Fíkový džem

by Meg
1 komentář

V poslední době byly v obchodech k vidění v akčních slevách čerstvé fíky. Nemohla jsem jim odolat a tak jsem se tyto fíky rozhodla zpracovat jako marmeládu, resp. džem. Můj taťka ho miluje a kupuje si ho v různých obchodech, nebo mu ho často kupujeme jako dárek. Tentokrát můžu darovat fíkový domácí :)

Taťka si ho nejradši namaže klasicky na pečivo, ale já ho miluji jako doplněk k sýrům nebo sýrovým toastům.

Fíkový džem
Vytisknout
Porce Doba přípravy
4 skleničky 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
4 skleničky 10 minut
Doba vaření
20 minut
Fíkový džem
Vytisknout
Porce Doba přípravy
4 skleničky 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
4 skleničky 10 minut
Doba vaření
20 minut
Suroviny
Pokyny
  1. Fíky omyjeme, osušíme a odkrojíme jim stopku.
    Očištěné fíky
  2. Pak je nakrájíme na kousky.
    Krájení fíků
  3. Dáme je do hrnce, přisypeme k nim cukr, přidáme kousek skořice a lžičku vanilkového extraktu (nebo semínka z třetiny až půlky lusku vanilky).
    Všechny suroviny na džem
  4. Vše dobře promícháme a necháme cca hodinu odstát, až se bude cukr rozpouštět.
    Odstáté suroviny
  5. Mezitím si nachystáme sklenice - nejlépe vyvařené, nebo velmi dobře umyté a vytřené lihem. Dobré je také mít nachystaný trychtýř se širokým hrdlem, v nouzi poslouží i ustřihnutá PET láhev se širším hrdlem (jako bývá např. u ledových čajů).
    Potřeby k plnění do sklenic
  6. Pak dáme hrnec na sporák a plotýnku rozehřejeme na nejvyšší stupeň. Jakmile se začne směs vařit, plamen stáhneme na střední a vaříme 5-15 minut, až budou fíky měkké.
    Vaření džemu
  7. Z hrnce vyndáme skořici.
    Vyndáme skořici
  8. Marmeládu rozmixujeme ponorným mixérem - je jen na nás, zda úplně do hladka, nebo zda v ní necháme kousky fíků.
    Mixování džemu
  9. Hrnec s marmeládou vrátíme na sporák a přidáme do něj dvě lžíce citronové šťávy. Marmeládu povaříme ještě cca 2 minuty.
    Závěrečné povaření
  10. Marmeládu naplníme do čistých sklenic, víčka ještě otřeme vysokoprocentním alkoholem (já používám 80% konzumní líh) a uzavřeme. Otočíme vzhůru nohama a necháme vychladnout. Po vychladnutí otočíme zpátky a víčka zkontrolujeme. Pokud některé pruží a lupá (není dobře chycené), sklenici dáme do lednice a spotřebujeme co nejdříve.
    Hotová fíková marmeláda
  11. Džem použijeme dle své fantazie, můžeme si ho dát jako doplněk na sýrové prkénko, k sýrovým toastům nebo s nám třeba promazat nějaký luxusní dort. Fantazii se meze nekladou :)
    Fíkový džem
Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe

Mohlo by se vám líbit

1 komentář

Jiřka 19. 10. 2018 - 10.50

Dobrý den, kde prosím koupit kvalitní a cenově dsotupné fíky? Moc mě váš recept láká. Děkuji

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít