Dýňová polévka

by Meg
22 komentářů

Podzimní počasí je ideální na tvorbu hutných, zeleninových polévek. Nevím jak vy, ale já bych rozhodně hlasovala pro to, aby léto ještě nekončilo. Chci si užívat lehká zeleninová jídla a čerstvá rajčata ze zahrádky, která ještě voní sluníčkem a nechci zase řešit podzimní nastydnutí a tmu, když jdu ráno na vlak. Jedna z věcí, co mi dokáže zastavit tok chmurných chladných myšlenek je polévka. Miska nebo talíř oranžové polévky, ze které se ještě kouří. Která je ozdobená trochou zakysané smetany. S křupavými kostičkami oblíbeného pečiva. S dýňovým olejem. Najednou ten podzim zas tak šedivě nevypadá.

Na polévku jsem použila tu chudáka jedinou dýni Hokkaido, která se mi urodila. Loni jsem sice recept na polévku zveřejňovala, ale v něm hrála roli i jiná zelenina. Letos tedy jen čistá verze dýně se zázvorem, podobně jako v kuchařce Dity P.

Suroviny:

  • 1 dýně Hokkaidó
  • 1 velká cibule
  • olivový olej
  • kousek zázvoru
  • zeleninový vývar (1 l)
  • sůl, pepř
  • případně zakysaná smetana, dýňový olej, dýňová semínka…

Postup:

Cibulku nakrájíme na kostičky a osmahneme ji na oleji.

Omyjeme dýni a rozpůlíme ji, vydlabeme semínka. Nemusíme řešit slupku, Hokkaidó dýně se dá vařit i s ní a ta bez problému změkne.

Vydlabanou dýni rozkrájíme na kostky a taky ji opečeme.

Opečenou zeleninu zalijeme vývarem, přidáme oloupaný kousek zázvoru, a necháme vařit, až dýně změkne (mně stačilo něco kolem 30 minut). Poté polévku promixujeme ponorným mixérem a dochutíme solí a pepřem.

Na talíři ozdobíme zakysanou smetanou, dýňovým olejem (díky, Davide!) a nejlépe opraženými dýňovými semínky. Protože ty jsem neměla, opekla jsem pár tenoučkých plátků zázvoru.

A samozřejmě, pokud chceme, přidáme pár kostiček oblíbeného pečiva, opečených na másle nebo olivovém oleji. Nebo na sucho v troubě. A užíváme si aspoň trochu barev a tepla v sychravém počasí.

22 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

22 komentářů

Iva 01. 10. 2012 - 10.16

Ó, díky. Zrovna jsem si taky takovou krasotinku dovezla z víkendu a mám s ní velmi podobné úmysly :).

Reply
Meg 08. 10. 2012 - 17.04

Takhle nalozit s dyni je proste jednoduche s dokonalym vysledkem :))

Reply
Martina 01. 10. 2012 - 11.17

Taky jsem ji dělala podle Dity P. a můžu říct, že si ji ještě letos zopakuju.

Reply
Meg 08. 10. 2012 - 17.04

Ja taky, polevky jako je tahle miluju :)

Reply
Madla 02. 10. 2012 - 6.59

Tak já taky hlasuju pro léto :-) Máme to s tím podzimem koukám úplně stejně :-) A taly s polívkou, zrovna včera jsem dala na blog svou dýňovou verzi – s chilli a citronem. Dýní mám spoustu, zázvor by tu ještě nějaký měl být, takže určitě brzy vyzkouším!
A jestli chceš nějaké dýně, přijeď, já ti jich nabalím tolik, že je nespořádáš za svě zimy :-)

Reply
Meg 08. 10. 2012 - 17.05

Udelame petici za leto? :D A hned se pujdu k tobe kouknout :) Jen to mam asi k tobe trosku dal :(

Reply
Kaya 02. 10. 2012 - 7.21

Jé, tak přesně tuhle polévku jsem dělala nedávno a taky o ní napsala na blog… akorát právě nebyl po ruce čerstvý zázvor, tak jsem musela použít sušený. Ale byla mooc dobrá. Pravá esence podzimu.

Reply
Meg 08. 10. 2012 - 17.05

Bezva, mrknu se :)

Reply
Lucie 02. 10. 2012 - 15.41

Taky už jsem letos konečně dělala dýňovou, ale ne se zázvorem, určitě zkusím tvoji verzi, vypadá krásně :-)

Reply
Meg 08. 10. 2012 - 17.06

Diky, byla vyborna, zazvor urcite doporucuju :)

Reply
Lenka 02. 10. 2012 - 18.32

Koukám, že jsme se všechny sešly :-D Taky jsem jí včera dávala na blog. Alespoň je vidět, že je to prvotřídní delikatesa.

Reply
Meg 08. 10. 2012 - 17.06

Tak se koukam roztrhl pytel s polivkama :D Ale co by ne, je to klasika :)

Reply
Adriana 03. 10. 2012 - 6.58

Meg tvoja polievka vyzera velmi mnamkovo….este som nikdy takuto polievku nevarila…tusim najvyssi cas vyskusat…vdaka za skvely tip….nadherne fotecky…

Reply
Meg 08. 10. 2012 - 17.06

Dekuji, urcite za to stoji!

Reply
Jana 04. 10. 2012 - 7.48

Dýňovou polévku miluju, prostě taková krásná podzimní klasika..:)

Reply
Meg 08. 10. 2012 - 17.07

Presne tak :)

Reply
westruše 08. 10. 2012 - 16.34

Milá Meg, moc se mě u vás líbí. úžasné dobroty a hlavně super návody i s fotopostupem. sem budu chodit často.už jsem si prohledla vaše vánoce a určitě nějaké cukroví vyzkouším.westruše

Reply
Meg 08. 10. 2012 - 17.07

Dekuju mnohokrat :)) Doufam ze se bude libit nadale a ze se vse zadari!

Reply
Tereza03 09. 10. 2012 - 18.46

Dneska jsem ji dělala a byla moc dobrá (jen musím dát příště víc zázvoru). Byla to moje premiéra s touhle dýní a určitě jsem ji nekoupila naposled! Polévka ve mně vyvolala úžasnou podzimní náladu, takže díky za recept!

Reply
Meg 19. 10. 2012 - 11.46

Bezva, ja dekuji za ohlas! :)

Reply
Veronika 13. 10. 2012 - 12.16

Krásné fotky! Podobnou polévku jsem našla v kuchařce Martina Škody, jen jsem se jím tehdy řídila přesně, dala dost zázvoru a pak nemohla několik hodin zchladnout:) Ale je výborná! Veronika

Reply
Meg 19. 10. 2012 - 11.50

Ja mam zazvor moc rada, v tomhle obdobi i v caji s medem a citronem, aspon na tebe nepujdou bacily :D

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít