Ihned poté, co jsem přečetla recept s výše uvedeným nadpisem v listopadovém Gurmetu, mi bylo jasné, že ho musím vyzkoušet. Cizrnu jsem nedávno koupila a rajčata v plechovce doma míváme taky. Takže bez zbytečných okolků:
Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule
- 1 krůtí řízek
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička římského kmínu (můžete vynechat, já taky vynechala)
- 1 bobkový list
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 konzervy cizrny
- 2 konzervy krájených rajčat
- 3 lžíce sekané petrželky
- sůl, pepř
- placky arabského chleba
Postup:
Na oleji necháme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky a prudce opečeme ze všech stran. Přidáme najemno nasekaný česnek, papriku, římský kmín a bobkový list. Zamícháme, přidáme rajčatový protlak a necháme za míchání smažit asi dvě minuty.
Zalijeme asi půl litrem horké vody, přidáme slitou cizrnu a nasekaná rajčata. Přivedeme k varu a necháme pomalu vařit asi 30 minut. Pokud by nám polévka přišla moc hustá, ještě přidáme trochu vody a dochutíme solí a pepřem. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou.
Podáváme s grilovanými plackami arabského chleba.
Polévka byla skvělá a mimochodem, ty placky, ty polévce dodaly ten pravý šmrnc :). Chutnala všem (nejen mně jako polévkovému maniakovi), alespoň mám další do sbírky polévek vhodných do podzimního počasí :) .
20 comments
Nádherně barevná polévka s mou oblíbenou cizrnou. Škoda jen, že se musím luštěninám pro jejich nadýmavost ještě dlouho vyhýbat, protože téhle polévky bych dokázala sníst celý hrnec :-)
Nádherné fotky, fakt, hlavně ta prostřední.
Diky, ja jsem si na ni moc pochutnala, asi ji budu muset udelat brzo znovu :)
Cicer mozem, takze tuto polievocku schvalujem, ale co to je krůtí řízek?
Morčací rezeň? :)
Moc pěkná polévka. Taky jsem včera dělal cizrnovou ale trošku jinou verzi. Příde mi škoda vynechat ten řimskej kmín. To je totiž naprosto dokonalý koření a dává arabským jídlům uplně jinej rozměr chutí a vůní…
No, on jaksi doma nebyl a pozapomnel se koupit :D priste na nej rozhodne nezapomenu, diky moc :)
Tak tu bych ráda ochutnala!
Ja docela znova taky :D
Polevka vypada skutecne lakave
Diky, ja si na ni moc pochutnala, ale ja muzu polevky skoro vseho druhu :)
Smím li poznámku:-) nikdy nedávat rajcatovy protlak na začátku a nedávat ho tam moc :-) pokud chcete originál hariru marockou ,dejte ho až půl hodiny před koncem.plus chybí v receptu čočka a zahusteni trosickou mouky s vodou u konce . Naučila mě ji tchýně v Maroku a už ji vařím 12 let:-)
Bezvadny, dekuji! Jinak to sedi? :) Ja ji delala podle casopisu, jinou jsem nikdy neochutnala :)
Moc děkuju za recept, těch na luštěniny není nikdy dost!! Zítra či pozítří do ní jdu.. ;-) když si vzpomenu, dám vědět jaké to bylo :-)
Díky, držím palce!
Ochutnala jsem ji, resp. nacpala jsem se jí, protože byla skvělá, na náměstí v Marakéši. Nedávala bych do ní krůtí, ale jehněčí maso a taky bych nevynechala čočku a římský kmín. Helena
Variant je samozřejmě jako u každého jídla spousty :) Díky za tip!
Polevku sem ochutnala u kamaradky, take ma rodinu od manzela z maroca.
Me tam u vas schazi jeste cerstvy koriandr. To doda polevce vyjimecnou chut a vuni.
Jinak skvela polevka, uplne jina nez zdejsi.
Jojo, ten koriandr si tam také dovedu představit velmi snadno :) Už se do ní budu muset zase pustit :)
Marockou cizrnovou vařím v práci docela často a je moc oblíbená. Většinou ji dělám čistě vegetariánskou s trochou chilli, hromadou koriandru a klínkem citrónu. A občas není špatné do polévky zamíchat pár krevet! :) To je pak úplně masterpies! :D
Tak to je jak Babica skoro, když nemáte římský kmín dáme kmín klasický…. Jak můžete napsat, že lze římský kmín vynechat když je to jedna ze zásadních surovin která jídlu dodává tu správnou chuť!