Taky máte tak rádi valašské frgály? Tenoučké těsto, upečené s pořádnou dávkou náplně, bohatě sypané drobenkou a na závěr polité voňavým máslem s rumem… Moje nejoblíbenější verze je většinou stejně ta s hruškovými povidly, ale nepohrdnu ani tvarohem a povidly švestkovými. Maková náplň taky není špatná, ale tu si většinou nechávám na koláče chodské, svatební, posvícenské a do buchet.
Hrušková povidla se tradičně do frgálů vaří ze sušených hrušek – musím se přiznat, že tuto tradici lehce zanedbávám a vařím si domácí povidla z hrušek čerstvých. Dávám jim ale dostatek času, aby krásně zhoustla a měla téměř stejnou konzistenci.
Recept na těsto je složený ze všech receptů, které jsem v průběhu času vyzkoušela. Výsledkem je těsto krásně hebké, které je dostatečně měkké, aby šlo dobře do tenka rozválet.
Můj neojblíbenější recept na valašské frgály
Course: Koláče, ReceptyCuisine: česká, valašskáDifficulty: střední4
frgály1
hour1
hour30
minutes1
hourSuroviny
- Na těsto
250 ml plnotučného mléka
20 g krupicového cukru
15-20 g čerstvého droždí
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
3 žloutky
60 g změklého másla
60 g změklého sádla
50 g moučkového cukru
citronová kůra dle chuti (čerstvá nebo sušená)
větší špetka soli
- Na potření těsta
žloutek, případně celé vajíčko
lžíce vody nebo mléka
- Na naplnění
povidla – švestková, hrušková nebo jablečná
tvarohová náplň (měkký tvaroh, žloutky, cukr, vanilka, citronová kůra, rozinky v rumu)
- Na drobenku
200 g hladké mouky
120 g změklého másla
120 g moučkového cukru
dle chuti třeba i perník ke strouhání (na tvarohovou náplň)
- Na polití koláčů po upečení
100 g másla
1-2 lžíce moučkového cukru
mletá vanilka nebo vanilkový extrakt
50-100 ml rumu
Postup
- Vlažné mléko dejte do mísy, přidejte k němu 20 g krupicového cukru, 15 – 20 g čerstvého droždí a 100 g hladké mouky, rozmíchejte dohladka.
- Tento kvásek nechte vzejít, bude mu trvat cca 15-20 minut, aby napěnil a zvětšil svůj objem.
- Ke kvásku přidejte zbylou mouku, změklé sádlo a máslo, moučkový cukr, žloutky, citronovou kůru (čerstvou nebo sušenou) a sůl. Vymíchejte měkké, hladké těsto, které nechte přibližně hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem. (Pokud bude potřeba, přidejte trochu hladké mouky, ale přidávejte opravdu jen po troškách.)
- Mezitím si nachystejte pečící papír – já z něj stříhám 4 kola o průměru 28-30 cm, podle talířů nebo táců.
- Vykynuté těsto rozdělte na čtyři díly.
- Z každého uválejte bochánek a dejte ho na pečící papír. Přikryjte a nechte ještě přibližně půl hodiny nakynout.
- Mezitím si přichystejte náplně a drobenku. Tvarohovou náplň míchám například z měkkého tvarohu, žloutků nebo celého vejce, cukru, vanilky a citronové kůry, nakonec přidávám rozinky namočené v rumu.
- Suroviny na drobenku dejte do mísy a rukama je promíchejte tak, aby vznikla drobivá směs.
- Každý kousek těsta pak rozválejte na velikost připraveného kruhu z pečícího papíru.
- Prsty můžete kolem dokola naznačit kraj. Žloutek nebo vajíčko rozšlehejte se lžící vody nebo mléka a kraje těsta jím potřete.
- Na koláč rozetřete zvolenou náplň (většinou budete potřebovat tak 250-400 g náplně na jeden koláč) a posypte drobenkou.
- Tvarohovou náplň můžete ještě kromě drobenky posypat nastrouhaným perníkem.
- Troubu rozehřejte na 180-200°C. Frgály pečte přibližně 10-15 minut, dozlatova.
Mezitím si rozehřejte cca 100 g másla, přidejte do něj lžíci až dvě moučkového cukru a trochu vanilky. Nakonec přilijte 50-100 ml rumu. - Každý koláč nechte 10-15 minut zchladnout, pak ho důkladně pokapejte máslovou směsí a nechte vychladnout.
- Dobrou chuť!
2 comments
Recept jsem ještě nevyzkoušel, ale je určitě bezva už tím že mně do něj při čtení neskáčou žádné reklamy
Naprosto báječný recept! Dnes peču již po čtvrté dle Vašeho receptu a všichni se mě vždy ptají.. kde jsem ten frgál koupila😁 Jste skvělá! Už nikdy jiný recept nepoužiju.