Cibulačka

by Meg
2 komentáře

Cibule patří k mým oblíbeným surovinám, a pokud ji máte rádi aspoň z poloviny tak, jako já, pak uvařením této polévky rozhodně neprohloupíte. Nejlepší je mít nachystaný domácí vývar a bílé víno – polévka pak nemá chybu.

Suroviny:

  • 4 větší cibule
  • vývar (kolem litru)
  • bílé víno (cca 2 dcl)
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • máslo, olivový olej

Postup:

Cibulku si nakrájíme na tenčí půlkolečka. Osmažíme je na směsi oleje a másla, asi tak půl na půl, až cibulka začne sklovatět, měknout a třeba i maličkato hnědnout. Zalijeme vývarem a bílým vínem.

Vývar jsem měla připravený z hovězích kostí, pepře, nového koření, libečku, bobkového listu a tymiánu, malé cibule, mrkve a kořenové petržele. Nebyl solený, takže polévku jsem ještě dosolila, přidala pepř a trochu muškátového oříšku. A pak už jen vařit, dokud cibulka nezměkne.

Poměry vývaru i vína jsou čistě orientační, hlavně u vývaru záleží na síle, u vína na chuti – samozřejmostí je na závěr polévku ochutnat a přidat, co nám bude vyhovovat. Podávat můžeme s topinkou se sýrem i bez něj, nebo s kostičkami opečeného chleba promíchanými se sýrem.

Mohlo by se vám líbit

2 komentáře

ditul 30. 03. 2015 - 16.40

Cibulačku miluju, můžu se po ní utlouct :) Jen ji dělám bez vína, tak mě chutná víc :)

Reply
Meg 16. 04. 2015 - 8.19

Mamka ji taky s vínem moc nemusí, ale já ho tam mít musím :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc