Čalamáda ze zelí

by Meg

Vím, že zavařovací sezóna už je tak nějak u konce, ale pro tuhle čalamádu se dá udělit výjimka. Děláme ji už dlouhá léta a recept na ni tu byl na blogu už od roku 2010. Tak jsem se rozhodla, že je potřeba ho trochu aktualizovat a zařídit lepší fotky :) Čalamáda je skvělá k masům, zapečeným bramborám a všem podobným jídlům. S klidem ji také můžete přidat do obložených baget či sendvičů.

Čalamáda ze zelí

Množství

10

sklenic
Příprava

1

hour 
Odležení a zavaření

2

hours 
Celkový čas

3

hours 

Suroviny

  • 2,5 kg zelí

  • 1 kg paprik

  • 1/2 kg mrkve

  • 1/2 kg cibule

  • 1/2 kg cukru

  • 500 ml octa

  • 300 ml oleje

  • 90 g soli

  • 3 lžičky celého hořčičného semínka

  • 2 lžičky semínek koriandru

  • mletý pepř

Postup

  • Zelí nakrouháme na tenké nudličky.
  • Mrkev nastrouháme nahrubo.
  • Zelí a mrkev dáme do velké mísy, přidáme k nim ocet, olej, cukr, sůl, hořčičné semínko a koriandr. Lehce opepříme.
  • Zeleninu dobře promícháme a umačkáme, aby začala pouštět šťávu.
  • Papriky nakrájíme na proužky a zamícháme je k zelí.
  • Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a také ji přidáme k ostatní zelenině.
  • Vše spolu dobře promícháme, promačkáme a necháme asi hodinu odležet.
  • Poté zeleninu i se šťávou rozdělíme do čistých (vyvařených) sklenic a upěchujeme.
  • Sklenice dobře uzavřeme víčky (nejlépe vytřenými vysokoprocentním lihem) a čalamádu sterilujeme při 100°C 15 minut. Necháme vychladnout a uschováme. Mně z tohoto množství vyšlo 10 půllitrových sklenic.
  • Čalamádu pak používáme k masu, sýrům i třeba do sendvičů.

Poznámky

  • Pokud máte rádi pikantnější chutě, tak do zeleniny můžete přidat i trochu křenu, my jsme se obešli bez něj.

You may also like

32 comments

helča 24. 08. 2011 - 17.52

Výborné,dělala jsem minulý měsíc,a zítra se chystám znova. Trošku se po ní zaprášilo:-)

Reply
Meg 27. 08. 2011 - 0.27

Jééé, tak to je radost slyšet :)

Reply
soňa 02. 02. 2015 - 19.59 Reply
Meg 03. 02. 2015 - 7.18

Děkuji moc za upozornění. Už jsem jim poslala zprávu, nicméně z těch komentářů pod fotkou čalamády to vypadá, že to akorát budou nervy pro mě :)

Reply
ája 25. 06. 2015 - 7.30

Tak jsem po letech chtěla vyzkoušet zase čalamádu,ale neměla jsem recept.Z těch které jsem našla se mi tenhle líbil nejvíc a musím fakt pochválit.Je opravdu moc moc dobrá,nevydržela jsem a ujídala už při plnění skleniček :-D .

Reply
Meg 01. 07. 2015 - 6.32

Jé, díky moc! Taky ji budu muset znovu udělat, zásoby nejsou :)

Reply
Erika 26. 08. 2016 - 12.58

našla jsem tento recept a vyzkoušela, 6sklinek a všem tak chutná, že budu dělat znova ať máme na celou zimu! vynikajici!!

Reply
Meg 02. 11. 2016 - 8.04

Díky! také bych ji už měla znovu udělat, dostala jsem na ni chuť :)

Reply
ada 31. 10. 2017 - 19.47

Jaký prosím používáte kráječ?

Reply
Meg 12. 02. 2018 - 15.01

Používám bubínkové struhadlo u kuchyňského robota (Kenwood kMix). Tenké plátky a ze zelí to udělá nudličky :)

Reply
Iva Rudá 17. 08. 2019 - 16.43

Dnes jsem ji dělala podle vás a půlku jsme ji snědli ještě než jsem to stačila dát do sklenic :)))
Děkuji za recept
Iv.

Reply
Marci 22. 08. 2019 - 8.58

Musím říci, že čalamáda je luxusní, všem chutná, oceněno slovy…ta čalamáda není dobrá, ta je přímo žravá :) hned jsem musela předat recept dál, a budu dělat další dávku. Díky za recept.

Reply
Lenka 13. 10. 2019 - 10.08

Chtěla jsem se zeptat, jestli tam nevadí to celé koření.

Reply
Katka 20. 09. 2019 - 21.24

Tak a hotovo, jsem zvědavá jak bude v zimě chutnat ?

Reply
Martina 20. 11. 2019 - 17.52

DObrý den, ráda nechávám zpětné vazby, zvláště když si je druzí zaslouží. Chtěla bych poděkovat za výtečnou čalamádu, která nám chutnala už při její přípravě – padla celá sklenka … a dnes, jeden den po zavaření, musím konstatovat, že je výborná i ta sterilovaná. Nejsem příznivce příliš kyselých chutí a tak mi tato sladkokyselá chut udělala velkou radost.

Reply
Meg 31. 10. 2020 - 7.09

Díky mockrát, jsem ráda, že se vám osvědčila :)

Reply
Zbyněk 18. 10. 2020 - 12.24

Úžasná čalamáda! Lepší jsme nikdy nejedli. Budeme muset udělat další várku nebo raději dvě :-)

Reply
Meg 31. 10. 2020 - 7.09

Děkuju mockrát! Zatím jsem letos vyrobila jednu dávku, ale o druhé už jsem taky přemýšlela :D

Reply
Lenka 21. 08. 2021 - 20.44

Jsem zvědavá, dnes jsem ji zkusila. Z poloviční dávky, protože nemám tolik skleniček… Akorát se mi nezdá těch 100stupňů..spoustu věcí dělám jen na 80… A než to těch 100stupňů vyskočí, tak to taky trvá dlouho..

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.40

Teoreticky by mělo stačit i 80, můžete pak trochu prodloužit čas. Chutnala vám?

Reply
Jin. Vojíková 05. 10. 2021 - 21.32

Dobrý večer, ztratila jsem rodinný recept a tak jsem vyzkoušela tento, výborný!!! Moc děkuji. K různým komentářům – doporučuji zavařovací hrnec, mám ho v nerez verzi, také mi trvalo, než jsem si ho pořídila. Zavařuje od 30 do 100 stupňů. Jo, je do elektriky. Po té dřině si dáte kafíčko a on si pracuje sám:o)). Dělala jsem v něm i šťávy, je výborný, protože má “pípu”, rovnou stáčím. Tolik jako poděkování za Váš recept. Nápad za nápad. Pěkný podzim přeji. Inka

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.48

Jsem moc ráda, že vám čalamáda chutnala!

Reply
Alexandra 31. 10. 2021 - 21.48

Ano, je děsně žravá. Hledala jsem rodinný ztracený recept. Tento je jine, ale luxusní.!!!! Zbytek, co jsem uchránila, jsem zavařila v myčce, tak uvidím.
Apropo dámy: hledám recept na zelí do sklenic bez zálivky, pouze nasolené zelí s horcicnym semínkem případně s křenem, trošku octa, co se napechovalo do škopku (nebo kýblu), zatížit a po pár dnech šup do flašek. NENI ALE KYSANE. Pak se lehce zavařilo, jen aby vydrželo, ale bylo křupavé.
Budu moc vděčná, pokud na tento poklad máte recept.
Děkuji. Alexandra

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.51

Jé, děkuju! Jsem ráda, že chutnalo :)

Reply
Ivan 10. 09. 2022 - 17.22

Tak jsem dneska uděl pokusnou davku , je v míse odležet ale přestože je chutově výborna ale ja mam rad pikantní tak jsem přidal chilli papričku a je fakt luxusní. Doufam až vezmu vzorek do prace že mi jí taky pochvalí ……kdybych jí vzal víc tak by na mně nezbylo, řídím se heslem : Sám mám málo !!

Reply
Meg 04. 10. 2022 - 12.30

Taky už se na ni chystám, jsem ráda, že vám chutnala!

Reply
Ilca 15. 10. 2022 - 10.13

Da se skladovat v chladu i bez zavarovani prosim? Diky.

Reply
Meg 20. 10. 2022 - 13.34

Pokud nebudete zavařovat, tak vydrží jen krátce. Bez zavařování by na delší uchování muselo být asi Deko s konzervanty určené na tento způsob, ale já to nemám vyzkoušené.

Reply
Jarka 22. 01. 2023 - 14.39

Tak jsme včera také dělali a je naprosto vynikající i před zavařením. Děkujeme za skvělý recept, uložíme si ho k rodinným pokladům.

Reply
Meg 16. 10. 2024 - 8.26

Díky, to mě těší :)

Reply
Ludmila 16. 10. 2023 - 10.55

Děkují moc za recept.Super.

Reply
Meg 16. 10. 2024 - 8.45

Děkuji :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc