The Daring Bakers’ January 2012 Challenge – Scones

by Meg
18 komentářů

I když jsem původně neměla v plánu účastnit se poslední výzvy Odvážných pekařů, neodolala jsem. Podívala jsem se na recept a zjistila jsem, že splnit lednovou výzvu nebude vůbec složité. Název doslova zněl: Back to Basics: Scones (a.k.a Biscuits). Na první pohled pro mě dost nicneříkající, ale po rychlém pročtení zadání a internetu jsem zjistila, že se jedná o druh pečiva, který se podává k snídani nebo k odpolednímu čaji.

Tuto výzvu připravil Audax a dal si s ní opravdu záležet. V původním znění najdete spoustu tipů a triků na to, jak zpracovat těsto, abyste docílili zamýšlené konzistence. Já jsem se držela základního receptu, s tím, že jsem do těsta přidala brusinky. Rovnou jsem těsto připravila z dvojnásobné dávky, aby bylo pro celou rodinu, takže jsem měla ve výsledku 16 kousků.

Suroviny (na cca 8 menších kousků) :

  • 140 g hladké mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 30 g másla
  • 120 ml mléka
  • brusinky (přidala jsem oproti dodanému receptu)

Postup:

Chvíli před samotným pečením si ukrojíme máslo a dáme ho ztuhnout do mrazáku.

Troubu si předehřejeme na 240°C. Mouku, pečící prášek a sůl si třikrát přesejeme do mísy. K sypké směsi přidáme máslo – já jsem ho nastrouhala a pak konečky prstů zapracovala zlehka do moučné směsi (spolu s brusinkami), ale jen tak, aby tam i vločky másla zůstaly viditelné. Přilijeme většinu mléka a smícháme v lepivé těsto – pro dokonalou ilustraci je tu ODKAZ na video. Případně zapracujeme zbytek mléka a vyklopíme těsto na pomoučněnou pracovní desku.

Lehce posypeme i vrch těsta moukou a VELMI JEMNĚ zpracujeme – není potřeba ho hníst, spíš jen párkrát přeložit a otočit. Těsto nakonec roztáhneme tak, aby bylo asi 2 cm vysoké a buď ho rozkrájíme na čtverce, nebo použijeme kulaté vykrajovátko. Vykrájené scones jsem dala na plech s pečícím papírem a vršky potřela mlékem. Pekly se asi deset minut. Díky brusinkám měly lehounce nasládlou chuť, tu bylo ale třeba něčím podpořit, takže jsme si je ještě vlažné dali s máslem a jahodovou marmeládou.

Scones jsou typem pečiva, se kterým si můžete dělat, co se vám jen zlíbí. Je snadné a rychlé je připravit, navíc jsem je ochutnala prvně a rozhodně toho nelituju. Ať už nasladko, tak i naslano by šlo vymyslet nespočet variací a způsobů podávání.

18 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

18 komentářů

Michaela 27. 01. 2012 - 16.02

Scones su vyborne….prvykrat som sa nevedela rozhodnut kam ich zaradit…pecivo? kolac? a nakoniec som sa rozhdla, ze jednoducho scones :)

Reply
Meg 30. 01. 2012 - 20.14

No, asi to bude presne tak :))

Reply
Martina 27. 01. 2012 - 16.36

Ty jsou tak krásně zlatavé, vypadá to moc pěkně.

Reply
Meg 30. 01. 2012 - 20.14

Diky, a i dobre to bylo :)

Reply
Lucie 27. 01. 2012 - 23.49

Vypadaji moc krasne a brusinky mam moc rada, takze priste asi zkusim tuhle variantu :-) Lednove vyzve zdar!

Reply
Meg 30. 01. 2012 - 20.15

Ja budu muset vyzkouset ty z podmasli, nalakala jsem se u tebe :)

Reply
Madla 28. 01. 2012 - 21.22

Vždycky jsem zvědavá, čím mě vy odvážné pekařky při další výzvě navnadíte, takže jsem moc ráda, že se můžu podívat i na tvou variantu scones. Brusinky mám moc ráda, dneska jsem koupila balíček, v lednici je navíc stylově i brusinková marmeláda, takže mi asi nezbývá nic jiného, než vyzkoušet tvou variantu :-)
Vypadají nádherně, hned bych si ještě jeden teplý kousek zakousla :-)

Reply
Meg 30. 01. 2012 - 20.16

Teda, s brusinkovou marmeladou, tak tomu rikam predstava :) Nejlepsi byly jeste teple, pak jsem si jeden vychladly kousek prihrivala v mikrovlnce :D

Reply
Katka Hrncekvar 29. 01. 2012 - 20.37

Hm, u nás by sa im hovorilo “pagáče”. Nápad s brusnicami – super. Ja by som preferovala miesto prášku do pečiva droždie, ale výzva je výzva! Pevné zdravíčko v tomto roku a veľa príjemných odvážnych výziev.

Reply
Meg 30. 01. 2012 - 20.19

Jo, ja jsem taky vzdycky spis pro drozdi, ale pak bych zase musela trosku upravovat pomery surovin a navic takhle to bylo hooodne rychle :) Diky moc :)

Reply
Sarah Galvin (All Our Fingers in the Pie) 30. 01. 2012 - 2.16

Your scones are great. They turned out very well. Congratulations on a successful challenge.

Reply
Meg 30. 01. 2012 - 20.21

Thank you, it’s been a great challenge :)

Reply
Catalina 01. 02. 2012 - 1.02

Věřím, že s těma brusinkama musely být naprosto bezkonkurenční! Taky je tam příště zkusím přidat. A to nakrájemé (nastrouhané?) máslo je velice efektní :) Teď si ještě konečně musím najít čas a nahodit článek s výzvou taky na blog :D

Reply
Meg 05. 02. 2012 - 21.14

Diky :D jooo, je nastrouhane :))

Reply
toffo 22. 02. 2012 - 19.29

Taky se mi líbí máslové hoblinky, pěkný nápad!

Reply
Meg 26. 02. 2012 - 13.24

Díky :)) Jak jsem máslo strouhala do těsta, taky se mi líbily :)

Reply
Vendula 05. 03. 2012 - 8.10

Zdravím, moje bobečky byly dobré, ale moc nevykynuly:oD Ale to neva:o) Děkuji za recept. Vendula

Reply
Meg 07. 03. 2012 - 19.19

Tak to mě mrzí, mě právě celkem hodně, až jsem se divila :) Tak aspoň že chutnaly :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít