The Daring Bakers’ May 2013 Challenge – Swedish Prinsesstårta

by Meg

Tentokrát se výzva Odvážných pekařů zase vyznamenala :) Květnová byla ve znamení švédského Princeznina dortu – pokud znáte malé zelené dortíčky z Ikey, tak to je přesně ono. Akorát ve velkém. Tři vrstvy piškotového těsta, s marmeládou, vanilkovým krémem a šlehačkou. A marcipánem. Lehká a skvělá dobrota.

Korena of Korena in the Kitchen was our May Daring Bakers’ host and she delighted us with this beautiful Swedish Prinsesstårta!

Začala jsem den dopředu, s korpusem.

Piškotový korpus

  • 4 velká vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 70 g hladké mouky
  • 65 g solamylu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • jemná strouhanka a máslo na vymazání a vysypání formy

Troubu předehřejeme na 180°C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažeme máslem, dno vyložíme pečícím papírem a také potřeme máslem. Celou ji vysypeme jemnou strouhankou (držím palce, abyste ji měli bez maku).

Vysypání formy

Vajíčka a cukr vyšleháme do pěny.

Před šleháním

Budou světlá, ztrojnásobí objem a z metly budou téct v široké stuze.

Vyšlehaná vejce

Do mísy prosijeme mouku, škrob, pečící prášek a sůl.

Prosijeme moučnou směs

Promícháme opatrně metlou, abychom nepřišli o nadýchanost těsta a vlijeme ho do dortové formy.

Těsto ve formě

Pečeme při 180°C asi 40 minut, až je vrch zlatavý, korpus pružný na dotek a projde testem špejlí.

Upečený korpus

Korpus necháme chvíli ve formě zchladnout, pak objedeme boky nožem a odepneme z formy. Překlopíme opatrně na mřížku, sundáme dno s pečícím papírem a necháme úplně vychladnout.

Chladnoucí korpus

Vanilkový krém

  • 240 ml smetany ke šlehání
  • 4 velké žloutky
  • 2 lžíce solamylu (může být i méně)
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk nebo 2 lžičky vanilkového extraktu

V misce smícháme škrob, cukr a žloutky. Přišleháme asi polovinu smetany a zamícháme do hladka.

Žloutková směs

V kastrůlku zahřejeme zbytek smetany se seškrábnutým vanilkovým luskem (já tentokrát použila vanilkový extrakt) a přivedeme těsně k bodu varu. Vybereme vanilkový lusk (ponecháme semínka) a pomalu zašleháme smetanu do žloutkové směsi. Směs znovu přelijeme do kastrůlku a stále šleháme, až zhoustne jako pudink a skoro se vaří. Jakmile začne směs probublávat, stáhneme z tepla a přidáme případný vanilkový extrakt.

Pasírování krému

Pokud chceme mít krém opravdu hladký, tak ho propasírujeme přes síto. Poté ho hned na povrchu překryjeme potravinovou fólií a dáme vychladit.

Princeznin dort

A teď už k samostatnému sestavení dortu.

  • piškotový korpus
  • vanilkový krém
  • malinová  marmeláda (já měla višňovou)
  • 500 ml šlehačky ke šlehání (případný ztužovač a cukr na dochucení)
  • 300 g marcipánu + barvivo a moučkový cukr na vyvalování

Korpus rozřízneme na tři části. Pokuste se být trochu šikovnější než já a rozkrojte to nějak rovnoměrně – já měla jeden díl v některých místech skoro průhledný. Pak je dobré nechat si stranou pěkný prostřední díl – bude nejohebnější a bude se snadno zakulacovat, bude tedy vhodný na poslední vrstvu . Jeden z dílů určíme jako spodní a potřeme ho marmeládou – aby se lépe roztírala, lehce ji nahřejeme.

První patro s marmeládouNa marmeládu přijde polovina vanilkového krému.

První patro s krémem

Přiklopíme druhým plátem a natřeme zbytkem vanilkového krému. Na něj navrstvíme většinu šlehačky ušlehané dotuha (já měla na dvě šlehačky jeden ztužovač a asi dvě lžičky moučkového cukru). Šlehačku se snažíme vrstvit do kopule.

Druhé patro

Na obrázku je vidět, že zaoblená šlehačka moc nevyšla – korpus byl trochu propadlý a tak ho nejdřív musela vyrovnat. A přiklopíme poslední plátem.

Třetí patroPotřeme zbytkem šlehačky. Mimochodem, znáte to pravidlo, že pod marcipán se nemá dávat šlehačka, že ho to rozmáčí, atd? No, tak očividně jsou pravidla od toho, aby se porušovala ;)

Před potahovánímAno, je vidět, že jsem si s hladkostí povrchu zase tolik nedělala. Ne, nebaví mě hrát si donekonečna s marcipánem a s tím, aby to bylo perfektí, bohužel je to pak vidět. Ale nevadí, jdeme dál.

Z marcipánu kousek odtrhneme a obarvíme ho na červeno/růžovo, aby z něj mohla být růžička. Zbytek obarvíme na zeleno.

Barvení marcipánuPoužila jsem gelová barviva a marcipán důkladně propracovala.

Před vyválenímA s pomocí moučkového cukru rozválíme na placku.

Rozválený marcipánChtěla jsem si být jistá, že mi plát vystačí na potáhnutí, takže jsem ho vyválela trochu víc, vrstva mohla být silnější. Pomocí válečku ho přeneseme na dort.

Potahování dortuUrovnáme, uhladíme a ořízneme. Protože mi celkem dost marcipánu zbylo, tak jsem ho ještě trochu přibarvila a vykrájela lístečky.

Marcipánové lístečkyZ růžovo-červené jsem vykrájela kolečka, která jsem na jedné půlce ztenčila. A navrstvila na kužel.

Budoucí růžeRůžička byla nakonec na světě.

Marcipánová růže

Lístky z marcipánu jsem narovnala na oříznutý okraj dortu.

Lem z lístků

Povrch dortu jemně pocukrujeme a přidáme ozdobu v podobě růže.

Marcipánová růžeA dort je na světě.

Princeznin dort

Před podáváním je nejlepší ho dát alespoň na hodinu do lednice, aby lépe držel tvar. A jak vypadal na řezu?

Princeznin dort

Je vidět, že jedna vrstva korpusu se mi mezi krémem ztratila – ta byla totiž díky mé skvělé šikovnosti dost tenká. Jinak šlehačka docela držela a oproti očekávání se dort ani neopotil. Jen mohla být ta vrstva marcipánu silnější, aspoň by lépe pokryla nerovnosti.

Princeznin dort

Mít trochu víc trpělivosti a zručnosti, asi by dort vypadal lépe, ale jinak se tahle výzva moc povedla. Díky!

You may also like

48 comments

Madla 27. 05. 2013 - 9.42

No teda, ten je nádhernej! Já ještě na marcipánem potahovaný dort nemám odvahu, ale z tvého popisu to vypadá docela jako hračka a dort ti vyšel nádherný! Teda fakt, hned bych si dala!

Reply
Meg 28. 05. 2013 - 6.01

No, já jsem vždycky nervní, když to mám potahovat, ale když bych to nerozválela tak tence, bylo by to lepší :) Díky!

Reply
Kača 27. 05. 2013 - 9.42

Krááásné! Moc se povedl! :)

Reply
Meg 28. 05. 2013 - 6.02

Děkuju ;)

Reply
Lucie 27. 05. 2013 - 10.01

Super vyzva, zejo? :-) Obdivuji tu krasnou ruzi.

Reply
Meg 28. 05. 2013 - 6.03

Jojo, tahle se mi fakt líbila :) Díky! Taky jsem na ni byla pyšná, ale ještě že jsem jich nedělala víc :D

Reply
Alice 27. 05. 2013 - 10.07

Ono to vždycky vypadá tak úžasně jednoduše :) Tenhle opravdu miluju :)

Reply
Meg 28. 05. 2013 - 6.03

Tohle i bylo :)) Byl úžasnej :)

Reply
Terka 27. 05. 2013 - 10.17

Vypada krasne!! Ja jsem si s tim uzila svoje, bylo to trochu kucharske peklo :) ale chutove super, to jo.

Reply
Meg 28. 05. 2013 - 6.03

Aha, koukám :D No chuť fakt dobrá, lehký dort jak má být :)

Reply
Nikol 27. 05. 2013 - 10.58

Skvělá práce, moc se ti povedl.Nikol

Reply
Meg 28. 05. 2013 - 6.06

Díky, ten tvůj kokosový rozhodně stojí za přemýšlení :)

Reply
Martina 27. 05. 2013 - 11.16

Perfektní Princezna. Jednoduše, ale efektivně ozdobená.

Z výzvy jsem měla taky velkou radost.

Reply
Meg 28. 05. 2013 - 6.08

Jojo, tahle se povedla, je dobře, že jsem ji nevynechala :)

Reply
Terezka 27. 05. 2013 - 14.09

To je super, jak si tentokrát všechny notujeme a minule jsme skoro hromadně házely výsledky kam se dalo :-)
Moc hezky se ti povedl a lístky pěkně schovají případné nerovnosti, přesně, jak píšeš. A jsem zvědavá, co nás čeká dál…

Reply
Meg 28. 05. 2013 - 6.09

Jojo, no ten tvůj ale neměl chybu! Taky se už těším na další, i když mě ještě čeká splnění kuchařské výzvy :)

Reply
veronika 27. 05. 2013 - 14.28

no ten je super :)

Reply
Meg 28. 05. 2013 - 6.11

Díky :)

Reply
Aisha 27. 05. 2013 - 15.30

Beautiful tart!

Reply
Meg 28. 05. 2013 - 6.11

Thank you! :)

Reply
Sawsan@chef in disguise 27. 05. 2013 - 18.39

Your cake is really beautiful
I love the idea of using leaves on the bottom rim and the rose is really beautiful

Reply
Meg 28. 05. 2013 - 6.15

Thank you :)

Reply
Jana 27. 05. 2013 - 20.09

Tak myslím, že se jedná o nejlepší dort co jsem zatím v této výzvě viděla :)

Reply
Meg 28. 05. 2013 - 6.17

Skoro možná i jo :))

Reply
Sinnesfreuden 27. 05. 2013 - 20.15

Your rose is so lovely! I really admire your decorating skills.

Reply
Meg 28. 05. 2013 - 6.18

Thank you! My decorating skills need improvement, but I’m quite content :)

Reply
Korena 28. 05. 2013 - 3.07

I think it looks fantastic! The rose is beautiful and I love the leaves around the bottom. Thanks for baking with me this month :)

Reply
Meg 28. 05. 2013 - 6.24

Thank you for your amazing challenge! :)

Reply
Amrita 28. 05. 2013 - 17.03

That rose is a work of art!!! So beautiful, I’ll never have the heart to eat it:)

Reply
Meg 31. 05. 2013 - 9.22

Thank you :D It’s the piece that whole family would like to eat every time :)

Reply
Kim 29. 05. 2013 - 0.24

I love the way your cake turned out, and the leaves around the base of the cake are wonderful! Great job!

Reply
Meg 31. 05. 2013 - 9.23

Thank you! :)

Reply
Catalina 30. 05. 2013 - 12.56

Meg, nevím, nad čím se rozplývat dřív! Ta růžička je naprosto dokonalá, jako pravá (a snad ještě hezčí :D). A ten dort, fakt jsi třída :)

Reply
Meg 31. 05. 2013 - 9.23

Páni, děkuju :D

Reply
Iri Novak 31. 05. 2013 - 16.05

No to je nádhera, úplně koukám. Tenhle blog jsem právě objevila a okamžitě ho jdu sledovat. Ikeu od jisté doby nenávidím, ale tyhle dortíčky mi v ní vždycky chutnaly … .)

Reply
Meg 02. 06. 2013 - 18.42

Díky :) Proč ta Ikea? :)

Reply
HaF 01. 06. 2013 - 12.53

Krásný dortík, se šlehačkou jsem ještě nezkoušela. A růžička s lístky je taky povedená! Já se teď pachtila s marcipánovými obličejíky čtyřlístku a bojím se dalšího nápadu naší dcerky!

Reply
Meg 02. 06. 2013 - 18.50

Díky :) Byl krásně lehký, super na letní počasí (no dobře, tak teď se moc nehodí… :D )

Reply
Vendula 01. 06. 2013 - 18.41

Krásný, povedl se Ti. Nádherná růžička. =) Obdivuji, že se Ti nesrazil krém =D Já ho zkoušela dvakrát a nic =/

Reply
Meg 02. 06. 2013 - 18.52

Díky, na krém jsem byla opatrná a ještě jsem použila i méně solamylu, myslím, že ho tam je moc. :)

Reply
Anička 13. 06. 2013 - 16.10

Ahoj, “neorosí” se mi marcipán na dortu, když ho dám do ledničky?

Reply
Meg 17. 06. 2013 - 9.20

Ahojda, tahle možnost tu je, hlavně i po vyndání – obecně se na šlehačku marcipán nedoporučuje, a tady ten dort nějak boří veškeré mýty. Chce to vyzkoušet a nemít marcipánu moc tenkou vrstvu :)

Reply
vanda 07. 08. 2013 - 15.30

Dobry den,

mohla bych se zeptat, jaky odstin zelene gelove barvy a od jake znacky jste pouzila. Presne takovou bych potrebovala, ale nemuzu na ni natrefit, nebo alepson na internetu se do ni nemuzu trefit. dekuji

Reply
Meg 21. 08. 2013 - 20.35

Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď. Použila jsem gelovou zelenou “Leaf Grean” od Wiltonu.

Reply
Esmé 10. 08. 2013 - 11.33

Tak jsem se do té Princezny nakonec pustila, díky za popíchnutí :D

http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/08/july-daring-bakers-challange-eenie.html

Reply
Meg 21. 08. 2013 - 20.47

Super! :)

Reply
Lucka 12. 08. 2013 - 16.02

Ahoj Meg, koukám na Tvoje stránky a super paráda… zkousela jsem macrons, ael az pote jsem narazila na tve rady a tak jim dam tedy jeste sanci, prvni pokus pekny pru**r.. ale… koukám na Tvoje pokusy s potahováním a mohu dát pár rad… v prvním případě neválej na cukru, ael jedině na solamylu nebo silikonove podlozce… cukr je prilis hruby a potom se ti trha potah… a pokud se ti trha falesny marcipan uz pri hneteni a hnoucani, je treba hnoucat jeste dele, pripadne pridat kapku sirupu (kukuricny, psenicny a nebo glukoza) kdybys cokoliv chtela vedet ohledne dortu, klidne pisni i na FB (Lucie Adámková) ahoj a at se dari :-D ja jdu na makrony :D

Reply
Meg 21. 08. 2013 - 20.53

Ahoj, díky moc za rady :) Držím palce s makronkama :D

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc