Tvarohové pomazánky

Když se mi nechce vařit a přesto si chceme něco dobrého udělat k večeři, většinou to dovede krásně vyřešit nějaká pomazánka. U nás se v poslední době nejčastěji ujíždí na dvou tvarohových – a to tuňákové a paprikové, “budapešťské”. Tvaroh většinou míváme v lednici a konzervu tuňáka nebo sklenku nakládaných paprik doma taktéž.

Takže pokud by někdo chtěl obměnit svůj běžný rejstřík pomazánek a nebo třeba na tyhle už jen tak trochu pozapomněl, tak tu jsou:

Tuňáková tvarohová pomazánka:

  • 250 g tvarohu
  • konzerva tuňáka (nebo uzená makrela)
  • 2 jarní cibulky
  • lžíce majonézy
  • lžíce olivového oleje
  • 1/2 – 1 lžíce šťávy z citronu
  •  sůl, pepř, případně muškátový oříšek a pár kapek Worcesteru

Příprava je jednoduchá – do misky vyklopíme tvaroh, přidáme nadrobno pokrájené jarní cibulky, majonézu (nemusí být), olivový olej a citronovou šťávu. No a samozřejmě tuňáka – pokud ale máte tu možnost a chvíli času, doporučuji si místo něj někdy pohrát s uzenou makrelou a pečlivě ji obrat na dvakrát od kostí (pomazánka mi pak chutná víc než tuňáka). Taky trochu soli a pepře.

Všechno spolu zamícháme a podle chuti přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř, nebo i pár kapek Worcesteru. Anebo se taky může přistrouhnout trochu muškátového oříšku. Pokud by se zdál tvaroh dost kyselý, můžeme vynechat citronovou šťávu nebo přidat špetku cukru.

Budapešťská tvarohová pomazánka

  • 250 g tvarohu
  • 1/2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 jarní cibulka
  • 1/2 sklenky nakládané červené papriky
  • sůl, pepř

Cibulku a papriku pokrájíme na drobno a smícháme s tvarohem a mletou paprikou. Dochutíme solí a pepřem. Stejně jako v případě tuňákové pomazánky by se dala přidat majonéza, pár kapek Worcesteru anebo třeba místo tvarohu použít Lučina.

Pomazánky si pak vychutnáme s oblíbeným pečivem a nebo si je necháme na svačinu, na druhý den chutnají ještě lépe :)

12 comments on “Tvarohové pomazánky

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít