Vitrážové hvězdičky

by Meg
22 komentářů

Když jsem se tak před Vánocemi dívala všude možně, co bych mohla upéct, padly mi do oka sušenky, které ve svém středu měly zdánlivé sklíčko. Oním sklíčkem však byly tvrdé bonbóny, které se rozdrtily a pekly se se sušenkami. Musela jsem to prostě vyzkoušet na vlastní kůži.

I když jsem se skoro nemohla hnout kvůli zádům, postavila jsem se ke kuchyňské lince a do deseti minut byla bolest ta tam. 4 druhy cukroví, k tomu splněná výzva Odvážných pekařů (po dlouhé době se to už hodilo) a vánoční nálada byla na světě.

Zdroj receptu: http://www.wgbh.org/articles/Stained-Glass-Cookies-By-Annie-Copps-1317

Suroviny:

  • 113 g másla
  • 100 g cukru
  • 50 g hnědého cukru
  • 1 lžíce melasy (přiznávám se k použití medu)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • tvrdé bonbóny jako Bon Pari

Postup:

Troubu rozehřejeme na 190°C – já tedy pekla nakonec asi na 160, protože sušenky hnědly hodně rychle. V misce utřeme máslo s cukrem, do pěny.

Základ těsta na sušenkyPřidáme melasu/med a vanilkový extrakt. Zamícháme a přidáme vejce. Vyšleháme do hladka.

Příprava těsta na sušenky

Přisypeme mouku, sůl a prášek do pečiva, zamícháme stěrkou a v ruce pak zpracujeme hladké těsto.

Příprava těsta na sušenky

Těsto dáme na chvíli do lednice odpočinout, zpracováváme po kouskách. Rozválíme buď mezi dvěma kusy pečícího papíru nebo normálně na vále, s podsypáváním moukou.

Těsto na sušenky Nachystáme si bonbóny a roztřídíme podle barev.

Bon Pari ještě netuší, co je čekáDáme je do sáčku a utěrky a rozmlátíme, třeba paličkou na maso. Ideální příležitost, jak ze sebe dostat vánoční stres ;)

Rozdrcené bonbonyZ těsta vykrájíme tvary, jaké se nám líbí, přeneseme je na plech s pečícím papírem a vykrojíme v nich díry pro budoucí “sklo”. Do nich nasypeme drť z bonbónů. Pokud je chceme zavěšovat, nesmíme zapomenout na dírky pro zavěšení. Použila jsem špejli, stačila pro tenkou stužku.

Sušenky před pečenímSušenky pečeme cca 9 minut, ale hlídáme je! Mně se samozřejmě podařilo je trochu přismahnout.

Sušenky po upečeníNakonec je ozdobíme bílkovou polevou a po jejím zaschnutí sušenkami provlékneme stužku na zavěšení.

Hotové vitrážové sušenkyA můžeme zdobit ;)

Zavěšené sušenkyPokud nechcete ze všech sušenek dělat vitrážové, stačí vykrájet libovolné tvary.

Vykrájené hvězdičkyPéct je, až začnou růžovět a pak je vytáhnout z trouby. Potřít je jednou smetanou, nechat vsáknout a potřít je podruhé. A ozdobit, například cukrovými perličkami.

Hvězdičky potřené smetanou a ozdobenéA ještě chvíli je dopéct.

Upečené hvězdičkyA nechat vychladnout.

Smetanové hvězdičky

Zatím mám kromě těchto hvězdiček hotové ještě linecké, pusinky a skvělé pistáciové rohlíčky podle Chez Lucie. Přidám je brzy ;)

V plánu je toho víc, ale uvidíme, jak se bude vést s časem. Doufám, že se vám zatím v kuchyni i mimo ni jen daří!

22 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

22 komentářů

Belle 15. 12. 2013 - 21.24

To je úžasný nápad! :) Cukroví vypadá vážně nádherně :) Můžu se zeptat, jak chutnají ty pečené Bon pari uvnitř? :)

Reply
Meg 17. 12. 2013 - 6.25

No zeptat určitě, ale já neodpovím :D Mám je opravdu jen na ozdobu… :)

Reply
ajka 15. 12. 2013 - 21.40

Pááni, to je supr vychytávka …. nádherné!
Ajka

Reply
Meg 17. 12. 2013 - 6.25

Díky :)

Reply
Tanor 15. 12. 2013 - 22.48

Člověk si myslí, že už ho v pečení nic nepřekvapí…a pak najednou taková bomba!! Díky za inspiraci :)

Reply
Meg 17. 12. 2013 - 6.25

Taky děkuju za ohlas :)

Reply
Káča Ká 16. 12. 2013 - 7.10

aaaa! to je naprosto bozi! diky, zitra jdu do toho!

