Vepřová krkovice se sladkokyselými paprikami podle Gordona Ramsayho

Krkovice se sladkokyselými paprikami podle Gordona Ramsayho

Nedávno jsme se bavily s kamarádkou, co všechno se dá uvařit z paprik. Prozradila mi, že jejím oblíbeným receptem jsou sladkokyselé papriky podle Gordona Ramsayho a že už je dělala několikrát, k různým druhům masa. A že jsou naprosto fantastické – tak jsem je prostě musela vyzkoušet taky.

V originálním receptu je Gordon dělá s vepřovými kotletami, ale já jsem použila libovou vepřovou krkovici, kterou jsem zrovna měla doma. Pokud se chcete inspirovat videem samotného Gordona Ramsayho, můžete se podívat tady:

Protože jsem dopředu věděla, že jsou takhle připravené papriky skvělé (aby taky ne, když se připravují podobně jako cibulová marmeláda!), udělala jsem jich rovnou trojnásobnou dávku :) Uvádím tu ale původní množství na dvě porce.

Suroviny:

(na dvě porce)

na sladkokyselé papriky:

  • 1 červená cibule
  • 2 červené papriky (nejlépe silnostěnné, ale kapie také mohou být)
  • 1 lžíce (hnědého) cukru
  • 3 lžíce  červeného vinného octa
  • hrst bazalkových lístků
  • sůl, pepř, olivový olej

na maso:

  • 2 silnější kusy masa (150-200 g) – vepřové kotlety, krkovice, ale byla by výborná i kuřecí prsa s kůží nebo hovězí steak
  • 2 stroužky česneku (i se slupkou)
  • několik větviček tymiánu
  • sůl, pepř, olivový olej
  • máslo

Postup:

Papriky omyjeme, vykrojíme z nich semínka a nakrájíme je na delší, tenké proužky.

Papriky nakrájíme na tenké nudličky

Cibuli zbavíme slupky a také nakrájíme na jemné proužky.

Cibuli nakrájíme na tenké plátky

Na pánvi rozpálíme lžíci olivového oleje a přidáme na něj papriky s cibulí. Osolíme je, opepříme a přidáme k nim cukr.

Papriky s cibulí ochutíme

Restujeme je na silném plameni asi 4-5 minut, až změknou, případně začnou zlatavět. (Pokud děláte větší množství, bude to trvat déle). Přidáme k nim vinný ocet.

Přidáme vinný ocet

Smažíme několik minut, až se ocet vyvaří, stáhneme teplotu a přidáme lžíci olivového oleje. Promícháme a necháme vařit asi 2-3 minuty.

Přidáme olivový olej

Pak do paprikové směsi přimícháme bazalku nasekanou na proužky a asi po půl minutě odstavíme z tepla.

Přidáme nasekanou bazalku

Papriky přemístíme do misky a pustíme se do přípravy masa.

Sladkokyselé papriky

Plátky masa osolíme a opepříme.

Maso ochutíme solí a pepřem

Na pánvi rozpálíme olivový olej a maso na ni položíme. Přidáme i česnek (lehce zmáčknutý plochou stranou nože) a větvičky tymiánu. Opékáme z jedné strany cca 3-4 minuty, dozlatova.

Maso opečeme na oleji s česnekem a tymiánem

Maso pak obrátíme a smažíme další 3-4 minuty, přidáme k němu pár tenkých plátků másla.

K masu přidáme máslo

A ještě ho výpekem poléváme.

Maso poléváme výpekem s máslemAž bude maso hotové, vyndáme ho z pánve a i s česnekem a tymiánem ho necháme odpočinout, občas ho můžeme přelít výpekem.

Maso necháme odpočinout

Na talíř dáme paprikovou směs, k ní maso a můžeme přidat i česnek s tymiánem.

Krkovice se sladkokyselými paprikami podle Gordona Ramsayho

 Výsledek je opravdu báječný, takže obrovské díky, Pájo!

04 comments on “Vepřová krkovice se sladkokyselými paprikami podle Gordona Ramsayho

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít