Vepřová krkovice se sladkokyselými paprikami podle Gordona Ramsayho

Krkovice se sladkokyselými paprikami podle Gordona Ramsayho

Nedávno jsme se bavily s kamarádkou, co všechno se dá uvařit z paprik. Prozradila mi, že jejím oblíbeným receptem jsou sladkokyselé papriky podle Gordona Ramsayho a že už je dělala několikrát, k různým druhům masa. A že jsou naprosto fantastické – tak jsem je prostě musela vyzkoušet taky.

V originálním receptu je Gordon dělá s vepřovými kotletami, ale já jsem použila libovou vepřovou krkovici, kterou jsem zrovna měla doma. Pokud se chcete inspirovat videem samotného Gordona Ramsayho, můžete se podívat tady:

Protože jsem dopředu věděla, že jsou takhle připravené papriky skvělé (aby taky ne, když se připravují podobně jako cibulová marmeláda!), udělala jsem jich rovnou trojnásobnou dávku :) Uvádím tu ale původní množství na dvě porce.

Suroviny:

(na dvě porce)

na sladkokyselé papriky:

  • 1 červená cibule
  • 2 červené papriky (nejlépe silnostěnné, ale kapie také mohou být)
  • 1 lžíce (hnědého) cukru
  • 3 lžíce  červeného vinného octa
  • hrst bazalkových lístků
  • sůl, pepř, olivový olej

na maso:

  • 2 silnější kusy masa (150-200 g) – vepřové kotlety, krkovice, ale byla by výborná i kuřecí prsa s kůží nebo hovězí steak
  • 2 stroužky česneku (i se slupkou)
  • několik větviček tymiánu
  • sůl, pepř, olivový olej
  • máslo

Postup:

Papriky omyjeme, vykrojíme z nich semínka a nakrájíme je na delší, tenké proužky.

Papriky nakrájíme na tenké nudličky

Cibuli zbavíme slupky a také nakrájíme na jemné proužky.

Cibuli nakrájíme na tenké plátky

Na pánvi rozpálíme lžíci olivového oleje a přidáme na něj papriky s cibulí. Osolíme je, opepříme a přidáme k nim cukr.

Papriky s cibulí ochutíme

Restujeme je na silném plameni asi 4-5 minut, až změknou, případně začnou zlatavět. (Pokud děláte větší množství, bude to trvat déle). Přidáme k nim vinný ocet.

Přidáme vinný ocet

Smažíme několik minut, až se ocet vyvaří, stáhneme teplotu a přidáme lžíci olivového oleje. Promícháme a necháme vařit asi 2-3 minuty.

Přidáme olivový olej

Pak do paprikové směsi přimícháme bazalku nasekanou na proužky a asi po půl minutě odstavíme z tepla.

Přidáme nasekanou bazalku

Papriky přemístíme do misky a pustíme se do přípravy masa.

Sladkokyselé papriky

Plátky masa osolíme a opepříme.

Maso ochutíme solí a pepřem

Na pánvi rozpálíme olivový olej a maso na ni položíme. Přidáme i česnek (lehce zmáčknutý plochou stranou nože) a větvičky tymiánu. Opékáme z jedné strany cca 3-4 minuty, dozlatova.

Maso opečeme na oleji s česnekem a tymiánem

Maso pak obrátíme a smažíme další 3-4 minuty, přidáme k němu pár tenkých plátků másla.

K masu přidáme máslo

A ještě ho výpekem poléváme.

Maso poléváme výpekem s máslemAž bude maso hotové, vyndáme ho z pánve a i s česnekem a tymiánem ho necháme odpočinout, občas ho můžeme přelít výpekem.

Maso necháme odpočinout

Na talíř dáme paprikovou směs, k ní maso a můžeme přidat i česnek s tymiánem.

Krkovice se sladkokyselými paprikami podle Gordona Ramsayho

 Výsledek je opravdu báječný, takže obrovské díky, Pájo!

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *