Pečená dýně Hokkaidó s medovo-česnekovou zálivkou, sýrem a brusinkami

Pečená dýně Hokkaido s medovo-česnekovou zálivkou

Dneska jsem se byla projít na trzích a i když toho tam byla k vidění spousta, upoutal mě zástup dýní Hokkaidó. Ty mám obzvlášť ráda, protože ač mají slupku za syrova poměrně tvrdou, nemusí se z nich loupat a varem nebo pečením krásně změkne. Pečenou zeleninu miluju snad v každé podobě, dýně nevyjímaje. A tak jsem si ji upekla, s česnekem a rozmarýnem, a přidala k ní pár dalších drobností, které pečenou dýni pozvedly na úplně novou úroveň.

Suroviny:

k pečení:

  • 1 dýně Hokkaidó
  • stroužky z půl až celé palice česneku
  • snítky rozmarýnu
  • olivový olej
  • sůl, pepř

na zálivku:

  • 2-4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1/2 lžíce hořčice
  • upečený česnek
  • upečený rozmarýn
  • sůl, pepř

k podávání:

  • pražená dýňová semínka
  • sýr typu feta, balkánský, nebo třeba jako jsem měla já, pevná domácí lučina
  • sušené brusinky

Postup:

Dýni umyjeme a rozkrojíme, lžící z ní vydlabeme semínka. Troubu rozehřejeme na 200°C.

Příprava dýně

Poté dýni rozkrájíme na měsíčky, které uložíme na plech s pečícím papírem, přidáme stroužky česneku ve slupce a rozmarýn. Vše pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.

Dýně před pečením

Pečeme, dokud dýně nezačne zlátnout a hlavně dokud spolu s česnekem nezměkne.

Upečená dýně

Upečené stroužky česneku vybereme z plechu, vymáčkneme ze slupky a přidáme k nim olivový olej, med, hořčici a pár lístečků rozmarýnu. Osolíme, opepříme a rozmixujeme dohladka na zálivku. Případně dochutíme dle potřeby.

Příprava zálivky

Dýni pokapeme zálivkou a posypeme opraženými dýňovými semínky.

Pečená dýně Hokkaido s medovo-česnekovou zálivkou

Přidáme sýr a brusinky, případně na ozdobu čerstvý rozmarýn.

Pečená dýně Hokkaido s medovo-česnekovou zálivkou

A můžeme vychutnávat skvělé podzimní jídlo, které dokonale zasytí i zahřeje.

04 comments on “Pečená dýně Hokkaidó s medovo-česnekovou zálivkou, sýrem a brusinkami

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít