Salátové dny

Posledních pár dnů by šly moje večeře naházet do jednoho pytle. Na zahrádce mám dva druhy listového salátu a k tomu ještě rukolu a mám obrovskou radost, když si je jdu uříznout a použít hned k jídlu. Domácí produkce je bezva!

Na první pokusy jsem nic nepřeháněla – salát jsem proste omyla, natrhala na kousky a rozložila na talíř. K tomu krásně uzrálá cherry rajčátka, trocha mozarelly – tedy totiž pardon, Zotarelly (nic jiného nebylo po ruce) a černých oliv. Na to pár čerstvých lístků bylinek (oregano, bazalka) a olivový olej. Jo a vlastně ještě trochu soli a růžového pepře z mlýnku (Marks and Spencer).

Nelze jíst ale pořád to samé dokola, takže jsem přistoupila k obměně – dnes na mě totiž vykoukl sáček s červenou půlenou čočkou, a zálivka na salát u Toffo.

Salát s červenou čočkou a grilovaným hermelínem

Lupení a čočku doplnila půlka grilovaného hermelínu. Za použití dvou plátků špeku se omlouvám, ale ten tak krásně voněl! Je od pána odněkud z Jeseníků, co jezdí na trhy do Moravské Třebové (nebo tak mi aspoň bylo řečeno).

Suroviny

  • zelené lupení (mix salátů, rukoly, mladého špenátu…)
  • loupaná červená čočka
  • hermelín (počítala jsem polovinu na osobu)
  • špek nebo anglická slanina
  • čerstvé bylinky
  • olivový olej, med, dobrá hořčice na zálivku (popř. dobrý ocet nebo citronová šťáva)
  • sůl, pepř

Postup:

Hermelín jsem rozpůlila a dala do pekáčku s pečícím papírem. Ke každé půlce jsem přidala dva plátečky skvělého špeku na ovonění. Pekáček jsem hodila do trouby pod gril.

Dala jsem vařit vodu na čočku – od vysypání jsem ji pak vařila asi pět minut, možná i o něco déle, taky se mi trochu převařila. Sůl jsem dala podle návodu do vody až nakonec.

Když se začal sýr pomalu rozpouštět, dala jsem na něj trochu oregana – když by tam bylo od začátku, bylo by úplně spálené.

Salát jsem omyla, natrhala na talíř a přidala na něj slitou čočku. A na ni hermelín. A na všechno zálivku – z lžíce oleje, lžičky medu, lžičky hořčice a soli a pepře. Toffo do ní dávala i lžičku octa, já jsem měla ale poměrně dost pikantní hořčici a nechtěla jsem to s tou kyselostí přehánět.

Výsledná zálivka byla u mě poměrně hodně hustá, takže jsem ji ještě zředila asi lžící vody.

Utěšovala jsem se, že tučnou bombu v podobě hermelínu aspoň trochu vyváží zdravá červená čočka – obsahuje spoooustu prvků, jako je železo, selen, zinek a jiné a taky dost vlákniny. Vařením sice ztratí barvu, ale jinak je to prý jediná z luštěnin, která nenadýmá (hlavně díky tomu, že se prodává bez slupky), takže ji mohou i kojící ženy.

Každopádně to všechno dohromady bylo moc fajn. Medovo-hořčičná zálivka pasovala nejen k salátu, ale i k čočce. A třešničkou na dortu, tedy vlastně sýrem na salátu byl dobrý hermelín.

10 comments on “Salátové dny

  • Madla , Direct link to comment

    Závidím vlastní salátovou produkci! Já občas dostanu od tchyně obyčejný listový salát, ale je z té zahrádky tak křehoučký, že že všechny saláty z obchodu můžou jít bodnout.
    na medovo-hořčičné zálivce taky ulítávám, spolu s medovo-balsamikovou je aktuálně moje nejoblíbenější. A červenou čočku schvaluju, já ji miluju a používám fakt hodně často :-)

    • Meg , Direct link to comment

      Teď jsem zasadila spoustu bylinek, dýně a těším se i na rajčata, to bude něco :)) červenou čočku mám ještě moc ráda v polévkách :)

  • Veronika , Direct link to comment

    Salát z čočky jsem ještě nikdy neměla odvahu dělat – je to totiž úžasná surovina. No, třeba to někdy taky vyzkouším, s hermelínem to vypadá jako snesitelná varianta i pro přítele:)

  • Tom , Direct link to comment

    Meg, opravdu chválím. Nejen, že v jídle opravdu umíte “chodit”,a le vaše prezentace je opravdu na jedničku. Možná víc než recepty, se mi líbí samotné fotografie. A samozřejmě plus za čočku na kterou se dnes zapomíná

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít