Hrášková polévka

by Meg
8 komentářů

Všimla jsem si, že v obchodech už nastává sezóna hrášku. Osobně jsem si sice čerstvý hrášek ještě nekoupila, ale vzpomněla jsem si na jednu z nejjednodušších  polévek, které existují. Hrášková. Po většinu roku ji dělávám z mraženého hrášku, který jí vůbec neubírá na chuti. Ehm, kdo by se s tím chtěl taky loupat, že jo. Teda… kdo by vlastně všechen ten hrášek při loupání nesnědl…

Ať už budete tuhle polévku dělat z čerstvého nebo mraženého hrášku (nad konzervou tu doufám nikdo neuvažuje!), určitě vám to nezabere moc času a díky dochucení smetanou a slaninou si báječně pochutnáte.

Suroviny:

  • 1 střední cibule
  • kousek másla
  • (kousek pórku)
  • 500 g hrášku
  • 500-750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • kelímek smetany
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • zakysaná smetana k podávání
  • pečivo na krutony
  • anglická slanina

Postup:

Na másle zpěníme cibulku. Pokud mám doma, tak přidávám i kousek pórku.

Zesklovatění cibulky

Až zesklovatí, zalijeme ji vývarem, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut, nebo až hrášek změkne.

Vaření hrášku

Mezitím můžeme na sucho / na másle opéct kostičky pečiva na krutony.

Příprava krutonůA také opéct slaninu na ozdobu – k rovným plátkům si musíme pomoci zatížením.

Příprava slaninových plátků

Uvařenou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přilijeme do ní smetanu. Pokud nám vyhovuje její hrubší struktura, můžeme ji tak nechat. A pokud chceme extra jemnou polévku, tak se ještě pustíme do pasírování přes cedník. Nakonec ji dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Pasírování hrášku

Polévku na talíři ozdobíme zakysanou  smetanou a plátky slaniny.

Hrášková polévka se zakysanou smetanou a slaninou

Mohlo by se vám líbit

8 komentářů

Jana 20. 05. 2014 - 7.50

Hrášková a navíc se slaninou, to je jedna z nejoblíbenějších polévek :) Nikdy nezklame

Reply
Meg 20. 05. 2014 - 8.32

Tak tak :)

Reply
Madla 22. 05. 2014 - 11.32

Mňam, já ji zbožňuju s parmazánovými chipsy :-) A navíc je moc dobrá i varianta s mátou, ta je výborná i vychlazená. Musím si ji nutně brzo udělat, úplně jsi mě navnadila!

Reply
Meg 04. 06. 2014 - 20.35

Jéé, to zní skvěle… já bych si ji snad dala znova!

Reply
U dvou Verunek 25. 05. 2014 - 20.26

Dělám ji velmi podobně, akorát nemám tyčový mixer, tak to musím přelévat do toho normálního:( A někdy mi dojde vývar, tak to zvládnu i jen s vodou. Není to ono, ale dobré je to taky:) Veronika

Reply
Meg 04. 06. 2014 - 20.36

To věřím :) Já zase nemám ten normální… někdy mi chybí :)

Reply
Veronika - Cosmetic Jam 29. 05. 2014 - 23.24

No tak teď budu za barbara, ale děláme jí doma normálně z konzervy popř kombinace namáčeného hrachu a je to luxus, když se udělá dobrá zápražka a dobře se to ochutí, česnek je nezbytný :-)

Reply
Meg 04. 06. 2014 - 20.37

Aha, tak to já právě radši tu jemnější verzi bez česneku :) A konzervovaný hrášek já totiž nerada už snad odmala… :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít