Posledních pár dnů by šly moje večeře naházet do jednoho pytle. Na zahrádce mám dva druhy listového salátu a k tomu ještě rukolu a mám obrovskou radost, když si je jdu uříznout a použít hned k jídlu. Domácí produkce je bezva!
Na první pokusy jsem nic nepřeháněla – salát jsem proste omyla, natrhala na kousky a rozložila na talíř. K tomu krásně uzrálá cherry rajčátka, trocha mozarelly – tedy totiž pardon, Zotarelly (nic jiného nebylo po ruce) a černých oliv. Na to pár čerstvých lístků bylinek (oregano, bazalka) a olivový olej. Jo a vlastně ještě trochu soli a růžového pepře z mlýnku (Marks and Spencer).
Nelze jíst ale pořád to samé dokola, takže jsem přistoupila k obměně – dnes na mě totiž vykoukl sáček s červenou půlenou čočkou, a zálivka na salát u Toffo.
Salát s červenou čočkou a grilovaným hermelínem
Lupení a čočku doplnila půlka grilovaného hermelínu. Za použití dvou plátků špeku se omlouvám, ale ten tak krásně voněl! Je od pána odněkud z Jeseníků, co jezdí na trhy do Moravské Třebové (nebo tak mi aspoň bylo řečeno).
Suroviny
- zelené lupení (mix salátů, rukoly, mladého špenátu…)
- loupaná červená čočka
- hermelín (počítala jsem polovinu na osobu)
- špek nebo anglická slanina
- čerstvé bylinky
- olivový olej, med, dobrá hořčice na zálivku (popř. dobrý ocet nebo citronová šťáva)
- sůl, pepř
Postup:
Hermelín jsem rozpůlila a dala do pekáčku s pečícím papírem. Ke každé půlce jsem přidala dva plátečky skvělého špeku na ovonění. Pekáček jsem hodila do trouby pod gril.
Dala jsem vařit vodu na čočku – od vysypání jsem ji pak vařila asi pět minut, možná i o něco déle, taky se mi trochu převařila. Sůl jsem dala podle návodu do vody až nakonec.
Když se začal sýr pomalu rozpouštět, dala jsem na něj trochu oregana – když by tam bylo od začátku, bylo by úplně spálené.
Salát jsem omyla, natrhala na talíř a přidala na něj slitou čočku. A na ni hermelín. A na všechno zálivku – z lžíce oleje, lžičky medu, lžičky hořčice a soli a pepře. Toffo do ní dávala i lžičku octa, já jsem měla ale poměrně dost pikantní hořčici a nechtěla jsem to s tou kyselostí přehánět.
Výsledná zálivka byla u mě poměrně hodně hustá, takže jsem ji ještě zředila asi lžící vody.
Utěšovala jsem se, že tučnou bombu v podobě hermelínu aspoň trochu vyváží zdravá červená čočka – obsahuje spoooustu prvků, jako je železo, selen, zinek a jiné a taky dost vlákniny. Vařením sice ztratí barvu, ale jinak je to prý jediná z luštěnin, která nenadýmá (hlavně díky tomu, že se prodává bez slupky), takže ji mohou i kojící ženy.
Každopádně to všechno dohromady bylo moc fajn. Medovo-hořčičná zálivka pasovala nejen k salátu, ale i k čočce. A třešničkou na dortu, tedy vlastně sýrem na salátu byl dobrý hermelín.
10 comments
Saláty celkově miluju,takže díky za inspiraci:)
Ja dekuji za komentar, celkem se v nich pres leto vyzivam :)
Grilovaný hermelín vypadá skvěle :)
Díky, byl taky dobrý :)
Závidím vlastní salátovou produkci! Já občas dostanu od tchyně obyčejný listový salát, ale je z té zahrádky tak křehoučký, že že všechny saláty z obchodu můžou jít bodnout.
na medovo-hořčičné zálivce taky ulítávám, spolu s medovo-balsamikovou je aktuálně moje nejoblíbenější. A červenou čočku schvaluju, já ji miluju a používám fakt hodně často :-)
Teď jsem zasadila spoustu bylinek, dýně a těším se i na rajčata, to bude něco :)) červenou čočku mám ještě moc ráda v polévkách :)
Salát z čočky jsem ještě nikdy neměla odvahu dělat – je to totiž úžasná surovina. No, třeba to někdy taky vyzkouším, s hermelínem to vypadá jako snesitelná varianta i pro přítele:)
Jo, myslim, ze prave diky hermelinu to sni vice lidi :))
Meg, opravdu chválím. Nejen, že v jídle opravdu umíte “chodit”,a le vaše prezentace je opravdu na jedničku. Možná víc než recepty, se mi líbí samotné fotografie. A samozřejmě plus za čočku na kterou se dnes zapomíná
Děkuju vám :)