Při poflakování se na internetu člověk narazí na spousty zajímavých receptů a nápadů. Zatím posledním, který mi padl do oka, jsou Vánoční ježci (viz http://recepty.vareni.cz/vanocni-jezci/). Takže tady je na ně recept:
Suroviny:
- 350 g hladké mouky
- 200 g tuku (Omega, Iva)
- 100 g másla
- 50 g cukru krupice
- 1 vejce
- čokoláda na vaření (50-100 g) na potření
- kokos na obalení
- ořechy na zabalení do těsta (lze vynechat)
Postup:
Z mouky, tuku (pro snadnější zapracování doporučuji nastrouhat), másla, cukru a vejce zpracujeme křehké těsto. Můžeme si ho nechat chvíli odležet v lednici, trochu to usnadní práci.
Z těsta si vždy odebereme kousek, do kterého zabalíme kousek ořechu. Vytvarujeme přibližný tvar ježečka, musíme ale počítat s tím, že se těsto na plechu trochu “rozplizne” – a to obzvlášť, pokud tvarujeme už dost dlouho a tuk se v těste až moc ohřívá. Každopádně po několika prvních pokusech se už dařilo, viz obrázek.
Ježky pečeme při 150-175°C asi 15 min, dokud nezrůžoví, záleží na troubě.
Vychladlé ježky potíráme rozpuštěnou čokoládou a obalujeme v kokosu. Zbytkem čokolády pak namalujeme očka a čumáček.