Všimla jsem si, že v obchodech už nastává sezóna hrášku. Osobně jsem si sice čerstvý hrášek ještě nekoupila, ale vzpomněla jsem si na jednu z nejjednodušších polévek, které existují. Hrášková. Po většinu roku ji dělávám z mraženého hrášku, který jí vůbec neubírá na chuti. Ehm, kdo by se s tím chtěl taky loupat, že jo. Teda… kdo by vlastně všechen ten hrášek při loupání nesnědl…
Ať už budete tuhle polévku dělat z čerstvého nebo mraženého hrášku (nad konzervou tu doufám nikdo neuvažuje!), určitě vám to nezabere moc času a díky dochucení smetanou a slaninou si báječně pochutnáte.
Suroviny:
- 1 střední cibule
- kousek másla
- (kousek pórku)
- 500 g hrášku
- 500-750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- kelímek smetany
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- zakysaná smetana k podávání
- pečivo na krutony
- anglická slanina
Postup:
Na másle zpěníme cibulku. Pokud mám doma, tak přidávám i kousek pórku.
Až zesklovatí, zalijeme ji vývarem, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut, nebo až hrášek změkne.
Mezitím můžeme na sucho / na másle opéct kostičky pečiva na krutony.
A také opéct slaninu na ozdobu – k rovným plátkům si musíme pomoci zatížením.
Uvařenou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přilijeme do ní smetanu. Pokud nám vyhovuje její hrubší struktura, můžeme ji tak nechat. A pokud chceme extra jemnou polévku, tak se ještě pustíme do pasírování přes cedník. Nakonec ji dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Polévku na talíři ozdobíme zakysanou smetanou a plátky slaniny.
8 comments
Hrášková a navíc se slaninou, to je jedna z nejoblíbenějších polévek :) Nikdy nezklame
Tak tak :)
Mňam, já ji zbožňuju s parmazánovými chipsy :-) A navíc je moc dobrá i varianta s mátou, ta je výborná i vychlazená. Musím si ji nutně brzo udělat, úplně jsi mě navnadila!
Jéé, to zní skvěle… já bych si ji snad dala znova!
Dělám ji velmi podobně, akorát nemám tyčový mixer, tak to musím přelévat do toho normálního:( A někdy mi dojde vývar, tak to zvládnu i jen s vodou. Není to ono, ale dobré je to taky:) Veronika
To věřím :) Já zase nemám ten normální… někdy mi chybí :)
No tak teď budu za barbara, ale děláme jí doma normálně z konzervy popř kombinace namáčeného hrachu a je to luxus, když se udělá dobrá zápražka a dobře se to ochutí, česnek je nezbytný :-)
Aha, tak to já právě radši tu jemnější verzi bez česneku :) A konzervovaný hrášek já totiž nerada už snad odmala… :)