Cibule patří k mým oblíbeným surovinám, a pokud ji máte rádi aspoň z poloviny tak, jako já, pak uvařením této polévky rozhodně neprohloupíte. Nejlepší je mít nachystaný domácí vývar a bílé víno – polévka pak nemá chybu.
Suroviny:
- 4 větší cibule
- vývar (kolem litru)
- bílé víno (cca 2 dcl)
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- máslo, olivový olej
Postup:
Cibulku si nakrájíme na tenčí půlkolečka. Osmažíme je na směsi oleje a másla, asi tak půl na půl, až cibulka začne sklovatět, měknout a třeba i maličkato hnědnout. Zalijeme vývarem a bílým vínem.
Vývar jsem měla připravený z hovězích kostí, pepře, nového koření, libečku, bobkového listu a tymiánu, malé cibule, mrkve a kořenové petržele. Nebyl solený, takže polévku jsem ještě dosolila, přidala pepř a trochu muškátového oříšku. A pak už jen vařit, dokud cibulka nezměkne.
Poměry vývaru i vína jsou čistě orientační, hlavně u vývaru záleží na síle, u vína na chuti – samozřejmostí je na závěr polévku ochutnat a přidat, co nám bude vyhovovat. Podávat můžeme s topinkou se sýrem i bez něj, nebo s kostičkami opečeného chleba promíchanými se sýrem.
2 comments
Cibulačku miluju, můžu se po ní utlouct :) Jen ji dělám bez vína, tak mě chutná víc :)
Mamka ji taky s vínem moc nemusí, ale já ho tam mít musím :)