Čalamáda ze zelí

by Meg
15 komentářů

Vím, že zavařovací sezóna už je tak nějak u konce, ale pro tuhle čalamádu se dá udělit výjimka. Děláme ji už dlouhá léta a recept na ni tu byl na blogu už od roku 2010. Tak jsem se rozhodla, že je potřeba ho trochu aktualizovat a zařídit lepší fotky :) Čalamáda je skvělá k masům, zapečeným bramborám a všem podobným jídlům. S klidem ji také můžete přidat do obložených baget či sendvičů.

Čalamáda ze zelí
Vytisknout
Porce Doba přípravy
10 sklenic 1 hodina
Doba nečinnosti
2 hodiny
Porce Doba přípravy
10 sklenic 1 hodina
Doba nečinnosti
2 hodiny
Čalamáda ze zelí
Vytisknout
Porce Doba přípravy
10 sklenic 1 hodina
Doba nečinnosti
2 hodiny
Porce Doba přípravy
10 sklenic 1 hodina
Doba nečinnosti
2 hodiny
Suroviny
Pokyny
  1. Zelí nakrouháme na tenké nudličky.
  2. Mrkev nastrouháme nahrubo.
  3. Zelí a mrkev dáme do velké mísy, přidáme k nim ocet, olej, cukr, sůl, hořčičné semínko a koriandr. Lehce opepříme.
  4. Zeleninu dobře promícháme a umačkáme, aby začala pouštět šťávu.
  5. Papriky nakrájíme na proužky a zamícháme je k zelí.
  6. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a také ji přidáme k ostatní zelenině.
  7. Vše spolu dobře promícháme, promačkáme a necháme asi hodinu odležet.
  8. Poté zeleninu i se šťávou rozdělíme do čistých (vyvařených) sklenic a upěchujeme.
  9. Sklenice dobře uzavřeme víčky (nejlépe vytřenými vysokoprocentním lihem) a čalamádu sterilujeme při 100°C 15 minut. Necháme vychladnout a uschováme. Mně z tohoto množství vyšlo 10 půllitrových sklenic.
  10. Čalamádu pak používáme k masu, sýrům i třeba do sendvičů.
Poznámky k receptu

Pokud máte rádi pikantnější chutě, tak do zeleniny můžete přidat i trochu křenu, my jsme se obešli bez něj.

Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe
15 komentářů
2

Mohlo by se vám líbit

15 komentářů

helča 24. 08. 2011 - 17.52

Výborné,dělala jsem minulý měsíc,a zítra se chystám znova. Trošku se po ní zaprášilo:-)

Reply
Meg 27. 08. 2011 - 0.27

Jééé, tak to je radost slyšet :)

Reply
soňa 02. 02. 2015 - 19.59 Reply
Meg 03. 02. 2015 - 7.18

Děkuji moc za upozornění. Už jsem jim poslala zprávu, nicméně z těch komentářů pod fotkou čalamády to vypadá, že to akorát budou nervy pro mě :)

Reply
ája 25. 06. 2015 - 7.30

Tak jsem po letech chtěla vyzkoušet zase čalamádu,ale neměla jsem recept.Z těch které jsem našla se mi tenhle líbil nejvíc a musím fakt pochválit.Je opravdu moc moc dobrá,nevydržela jsem a ujídala už při plnění skleniček :-D .

Reply
Meg 01. 07. 2015 - 6.32

Jé, díky moc! Taky ji budu muset znovu udělat, zásoby nejsou :)

Reply
Erika 26. 08. 2016 - 12.58

našla jsem tento recept a vyzkoušela, 6sklinek a všem tak chutná, že budu dělat znova ať máme na celou zimu! vynikajici!!

Reply
Meg 02. 11. 2016 - 8.04

Díky! také bych ji už měla znovu udělat, dostala jsem na ni chuť :)

Reply
ada 31. 10. 2017 - 19.47

Jaký prosím používáte kráječ?

Reply
Meg 12. 02. 2018 - 15.01

Používám bubínkové struhadlo u kuchyňského robota (Kenwood kMix). Tenké plátky a ze zelí to udělá nudličky :)

Reply
Iva Rudá 17. 08. 2019 - 16.43

Dnes jsem ji dělala podle vás a půlku jsme ji snědli ještě než jsem to stačila dát do sklenic :)))
Děkuji za recept
Iv.

Reply
Marci 22. 08. 2019 - 8.58

Musím říci, že čalamáda je luxusní, všem chutná, oceněno slovy…ta čalamáda není dobrá, ta je přímo žravá :) hned jsem musela předat recept dál, a budu dělat další dávku. Díky za recept.

Reply
Lenka 13. 10. 2019 - 10.08

Chtěla jsem se zeptat, jestli tam nevadí to celé koření.

Reply
Katka 20. 09. 2019 - 21.24

Tak a hotovo, jsem zvědavá jak bude v zimě chutnat ?

Reply
Martina 20. 11. 2019 - 17.52

DObrý den, ráda nechávám zpětné vazby, zvláště když si je druzí zaslouží. Chtěla bych poděkovat za výtečnou čalamádu, která nám chutnala už při její přípravě – padla celá sklenka … a dnes, jeden den po zavaření, musím konstatovat, že je výborná i ta sterilovaná. Nejsem příznivce příliš kyselých chutí a tak mi tato sladkokyselá chut udělala velkou radost.

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít