Pečená řepa ala carpaccio s ochuceným tvarohem

Venku uz zase tak nádherně svítí sluníčko, že si to přímo říká o něco lehkého, zeleninového, co by připomnělo tu letní atmosféru. Dobře, ty teploty by mohly stoupnout ještě o trochu, ale já mám z takového počasí náladu o 100% lepší :) Přece je ale potřeba využít hlavně sezónní zeleninu.

Miluju řepu. Někteří lidé s ní mají nevyřešené vztahy (ahoj tati!), zvláště s tou nakládanou, ale já ji můžu vážně jakkoliv. Naštěstí i zbytku rodiny nevadí a v téhle podobě všem chutnala vážně moc.

Už ani nevím, kde jsem vzala způsob pečení řepy – asi jsem ho kdysi někde přečetla na internetu, a od té doby jsem se ho nepustila, protože takhle připravená řepa skoro připomíná pečené brambory v popelu :)

Suroviny:

  • menší červené řepy
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • tvaroh
  • sůl, pepř
  • sardelková pasta

Postup:

Řepu omyjeme a osušíme, a připravíme si alobal. Řepu na něj umístíme, zakápneme olivovým olejem, posypeme trochou soli a důkladně utěsníme. Dáme na plech a pečeme při 200-220°C dvě hodiny.

Někomu se to může zdát jako dlouhá doba, ale vážně to stojí za to. Mezitím si ochutíme tvaroh sardelkovou pastou, solí a pepřem. Po uplynutí dvou hodin můžeme počkat, až řepa zchladne, nebo ji na chvíli ponoříme do studené vody. Osušíme a oloupeme.

Nakrájíme na plátky a doplníme tvarohem.

Můžeme ještě pokapat olivovým olejem, lehce osolit a opepřit. A rychle konzumovat, než se do ní pustí někdo jiný :)

27 comments on “Pečená řepa ala carpaccio s ochuceným tvarohem

  • Madla , Direct link to comment

    Jé, tak to už je čtvrté lákadlo z řepy, do něhož bych se chtěla pustit. V naší rodině řepu bohužel miluju jen já, ale kašlu na zbytek rodiny a tuhle pečenou rudou krásku si brzy připravím.

    • Andrea , Direct link to comment

      ja jsem velka milovnice repy a uz jsem ji naucila jist mnoho lidi. Doporucuji zacit s nakrajenou na tenke platky a osmazit a lehce osolit a zakamuflovat do topinky se smazenym vejcem (jeste lepsi to je se syrem a osmazenou cibulkou a slaninou). To chutna kazdemu.
      Potom jsou odpurci vetsinou pristupnejsi dalsim experiementum s repou.

      Dejte si chutnat

  • Jana , Direct link to comment

    Tak a dost, konečně se odhodlám a o víkendu tuhle řepu udělám k večeři :) teda pro přítele asi jako předkrm..ale zda to bude jíst toť otázka..ale já jsem hodně zvědavá, čerstvou řepu jsem ještě nejedla, pouze tu nakládanou a tu mám ráda. Takže díky za inspiraci..a jsem moooc zvědavá

  • Honza , Direct link to comment

    Pro milovníky červené řepy přikládám recept na polévku. Pro svoji jednoduchost ji dělám často místo boršče. Zkuste ji, je opravdu výborná.
    ”Řepačka − polévka z červené řepy: (Kluci v akci)
    Na červenou řepu často zapomínáme. Přitom by si zasloužila, díky svému obsahu vitaminů, minerálních látek a vlákniny, velkou pozornost. Pouhého půl hrnku obsahuje významné množství kyseliny listové, hořčíku, draslíku a vitaminu C. Navíc oplývá nádhernou barvou.
    Suroviny (8 porcí):
    1/2 kg červené řepy, 1 cibule, 1 mrkev, 1 brambora, 1 rajský protlak, voda nebo vývar, slunečnicový olej, ocet, mletý pepř, sůl.
    Postup: Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na malé tenké plátky, stejně tak mrkev. Cibuli nakrájíme na tenké klínky, bramboru na kostičky.
    Cibuli orestujeme na oleji dosklovata, přidáme nakrájenou červenou řepu, orestujeme, zarestujeme rajský protlak, zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme, až je řepa poloměkká, přidáme mrkev a brambory. Vaříme doměkka, dochutíme octem, mletým pepřem a solí.
    /Zdroj: Internet, ceskatelevize, kluci-v-akci, leden 2012/

  • Veronika , Direct link to comment

    Nádherné fotky! Už delší dobu přemýšlím, že bych něco provedla s řepou – mají ji v krámku pod kanceláří, vypadá hezky… jen jsem netušila co s ní. Toto vypadá jako schůdná varianta, jen se pozeptám, nemáte nějaký jiný nápad čím nahradit sardelovou pastu? Přítel ryby nerad, takže budu muset vymyslet něco jiného, co by se k řepě hodilo…

    • Meg , Direct link to comment

      Diky :) sardelova pasta je pikantne slana, zas tolik po rybach citit neni, kdyz se ji moc neda – vetsinou to lidi ani nepoznaji. Ale zrovna vcera byla repa zase k veceri a dali jsme si k ni tvaroh rozmichany s bryndzou :)

  • Veronika , Direct link to comment

    Včera večer jsem dělala tento pokus… A možná jsem někde udělala chybu, ale strašně špatně se loupala, málem jsem u toho zešílela. Celkově ta řepa nebyla špatná, ale pořád mi připomínala ten známý kompot. Dovedu si ji představit jako část přílohy nebo oblohy k něčemu, ale samotná mě nenadchla. Vypadala krásně, ale moje chuťové buňky až tak nadšené nebyly. I tak děkuji za zajímavý recept, myslím, že někdy do nějakého salátu nebo něčeho podobného použiju:)

    • Meg , Direct link to comment

      Aha, skoda, ze nedoslo k az takovemu nadseni :) Repa je asi proste repa, a ja muzu hodne i ten kompot. Moc diky za odezvu :)

  • Karel , Direct link to comment

    Recept prověřen, vyzkoušen a upraven.

    Místo jogurtu byly použity tyto ingredience:
    – sýr feta
    – kopr
    – parmezán
    – olivový olej
    – slunečnicová semínka

    Feta rozdrobená na plátky řepy, poté přidán kopr, který jsem nahrubo posekal, hoblinky parmezánu, orestovaná slunečnicová semínka, vše zakápnuté olivovým olejem… Pepř dle chuti, nejlépe čerstvě namletý :)

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít