Marocká cizrnová polévka (harira)

by Meg

Ihned poté, co jsem přečetla recept s výše uvedeným nadpisem v listopadovém Gurmetu, mi bylo jasné, že ho musím vyzkoušet. Cizrnu jsem nedávno koupila a rajčata v plechovce doma míváme taky. Takže bez zbytečných okolků:

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 1 krůtí řízek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička římského kmínu (můžete vynechat, já taky vynechala)
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 konzervy cizrny
  • 2 konzervy krájených rajčat
  • 3 lžíce sekané petrželky
  • sůl, pepř
  • placky arabského chleba

Postup:

Na oleji necháme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky a prudce opečeme ze všech stran. Přidáme najemno nasekaný česnek, papriku, římský kmín a bobkový list. Zamícháme, přidáme rajčatový protlak a necháme za míchání smažit asi dvě minuty.

Zalijeme asi půl litrem horké vody, přidáme slitou cizrnu a nasekaná rajčata. Přivedeme k varu a necháme pomalu vařit asi 30 minut. Pokud by nám polévka přišla moc hustá, ještě přidáme trochu vody a dochutíme solí a pepřem. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou.

Podáváme s grilovanými plackami arabského chleba.

Polévka byla skvělá a mimochodem, ty placky, ty polévce dodaly ten pravý šmrnc :). Chutnala všem (nejen mně jako polévkovému maniakovi), alespoň mám další do sbírky polévek vhodných do podzimního počasí :) .

You may also like

20 comments

Madla 15. 11. 2011 - 21.15

Nádherně barevná polévka s mou oblíbenou cizrnou. Škoda jen, že se musím luštěninám pro jejich nadýmavost ještě dlouho vyhýbat, protože téhle polévky bych dokázala sníst celý hrnec :-)
Nádherné fotky, fakt, hlavně ta prostřední.

Reply
Meg 05. 12. 2011 - 0.21

Diky, ja jsem si na ni moc pochutnala, asi ji budu muset udelat brzo znovu :)

Reply
Dora 16. 11. 2011 - 22.13

Cicer mozem, takze tuto polievocku schvalujem, ale co to je krůtí řízek?

Reply
Meg 05. 12. 2011 - 0.42

Morčací rezeň? :)

Reply
Jenda 18. 11. 2011 - 12.48

Moc pěkná polévka. Taky jsem včera dělal cizrnovou ale trošku jinou verzi. Příde mi škoda vynechat ten řimskej kmín. To je totiž naprosto dokonalý koření a dává arabským jídlům uplně jinej rozměr chutí a vůní…

Reply
Meg 05. 12. 2011 - 0.22

No, on jaksi doma nebyl a pozapomnel se koupit :D priste na nej rozhodne nezapomenu, diky moc :)

Reply
HaF 30. 11. 2011 - 15.30

Tak tu bych ráda ochutnala!

Reply
Meg 05. 12. 2011 - 0.22

Ja docela znova taky :D

Reply
Le missing ingredient 17. 01. 2012 - 0.43

Polevka vypada skutecne lakave

Reply
Meg 19. 01. 2012 - 22.10

Diky, ja si na ni moc pochutnala, ale ja muzu polevky skoro vseho druhu :)

Reply
mamakami 17. 09. 2012 - 23.22

Smím li poznámku:-) nikdy nedávat rajcatovy protlak na začátku a nedávat ho tam moc :-) pokud chcete originál hariru marockou ,dejte ho až půl hodiny před koncem.plus chybí v  receptu čočka a zahusteni trosickou mouky s  vodou u  konce . Naučila mě ji tchýně v Maroku a  už ji vařím 12 let:-)

Reply
Meg 19. 09. 2012 - 12.31

Bezvadny, dekuji! Jinak to sedi? :) Ja ji delala podle casopisu, jinou jsem nikdy neochutnala :)

Reply
Nadia 13. 01. 2013 - 0.00

Moc děkuju za recept, těch na luštěniny není nikdy dost!! Zítra či pozítří do ní jdu.. ;-) když si vzpomenu, dám vědět jaké to bylo :-)

Reply
Meg 13. 01. 2013 - 21.04

Díky, držím palce!

Reply
Helena 24. 11. 2013 - 21.20

Ochutnala jsem ji, resp. nacpala jsem se jí, protože byla skvělá, na náměstí v Marakéši. Nedávala bych do ní krůtí, ale jehněčí maso a taky bych nevynechala čočku a římský kmín. Helena

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 14.53

Variant je samozřejmě jako u každého jídla spousty :) Díky za tip!

Reply
Terka 03. 01. 2014 - 23.28

Polevku sem ochutnala u kamaradky, take ma rodinu od manzela z maroca.
Me tam u vas schazi jeste cerstvy koriandr. To doda polevce vyjimecnou chut a vuni.
Jinak skvela polevka, uplne jina nez zdejsi.

Reply
Meg 08. 01. 2014 - 16.15

Jojo, ten koriandr si tam také dovedu představit velmi snadno :) Už se do ní budu muset zase pustit :)

Reply
Pája 21. 02. 2018 - 23.34

Marockou cizrnovou vařím v práci docela často a je moc oblíbená. Většinou ji dělám čistě vegetariánskou s trochou chilli, hromadou koriandru a klínkem citrónu. A občas není špatné do polévky zamíchat pár krevet! :) To je pak úplně masterpies! :D

Reply
Pan Fazolka 26. 02. 2018 - 12.53

Tak to je jak Babica skoro, když nemáte římský kmín dáme kmín klasický…. Jak můžete napsat, že lze římský kmín vynechat když je to jedna ze zásadních surovin která jídlu dodává tu správnou chuť!

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc