cukrem, nejlépe domácím vanilkovým. A snažíme se mu odolat až do Vánoc :)
1 comment
Opravdu krásné fotky…