Reply
Meg 17. 12. 2013 - 6.26

Tak to jsem zvědavá :)

Reply
Madla 16. 12. 2013 - 10.27

Tak ty jsou fantastické! Jenom dotaz, nejsou spíš na ozdobu, není to “sklo” z bonparů moc tvrdé, jde ukousnout?

Reply
Meg 17. 12. 2013 - 6.26

Tyhle asi opravdu spíš na ozdobu, já to kousat nezkoušela, jsou na zavěšení :)

Reply
Johana 17. 12. 2013 - 0.14

Úžasný nápad, hned jsem musela vyzkoušet! Při vypracovávání těsta jsem si ale všimla chyby u přepočtu mouky, mělo by ji být okolo 470 gr, jinak je výsledek moc řídký. Už se těším jak to dopadne :))

Reply
Meg 17. 12. 2013 - 6.33

Dovolím si nesouhlasit :) 2 hrnky mouky = cca 250 g mouky. Používám pro převody např. tuhle stránku: http://allrecipes.com/howto/cup-to-gram-conversions/ nebo tuhle: http://www.pastryscoop.com/category/look-it-up/flour/ . 470 g by se nemělo s čím spojit, 1 vejce a množství másla by nestačilo. Já mouku vůbec nepřidávala, zpracovala těsto a dala ho na chvíli vychladit. Povedly se?

Reply
toffo 17. 12. 2013 - 19.42

Zkoušela jsem pečené vitráže asi před čtyřmi lety, navedl mě na to recept z Labužníka. Jsou velice efektní. Myslím, že jsem někde četla, že se dá i z gumových medvídků?

Reply
Meg 27. 12. 2013 - 8.33

Z gumových medvídků netuším, jestli by to nebylo moc měkké… Těžko říct, kdybys zkoušela, dej vědět :)

Reply
Johana 18. 12. 2013 - 15.18

No to je teda zajimave :) asi jsem mela nejake velke vejce nebo co. Pouzila jsem tyhle stranky na prepocet: http://calculator-converter.com/converter_g_to_c_grams_to_cups_calculator.php. Ale az pote, co jsem mela testo opravdu moc tekute, ze mi to bylo divne (nemelo ani vzdalene konzistenci pro cukrovi). No a hvezdicky se mi povedly moc, jsou paradni, urcite jsem je nedelala naposledy. Uz mi zbyva jen je nazdobit. Diky

Reply
Meg 27. 12. 2013 - 8.35

No, ten přepočet je sice fajn, ale je s ním jeden problém – cup je objemová míra a ne hmotnostní. Stejný objem vody (na což je ten přepočet) a mouky bude vážit rozdílně… :) Jinak jsem ráda, že se to povedlo :)

Reply
HaF 19. 12. 2013 - 23.07

Nádhera! My měli na prvním manželském stromečku perníčky a byla to taky nádhera. Ovšem tohle je umělecké dílo!

Reply
Meg 27. 12. 2013 - 8.43

Já je nakonec dovezla mamce a taky si je navěsila na stromeček :) Prý je budu příště dělat z perníčků :D Díky :)

Reply
Martina 30. 12. 2013 - 8.47

Z pernicku doporucuji zkusit. Delam je a jsou krasne :-)

Reply
Meg 02. 01. 2014 - 11.57

Taky chci vyzkoušet, díky!

Reply
Tina 18. 12. 2015 - 16.20

Díky, Meg, za skvělou inspiraci.
Ozdoby jsem chtěla zkusit už loni, ale nakonec nebyl čas. Ale letos už na ně došlo.
S těstem se pracovalo perfektně a děti byly nadšené hlavně z roztloukání bonparů. Trochu jsem se bála, jak se bonparová drť bude chovat v troubě, ale vše vyšlo skvěle a už se těším, až hvězdičky (a pár dalších tvarů) pověsíme na stromeček.

Reply
Meg 02. 02. 2016 - 19.58

Jsem ráda, že s nimi pracovalo dobře a že to vše dobře zafungovalo :-)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít