Fíkový džem

by Meg
1 komentář

V poslední době byly v obchodech k vidění v akčních slevách čerstvé fíky. Nemohla jsem jim odolat a tak jsem se tyto fíky rozhodla zpracovat jako marmeládu, resp. džem. Můj taťka ho miluje a kupuje si ho v různých obchodech, nebo mu ho často kupujeme jako dárek. Tentokrát můžu darovat fíkový domácí :)

Taťka si ho nejradši namaže klasicky na pečivo, ale já ho miluji jako doplněk k sýrům nebo sýrovým toastům.

Fíkový džem
Vytisknout
Porce Doba přípravy
4 skleničky 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
4 skleničky 10 minut
Doba vaření
20 minut
Fíkový džem
Vytisknout
Porce Doba přípravy
4 skleničky 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
4 skleničky 10 minut
Doba vaření
20 minut
Suroviny
Pokyny
  1. Fíky omyjeme, osušíme a odkrojíme jim stopku.
    Očištěné fíky
  2. Pak je nakrájíme na kousky.
    Krájení fíků
  3. Dáme je do hrnce, přisypeme k nim cukr, přidáme kousek skořice a lžičku vanilkového extraktu (nebo semínka z třetiny až půlky lusku vanilky).
    Všechny suroviny na džem
  4. Vše dobře promícháme a necháme cca hodinu odstát, až se bude cukr rozpouštět.
    Odstáté suroviny
  5. Mezitím si nachystáme sklenice - nejlépe vyvařené, nebo velmi dobře umyté a vytřené lihem. Dobré je také mít nachystaný trychtýř se širokým hrdlem, v nouzi poslouží i ustřihnutá PET láhev se širším hrdlem (jako bývá např. u ledových čajů).
    Potřeby k plnění do sklenic
  6. Pak dáme hrnec na sporák a plotýnku rozehřejeme na nejvyšší stupeň. Jakmile se začne směs vařit, plamen stáhneme na střední a vaříme 5-15 minut, až budou fíky měkké.
    Vaření džemu
  7. Z hrnce vyndáme skořici.
    Vyndáme skořici
  8. Marmeládu rozmixujeme ponorným mixérem - je jen na nás, zda úplně do hladka, nebo zda v ní necháme kousky fíků.
    Mixování džemu
  9. Hrnec s marmeládou vrátíme na sporák a přidáme do něj dvě lžíce citronové šťávy. Marmeládu povaříme ještě cca 2 minuty.
    Závěrečné povaření
  10. Marmeládu naplníme do čistých sklenic, víčka ještě otřeme vysokoprocentním alkoholem (já používám 80% konzumní líh) a uzavřeme. Otočíme vzhůru nohama a necháme vychladnout. Po vychladnutí otočíme zpátky a víčka zkontrolujeme. Pokud některé pruží a lupá (není dobře chycené), sklenici dáme do lednice a spotřebujeme co nejdříve.
    Hotová fíková marmeláda
  11. Džem použijeme dle své fantazie, můžeme si ho dát jako doplněk na sýrové prkénko, k sýrovým toastům nebo s nám třeba promazat nějaký luxusní dort. Fantazii se meze nekladou :)
    Fíkový džem
Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe

Mohlo by se vám líbit

1 komentář

Jiřka 19. 10. 2018 - 10.50

Dobrý den, kde prosím koupit kvalitní a cenově dsotupné fíky? Moc mě váš recept láká. Děkuji

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc