Tvarohové pomazánky

by Meg
12 komentářů

Když se mi nechce vařit a přesto si chceme něco dobrého udělat k večeři, většinou to dovede krásně vyřešit nějaká pomazánka. U nás se v poslední době nejčastěji ujíždí na dvou tvarohových – a to tuňákové a paprikové, “budapešťské”. Tvaroh většinou míváme v lednici a konzervu tuňáka nebo sklenku nakládaných paprik doma taktéž.

Takže pokud by někdo chtěl obměnit svůj běžný rejstřík pomazánek a nebo třeba na tyhle už jen tak trochu pozapomněl, tak tu jsou:

Tuňáková tvarohová pomazánka:

  • 250 g tvarohu
  • konzerva tuňáka (nebo uzená makrela)
  • 2 jarní cibulky
  • lžíce majonézy
  • lžíce olivového oleje
  • 1/2 – 1 lžíce šťávy z citronu
  •  sůl, pepř, případně muškátový oříšek a pár kapek Worcesteru

Příprava je jednoduchá – do misky vyklopíme tvaroh, přidáme nadrobno pokrájené jarní cibulky, majonézu (nemusí být), olivový olej a citronovou šťávu. No a samozřejmě tuňáka – pokud ale máte tu možnost a chvíli času, doporučuji si místo něj někdy pohrát s uzenou makrelou a pečlivě ji obrat na dvakrát od kostí (pomazánka mi pak chutná víc než tuňáka). Taky trochu soli a pepře.

Všechno spolu zamícháme a podle chuti přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř, nebo i pár kapek Worcesteru. Anebo se taky může přistrouhnout trochu muškátového oříšku. Pokud by se zdál tvaroh dost kyselý, můžeme vynechat citronovou šťávu nebo přidat špetku cukru.

Budapešťská tvarohová pomazánka

  • 250 g tvarohu
  • 1/2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 jarní cibulka
  • 1/2 sklenky nakládané červené papriky
  • sůl, pepř

Cibulku a papriku pokrájíme na drobno a smícháme s tvarohem a mletou paprikou. Dochutíme solí a pepřem. Stejně jako v případě tuňákové pomazánky by se dala přidat majonéza, pár kapek Worcesteru anebo třeba místo tvarohu použít Lučina.

Pomazánky si pak vychutnáme s oblíbeným pečivem a nebo si je necháme na svačinu, na druhý den chutnají ještě lépe :)

12 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

12 komentářů

Hana 30. 01. 2012 - 20.59

Moc děkuji za inspiraci, tvarohové pomazánky mám moc ráda a tak s radostí vyzkouším ty Vaše :)

Reply
Meg 05. 02. 2012 - 21.12

Diky, snad budou chutnat :)

Reply
happy.lenulka 30. 01. 2012 - 21.32

mňaaam :-) to musím vyzkoušet… :-) díky za inspiraci

Reply
Meg 05. 02. 2012 - 21.12

Ja dekuji za komentar :) Snad budou chutnat :)

Reply
Pavla 31. 01. 2012 - 9.04

Ty pomazánky přišly akorát včas! Nedávno jsme měli sardinkovou a vajíčkovou a jelikož je manžel dost pomazánkový tak mně docházely nápady. Budapešťskou má asi nejradši a kupuje si ji docela často. Určitě tu tvoji vyzkouším a uvidím, jestli dostanu pochvalu :-). Díky za recepty!

Reply
Meg 05. 02. 2012 - 21.13

Bezva, snad chutnalo :) My taky pomazanky celkem muzeme, minule jsem delala i hermelinovou :))

Reply
Pavla 04. 02. 2012 - 10.39

U mě na blogu tě něco čeká!

Reply
Meg 05. 02. 2012 - 21.16

Dekuji moc :))

Reply
Veronika 11. 02. 2012 - 20.56

Všechno na těch fotkách vypadá tak lákavě! Ráda zkusím tu s makrelou, myslím, že zítřejší nákup je jasný. Děkuju za inspiraci!

Reply
Meg 15. 02. 2012 - 18.23

Díky, snad se tedy povede :)

Reply
Veronika 15. 02. 2012 - 21.53

Nápad pomazánky je to skvělý, ale něco se mi na té makrele úplně nelíbilo. Příště z ní budu muset obrat jen to světlé maso, protože když jsem ji obrala celou, byla celková pomazánka trošku nahořklá a nespravil to ani citron. Byla dobrá, ale tohle jí trošičku kazilo. Příště se mi povede ještě lépe. Budu Vaše recepty sledovat.

Reply
Meg 22. 02. 2012 - 15.31

Tak to by me asi nenapadlo, ja jsem mela minule makrelu vybornou uplne celou, pri obirani jsem musela odolavat nutkani ji snist jen tak :)) Diky za komentar :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc