Vepřové pečené na víně a cibuli se smaženou polentou

Vepřové maso pečené na víně a cibuli se smaženou polentou

Novinky u nás pokračují aneb dnes je na řadě polenta. Když jsem to oznámila doma, zase jsem se dočkala obvyklých podezřívavých pohledů ala “zase ta nějaká zdravá výživa”, ale myslím, že výsledek je potom příjemně překvapil.

Polenta je v podstatě kaše z kukuřičné mouky. Může se podávat v podobě kaše, osmažená nebo upečená, já ji pro tento oběd nakrájela a osmažila. Co se týče popisu receptu, neuvádím žádné konkrétní množství, protože jsem prostě vařila od oka a co mi přišlo pod ruku, to se zpracovalo :). Výsledkem bylo maso měkké jako dort, s lahodnou vypečenou šťávou a křupavá polenta.

Suroviny:

  • vepřové maso
  • cibule
  • červené víno
  • sůl, pepř, popřípadě jiné koření
  • máslo, olej
  • polenta

Postup:

Nejprve jsem si připravila polentu podle návodu na obalu – ke 250 g kukuřičné krupice se přidá jeden litr vody, jedna lžička mořské soli a 20 g másla. Vše se přivede k varu a vaří 10 minut do zhoustnutí. Výsledkem je celkem hutná kaše, která se může podávat k jídlu už takto hotová (dá se dochutit ještě přidáním sýra, osmahnuté cibulky, …  – těch kombinací je mnoho), ale já jsem s ní měla další plány…

Takže jsem si vzala plech na pečení (jakožto první nejrychlejší nápad) a vyložila jsem ho pečícím papírem. Kaši jsem na něj natřela a nechala vychladnout. Polenta zatuhla a dala se pak jednoduše nakrájet na požadované kousky. (Přímo se nabízí použití vykrajovátek, ale tentokrát jsem odolala :) . )

Poté jsem si připravila maso – nakrájela jsem ho na jednotlivé porce, osolila a opepřila. K dispozici jsem měla směs nazvanou Pařížský pepř s více druhy pepře a paprikou, ale je na každém, co má po ruce a co použije. Co se týče druhu masa, taky lze použít téměř cokoli, nabízí se krkovice i kotleta, protože přípravou v pečícím sáčku maso krásně změkne a nevysuší se.

Do sáčku jsem k masu přidala menší a překrojené cibulky, kousek másla a červené víno. Na obou stranách jsem sáček uzavřela přiloženými klipsy (dají se nahradit provázkem) a vrchní stranu několikrát propíchla. Vše jsem pekla při 200°C něco lehce přes hodinu. Při použití pečících sáčku je ale třeba podívat se na návod k použití, protože bývají omezené teplotou, do které se mohou používat.

Pak už jsem jen čekala, než se maso krásně doměkka upeče a osmažila jsem při tom polentu. Teď tu provedu něco jako Babicův teleshopping – máme novou pánev, keramickou od Tescomy a zatím si ji nemůžeme vynachválit. Vše na ní se dá udělat s minimem tuku, nic se nám nepřichytilo a proces mytí spočíval v otření papírovým ubrouskem. Právě na ní jsem smažila polentu dozlatava (no, uznávám, oproti původní barvě to u polenty není zas takový rozdíl).

Pak už jsem jen vše dala na talíř a oběd byl hotov :) . Dobrou chuť!

11 comments on “Vepřové pečené na víně a cibuli se smaženou polentou

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít