Vitrážové hvězdičky

Vitrážové sušenky

Když jsem se tak před Vánocemi dívala všude možně, co bych mohla upéct, padly mi do oka sušenky, které ve svém středu měly zdánlivé sklíčko. Oním sklíčkem však byly tvrdé bonbóny, které se rozdrtily a pekly se se sušenkami. Musela jsem to prostě vyzkoušet na vlastní kůži.

I když jsem se skoro nemohla hnout kvůli zádům, postavila jsem se ke kuchyňské lince a do deseti minut byla bolest ta tam. 4 druhy cukroví, k tomu splněná výzva Odvážných pekařů (po dlouhé době se to už hodilo) a vánoční nálada byla na světě.

Zdroj receptu: http://www.wgbh.org/articles/Stained-Glass-Cookies-By-Annie-Copps-1317

Suroviny:

  • 113 g másla
  • 100 g cukru
  • 50 g hnědého cukru
  • 1 lžíce melasy (přiznávám se k použití medu)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • tvrdé bonbóny jako Bon Pari

Postup:

Troubu rozehřejeme na 190°C – já tedy pekla nakonec asi na 160, protože sušenky hnědly hodně rychle. V misce utřeme máslo s cukrem, do pěny.

Základ těsta na sušenkyPřidáme melasu/med a vanilkový extrakt. Zamícháme a přidáme vejce. Vyšleháme do hladka.

Příprava těsta na sušenky

Přisypeme mouku, sůl a prášek do pečiva, zamícháme stěrkou a v ruce pak zpracujeme hladké těsto.

Příprava těsta na sušenky

Těsto dáme na chvíli do lednice odpočinout, zpracováváme po kouskách. Rozválíme buď mezi dvěma kusy pečícího papíru nebo normálně na vále, s podsypáváním moukou.

Těsto na sušenky Nachystáme si bonbóny a roztřídíme podle barev.

Bon Pari ještě netuší, co je čekáDáme je do sáčku a utěrky a rozmlátíme, třeba paličkou na maso. Ideální příležitost, jak ze sebe dostat vánoční stres ;)

Rozdrcené bonbonyZ těsta vykrájíme tvary, jaké se nám líbí, přeneseme je na plech s pečícím papírem a vykrojíme v nich díry pro budoucí “sklo”. Do nich nasypeme drť z bonbónů. Pokud je chceme zavěšovat, nesmíme zapomenout na dírky pro zavěšení. Použila jsem špejli, stačila pro tenkou stužku.

Sušenky před pečenímSušenky pečeme cca 9 minut, ale hlídáme je! Mně se samozřejmě podařilo je trochu přismahnout.

Sušenky po upečeníNakonec je ozdobíme bílkovou polevou a po jejím zaschnutí sušenkami provlékneme stužku na zavěšení.

Hotové vitrážové sušenkyA můžeme zdobit ;)

Zavěšené sušenkyPokud nechcete ze všech sušenek dělat vitrážové, stačí vykrájet libovolné tvary.

Vykrájené hvězdičkyPéct je, až začnou růžovět a pak je vytáhnout z trouby. Potřít je jednou smetanou, nechat vsáknout a potřít je podruhé. A ozdobit, například cukrovými perličkami.

Hvězdičky potřené smetanou a ozdobenéA ještě chvíli je dopéct.

Upečené hvězdičkyA nechat vychladnout.

Smetanové hvězdičky

Zatím mám kromě těchto hvězdiček hotové ještě linecké, pusinky a skvělé pistáciové rohlíčky podle Chez Lucie. Přidám je brzy ;)

V plánu je toho víc, ale uvidíme, jak se bude vést s časem. Doufám, že se vám zatím v kuchyni i mimo ni jen daří!

22 comments on “Vitrážové hvězdičky

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít