Každé Vánoce se snažím vyzkoušet minimálně jeden nový druh cukroví. Letos se mi (mimojiné) zalíbily perníčky s marcipánem, které jsem objevila v prosincovém Apetitu. A tak se cekem rychle zapsaly na můj vánoční TODO list a já toho rozhodně nelituju.
Perníčky to jsou voňavé, díky koření a také díky rumu, jehož vůně je díky dvojímu namáčení opravdu intenzivní. Během pár dnů se navíc krásně rozleží a já už se těším, co na ně řeknou návštěvy.
Suroviny:
na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 160 g moučkového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 1 sáček kypřícího prášku do perníku
- 1 lžička perníkového koření
- 10 g kakaa
- 2 vejce
- 120 g medu
- 2 lžičky strouhané citronové kůry
- 60 g másla
na dokončení:
- cca 100 g marcipánu
- rum na namáčení
- moučkový cukr na obalování
- trochu rozpuštěné hořké čokolády
- vlašské ořechy na zdobení
Postup:
Všechny suroviny (v pokojové teplotě) smícháme a vypracujeme hladké těsto.
Z těsta uděláme váleček, který zabalíme do fólie a dáme odpočinout do lednice, minimálně na hodinu, nejlépe ale do druhého dne.
Z těsta vyválíme plát o síle asi 5 mm a vykrájíme kolečka (cca 3 cm v průměru).
Na každé kolečko dáme kuličku z marcipánu a zabalíme ji.
Kuličky pak naskládáme na plech s pečícím papírem a dáme do trouby vyhřáté na 180°C, pečeme asi 15 minut.
Upečené kuličky necháme zchladnout, ale jen tak, abychom s nimi mohli manipulovat.
Ještě teplé je máčíme v rumu.
A pak obalujeme v cukru.
Takto obalíme všechny kuličky a poté je ještě jednou namočíme do rumu.
Hned pak vypadají jako ruměnky (a chutnají ještě lépe!). Necháme je na vzduchu zaschnout.
Rozehřejeme si trochu čokolády a pomocí ní na kuličky lepíme vlašské ořechy.
Necháme je zatuhnout a pak naskládáme do krabice. Rozleží se během dvou dnů a chutnají báječně.
9 comments
Vážená paní Meg. Moc MOC BYCH vÁM CHTĚLA PODĚKOVAT ZA TUHLETU PERNÍKOVOU DOBROTU. Pekla jsem to poprvé, takže jen z poloviční dávky. Po ochutnání jsem zalitovala. I dvě dávky by byly málo, jak je to dobré. Měla jsem tam pouze jednu změnu– neměla jsem marcipán, tak jsem dávala kousky čokolády. Příště udělám s marcipánem. Tak mě napadlo, že by se hodily i višně naložené v rumu. Každopádně velké díky za skvělý recept.
Jé, tak to jsem moc ráda! Já letos dávala i kandované třešně, které jsem zabalila do marcipánu. Bylo to skvělé!
Ahoj Meg, vypadají naprosto úžasně! Dneska se na ně chystám, ale letos už toho mám hodně napečeno, tak se chci zeptat, kolik přibližně perníčků jsi měla z téhle dávky? Nevím jestli dělat celou nebo jen z půl dávky…
Ahoj, omlouvám se, že jsem nestihla odpovědět včas, bohužel počty perníčků vůbec netuším :( Ale rozhodně se vyplatí dělat celá dávka, jsou skvělé!
Jsou opravdu božské! Moc děkuji za recept. Sice jsem večer myslela, že jsem získala odpor nejen k cukru, ale i k rumu, ale už dnes jsou krásně měkké a lahodné. Takže zařazuji mezi své favority a určitě budu nucena je dělat i mimo Vánoce :) Z plné dávky byly tři plechy. Tipuji cca 120 perníčků. Ale poloviční dávku bych nedělala! Přesto, že jich je ze všech druhů cukroví nejvíce, už nyní vím, že budou jako první pryč :-D
Děkuji za skvělý recept! Díky Vám jsem našla mezi vánočním cukrovím svého nového favorita. Nedala jsem na výše uvedené komentáře a nejprve jsem zkusmo upekla poloviční dávku, ale brzo budu dělat další, protože je i manžel, který na perníky nikdy moc nebyl, dlabe jak divý :)
V čem prosím máčet, když to jedí děti.
Můžete zkusit třeba jednoduchou cukrovou polevu. Moučkový cukr rozmíchejte s trochou vody a do toho perníčky namáčejte, pak nechte zaschnout.
Ahoj, perníčky vypadají božsky, těsto už mám v lednici, tak jsem na ně zvědavá :)..Mohu se zeptat zda je pak stačí uchovávat v papírové dortové krabici nebo bude lepší je dát do plechové krabice? A musí se dát na balkon? Nerada bych abych je pak měla tvrdé dky špatnému skladování. Do klasických perníčků dávám jablíčko pro změknutí, ale tu si nejsem jistá jak na ně. Děkuji :)