Čalamáda ze zelí

by Meg
16 komentářů

Vím, že zavařovací sezóna už je tak nějak u konce, ale pro tuhle čalamádu se dá udělit výjimka. Děláme ji už dlouhá léta a recept na ni tu byl na blogu už od roku 2010. Tak jsem se rozhodla, že je potřeba ho trochu aktualizovat a zařídit lepší fotky :) Čalamáda je skvělá k masům, zapečeným bramborám a všem podobným jídlům. S klidem ji také můžete přidat do obložených baget či sendvičů.

Čalamáda ze zelí
Vytisknout
Porce Doba přípravy
10 sklenic 1 hodina
Doba nečinnosti
2 hodiny
Porce Doba přípravy
10 sklenic 1 hodina
Doba nečinnosti
2 hodiny
Čalamáda ze zelí
Vytisknout
Porce Doba přípravy
10 sklenic 1 hodina
Doba nečinnosti
2 hodiny
Porce Doba přípravy
10 sklenic 1 hodina
Doba nečinnosti
2 hodiny
Suroviny
Pokyny
  1. Zelí nakrouháme na tenké nudličky.
  2. Mrkev nastrouháme nahrubo.
  3. Zelí a mrkev dáme do velké mísy, přidáme k nim ocet, olej, cukr, sůl, hořčičné semínko a koriandr. Lehce opepříme.
  4. Zeleninu dobře promícháme a umačkáme, aby začala pouštět šťávu.
  5. Papriky nakrájíme na proužky a zamícháme je k zelí.
  6. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a také ji přidáme k ostatní zelenině.
  7. Vše spolu dobře promícháme, promačkáme a necháme asi hodinu odležet.
  8. Poté zeleninu i se šťávou rozdělíme do čistých (vyvařených) sklenic a upěchujeme.
  9. Sklenice dobře uzavřeme víčky (nejlépe vytřenými vysokoprocentním lihem) a čalamádu sterilujeme při 100°C 15 minut. Necháme vychladnout a uschováme. Mně z tohoto množství vyšlo 10 půllitrových sklenic.
  10. Čalamádu pak používáme k masu, sýrům i třeba do sendvičů.
Poznámky k receptu

Pokud máte rádi pikantnější chutě, tak do zeleniny můžete přidat i trochu křenu, my jsme se obešli bez něj.

Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe
16 komentářů
2

Mohlo by se vám líbit

16 komentářů

helča 24. 08. 2011 - 17.52

Výborné,dělala jsem minulý měsíc,a zítra se chystám znova. Trošku se po ní zaprášilo:-)

Reply
Meg 27. 08. 2011 - 0.27

Jééé, tak to je radost slyšet :)

Reply
soňa 02. 02. 2015 - 19.59 Reply
Meg 03. 02. 2015 - 7.18

Děkuji moc za upozornění. Už jsem jim poslala zprávu, nicméně z těch komentářů pod fotkou čalamády to vypadá, že to akorát budou nervy pro mě :)

Reply
ája 25. 06. 2015 - 7.30

Tak jsem po letech chtěla vyzkoušet zase čalamádu,ale neměla jsem recept.Z těch které jsem našla se mi tenhle líbil nejvíc a musím fakt pochválit.Je opravdu moc moc dobrá,nevydržela jsem a ujídala už při plnění skleniček :-D .

Reply
Meg 01. 07. 2015 - 6.32

Jé, díky moc! Taky ji budu muset znovu udělat, zásoby nejsou :)

Reply
Erika 26. 08. 2016 - 12.58

našla jsem tento recept a vyzkoušela, 6sklinek a všem tak chutná, že budu dělat znova ať máme na celou zimu! vynikajici!!

Reply
Meg 02. 11. 2016 - 8.04

Díky! také bych ji už měla znovu udělat, dostala jsem na ni chuť :)

Reply
ada 31. 10. 2017 - 19.47

Jaký prosím používáte kráječ?

Reply
Meg 12. 02. 2018 - 15.01

Používám bubínkové struhadlo u kuchyňského robota (Kenwood kMix). Tenké plátky a ze zelí to udělá nudličky :)

Reply
Iva Rudá 17. 08. 2019 - 16.43

Dnes jsem ji dělala podle vás a půlku jsme ji snědli ještě než jsem to stačila dát do sklenic :)))
Děkuji za recept
Iv.

Reply
Marci 22. 08. 2019 - 8.58

Musím říci, že čalamáda je luxusní, všem chutná, oceněno slovy…ta čalamáda není dobrá, ta je přímo žravá :) hned jsem musela předat recept dál, a budu dělat další dávku. Díky za recept.

Reply
Lenka 13. 10. 2019 - 10.08

Chtěla jsem se zeptat, jestli tam nevadí to celé koření.

Reply
Katka 20. 09. 2019 - 21.24

Tak a hotovo, jsem zvědavá jak bude v zimě chutnat ?

Reply
Martina 20. 11. 2019 - 17.52

DObrý den, ráda nechávám zpětné vazby, zvláště když si je druzí zaslouží. Chtěla bych poděkovat za výtečnou čalamádu, která nám chutnala už při její přípravě – padla celá sklenka … a dnes, jeden den po zavaření, musím konstatovat, že je výborná i ta sterilovaná. Nejsem příznivce příliš kyselých chutí a tak mi tato sladkokyselá chut udělala velkou radost.

Reply
Zbyněk 18. 10. 2020 - 12.24

Úžasná čalamáda! Lepší jsme nikdy nejedli. Budeme muset udělat další várku nebo raději dvě :-)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc