Vím, že zavařovací sezóna už je tak nějak u konce, ale pro tuhle čalamádu se dá udělit výjimka. Děláme ji už dlouhá léta a recept na ni tu byl na blogu už od roku 2010. Tak jsem se rozhodla, že je potřeba ho trochu aktualizovat a zařídit lepší fotky :) Čalamáda je skvělá k masům, zapečeným bramborám a všem podobným jídlům. S klidem ji také můžete přidat do obložených baget či sendvičů.
- 2,5 kg zelí
- 1 kg paprika
- 1/2 kg mrkev
- 1/2 kg cibule
- 500 g krystalový cukr
- 500 ml ocet obyčejný kvasný lihový
- 300 ml olej slunečnicový nebo řepkový
- 90 g sůl
- 3 lžičky hořčičné semínko celé
- 2 lžičky koriandr celý
- mletý pepř
- Zelí nakrouháme na tenké nudličky.
- Mrkev nastrouháme nahrubo.
- Zelí a mrkev dáme do velké mísy, přidáme k nim ocet, olej, cukr, sůl, hořčičné semínko a koriandr. Lehce opepříme.
- Zeleninu dobře promícháme a umačkáme, aby začala pouštět šťávu.
- Papriky nakrájíme na proužky a zamícháme je k zelí.
- Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a také ji přidáme k ostatní zelenině.
- Vše spolu dobře promícháme, promačkáme a necháme asi hodinu odležet.
- Poté zeleninu i se šťávou rozdělíme do čistých (vyvařených) sklenic a upěchujeme.
- Sklenice dobře uzavřeme víčky (nejlépe vytřenými vysokoprocentním lihem) a čalamádu sterilujeme při 100°C 15 minut. Necháme vychladnout a uschováme. Mně z tohoto množství vyšlo 10 půllitrových sklenic.
- Čalamádu pak používáme k masu, sýrům i třeba do sendvičů.
Pokud máte rádi pikantnější chutě, tak do zeleniny můžete přidat i trochu křenu, my jsme se obešli bez něj.
18 komentářů
Výborné,dělala jsem minulý měsíc,a zítra se chystám znova. Trošku se po ní zaprášilo:-)
Jééé, tak to je radost slyšet :)
stránka ktorá vam kopiruje recepty https://www.facebook.com/pages/Recepty/172126506165912?fref=photo
Děkuji moc za upozornění. Už jsem jim poslala zprávu, nicméně z těch komentářů pod fotkou čalamády to vypadá, že to akorát budou nervy pro mě :)
Tak jsem po letech chtěla vyzkoušet zase čalamádu,ale neměla jsem recept.Z těch které jsem našla se mi tenhle líbil nejvíc a musím fakt pochválit.Je opravdu moc moc dobrá,nevydržela jsem a ujídala už při plnění skleniček :-D .
Jé, díky moc! Taky ji budu muset znovu udělat, zásoby nejsou :)
našla jsem tento recept a vyzkoušela, 6sklinek a všem tak chutná, že budu dělat znova ať máme na celou zimu! vynikajici!!
Díky! také bych ji už měla znovu udělat, dostala jsem na ni chuť :)
Jaký prosím používáte kráječ?
Používám bubínkové struhadlo u kuchyňského robota (Kenwood kMix). Tenké plátky a ze zelí to udělá nudličky :)
Dnes jsem ji dělala podle vás a půlku jsme ji snědli ještě než jsem to stačila dát do sklenic :)))
Děkuji za recept
Iv.
Musím říci, že čalamáda je luxusní, všem chutná, oceněno slovy…ta čalamáda není dobrá, ta je přímo žravá :) hned jsem musela předat recept dál, a budu dělat další dávku. Díky za recept.
Chtěla jsem se zeptat, jestli tam nevadí to celé koření.
Tak a hotovo, jsem zvědavá jak bude v zimě chutnat ?
DObrý den, ráda nechávám zpětné vazby, zvláště když si je druzí zaslouží. Chtěla bych poděkovat za výtečnou čalamádu, která nám chutnala už při její přípravě – padla celá sklenka … a dnes, jeden den po zavaření, musím konstatovat, že je výborná i ta sterilovaná. Nejsem příznivce příliš kyselých chutí a tak mi tato sladkokyselá chut udělala velkou radost.
Díky mockrát, jsem ráda, že se vám osvědčila :)
Úžasná čalamáda! Lepší jsme nikdy nejedli. Budeme muset udělat další várku nebo raději dvě :-)
Děkuju mockrát! Zatím jsem letos vyrobila jednu dávku, ale o druhé už jsem taky přemýšlela :D